Egiptul dezvoltă un plan de reconstrucţie a Gaza, care presupune crearea unor "zone sigure" pentru palestinieni, fără a-i forţa să părăsească teritoriul, în contrast cu propunerea lui Trump de a depopula Gaza, iar planul este susţinut de mai multe ţări arabe şi europene, transmite Irish Examiner.
Planul a fost discutat cu diplomaţi europeni, dar şi cu oficiali din Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, conform a două surse egiptene şi diplomatilor arabi şi occidentali. De asemenea, se discută despre modalităţile de finanţare a reconstrucţiei, inclusiv organizarea unei conferinţe internaţionale pentru reconstrucţia Gaza, au declarat aceleaşi surse.
Proiectul vine după un val de reacţii internaţionale faţă de apelul lui Trump de a elimina populaţia Gaza, de aproximativ 2 milioane de palestinieni. Trump propunea ca Statele Unite să preia Gaza şi să o transforme într-o "Rivieră a Orientului Mijlociu", fără a permite întoarcerea palestinienilor.
Majoritatea palestinienilor au declarat că nu vor părăsi ţara lor, iar Egiptul şi Iordania, susţinute de Arabia Saudită, au refuzat apelul lui Trump de a primi populaţia Gaza. Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că planul ar echivala cu o expulzare forţată, considerată un posibil crima de război. De asemenea, majoritatea ţărilor europene au criticat această propunere.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat ideea şi a spus că Israelul se pregăteşte să o pună în aplicare.
Secretarul de Stat american Marco Rubio, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a declarat că Statele Unite sunt dispuse să asculte propuneri alternative. "Dacă ţările arabe au un plan mai bun, e grozav", a spus Rubio.
Propunerea Egiptului este destinată să "răspundă logicii preşedintelui american Trump" şi să contracareze "orice altă viziune sau plan care vizează schimbarea structurii geografice şi demografice a Fâşiei Gaza". Gaza se află într-un moment crucial, având în vedere că prima fază a unui acord de încetare a focului va expira la începutul lunii martie. Israelul şi Hamas trebuie să negocieze a doua fază a acordului, care include eliberarea tuturor ostaticilor şi retragerea completă a Israelului din Gaza, notează Irish Examiner.
Pentru ca orice plan de reconstrucţie să fie implementat, va fi necesar un acord asupra celei de-a doua faze, inclusiv privind guvernarea pe termen lung a Gaza. Israelul cere eliminarea Hamas ca forţă politică sau militară în teritoriu, iar donatorii internaţionali nu vor contribui la reconstrucţie atâta timp cât Hamas este la putere.
Propunerea Egiptului se concentrează pe crearea unei administraţii palestiniene care să nu fie afiliată nici Hamas, nici Autorităţii Palestiniene, pentru a guverna Fâşia Gaza şi a supraveghea eforturile de reconstrucţie. De asemenea, se propune înfiinţarea unei forţe de poliţie palestiniene, formată în mare parte din foşti poliţişti ai Autorităţii Palestiniene care au rămas în Gaza după ce Hamas a preluat controlul în 2007, cu sprijin din partea forţelor egiptene şi occidentale.
Referitor la posibilitatea desfăşurării unei forţe arabe în Gaza, oficialii egipteni şi diplomaţii arabi au spus că ţările arabe ar fi de acord doar dacă ar exista "o cale clară" pentru înfiinţarea unui stat palestinian independent. Premierul israelian Netanyahu a respins orice stat palestinian, precum şi orice rol al Hamas sau al Autorităţii Palestiniene susţinute de Occident în guvernarea Gaza, deşi nu a propus o alternativă clară.
Hamas a declarat că este dispus să renunţe la putere în Gaza. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdul Latif al-Qanou, a spus că grupul a acceptat fie un guvern de unitate palestinian fără participarea Hamas, fie un comitet de tehnocraţi pentru a guverna teritoriul. Autoritatea Palestiniană, care guvernează părţi din Cisiordania, s-a opus până acum oricăror planuri pentru Gaza care o excludeau.
Diplomaţii occidentali spun că Franţa şi Germania au susţinut ideea ca ţările arabe să dezvolte o propunere alternativă la planul lui Trump şi că preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a discutat eforturile guvernului său cu preşedintele Franţei în cadrul unei convorbiri telefonice luna trecută. Ministrul egiptean de Externe, Badr Abdelatty, a informat şi ministrul german de Externe şi alţi oficiali ai Uniunii Europene în marja conferinţei de securitate de la Munchen de săptămâna trecută.
Oficialii din Egipt, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Iordania vor discuta propunerea Egiptului într-o reuniune la Riyad în această săptămână, înainte de a o prezenta la summitul arab de la sfârşitul acestei luni.
Campania Israelului de 16 luni în Gaza, declanşată de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, a devastat teritoriul. Aproape un sfert de milion de unităţi de locuinţe au fost distruse sau avariate, conform estimărilor ONU. Peste 90% din drumuri şi mai mult de 80% din facilităţile medicale au fost distruse sau avariate. Daunele aduse infrastructurii au fost estimate la aproximativ 30 de miliarde de dolari, iar pagubele aduse locuinţelor sunt de aproximativ 16 miliarde de dolari, scrie Irish Examiner.
Planul Egiptului prevede un proces de reconstrucţie în trei etape, care va dura până la cinci ani, fără a elimina palestinienii din Gaza. Acesta desemnează trei "zone sigure" în Gaza pentru relocarea palestinienilor în perioada iniţială de "recuperare rapidă" de şase luni. Zonele vor fi dotate cu locuinţe mobile şi adăposturi, iar ajutoarele umanitare vor ajunge în mod constant.
Peste douăzeci de firme egiptene şi internaţionale vor participa la îndepărtarea dărâmăturilor şi reconstrucţia infrastructurii Fâşiei Gaza. Reconstrucţia va oferi zeci de mii de locuri de muncă pentru populaţia Gaza, au spus oficialii.