Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Anticorupţie / 11 aprilie 2015

Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Elena Udrea rămâne în arest preventiv, după ce instanţa supremă i-a respins, vineri, cererea de înlocuire a măsurii cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Decizia luată de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, contestaţia urmând să se judece tot la instanţa supremă.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins recent urmărirea penală pe numele Elenei Udrea, şi pentru spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Extinderea urmăririi penale a fost dispusă atât în cazul Elenei Udrea, cât şi în ceea ce îl priveşte pe Tudor Breazu, pentru aceeaşi acuzaţie.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

"Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei", susţin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

"O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", spun procurorii anticorupţie.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

"Urmare acestei solicitări, în data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", potrivit DNA.

În perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012, în contabilitatea PDL Bucureşti ar fi fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor.

Elena Udrea şi Tudor Breazu au fost duşi, miercuri, din Arestul Poliţiei Capitalei la DNA, pentru a li se comunica faptul că s-au extins acuzaţiile în cazul lor.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, la ieşirea de la DNA, că noile acuzaţii au la bază declaraţiile unei singure persoane, ceea ce face ca ele să fie neverosimile la acest moment. Apărătorul fostului ministru a arătat că nu are logică susţinerea că bani din mită au fost daţi pentru finanţarea PDL întrucât, potrivit fazei actuale a procesului, rezultă că respectivii bani ar fi ajuns la partid după un an de la momentul primirii lor în pretinsa formă de mită. Striblea a explicat că Udrea nu ar fi avut de ce să finanţeze un partid în care nu avea interese.

"Noi nu avem habar de aşa ceva. Procurorii susţin, în mod suspect, într-un mod bizar, că banii din celebra geantă a lui Nastasia ar fi fost duşi în campania electorală din 2012 şi că pentru alegerile locale din primăvara-vara 2012 s-ar fi folosit de acei bani organizaţia PDL Bucureşti. E cel puţin bizar să acuzi pe cineva că ar fi luat o geanta cu bani în octombrie 2011 ca să finanţeze o campanie electorală la jumătatea lui 2012. A dat declaraţie doamna Udrea unde a demontat toate aceste presupuneri care sunt mai bizare decât în cazul Nastasia. În cauzul ei a fost extinsă UP pentru spălare de bani şi s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru o presupusă spălare de bani cum că presupuşii bani din presupusa geanta s-ar fi dus în campania electorală din 2012, e bizar să consideri că cineva care işi asumă riscul încălcării legii de a lua mită duce banii mai târziu în campania electoralăî în care doamna Elena Udrea nu a candidat pentru nicio funcţie", a precizat avocatul.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in care domnul Ponta isi asuma tinta de aderare la zona Euro in marja termenelor stabilite de dansul, care insa la scurt timp dupa preluarea guvernarii au plutit in deriva, foliile domnului guvernator BNR din decembrie 2013 erau aparent nescrise de domnia sa, pentru ca nu mai tarziu de zilele trecute sa fie trasa concluzia potrivit careia o micsorare a impozitelor ar mari si mai mult termenul de aderare. Facand abstractie de facturile la lumina, telefon, gaze care nu isi permit sa aiba pierderi de curs valutar in calitate de imbecil nu vad niciun motiv de graba a se trece la zona euro. Nu-i asa domnule Treichl ? :-) Faptul ca doamna Udrea a criticat aceasta atitudine este o alta coincidenta, asemenea celei prin care i se reproseaza ca a dus o viata de huzur atunci cand a facut parte din guvernul care a decis taierea salariilor bugetare si marirea TVA. Poate ca la aceasta opinie domnul guvernator va avea ceva de meentionat si anume cum s-a facut acea scadere treptata a RMO in valuta la pasive mai mari de 2 ani de la 40 la 0 la suta. Desi pentru cei invatati cu brutalitatea poate fi asemuita cu o modificare in trepte :-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb