Elevii şi studenţii acuză Guvernul că nu are o strategie reală pentru tineri

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 aprilie 2021

Elevii şi studenţii acuză Guvernul că nu are o strategie reală pentru tineri

Asociaţii de elevi şi studenţi acuză autorităţile de diverse greşeli, criticile devenind tot mai dese şi mai virulente. Faptul că dinspre guvernanţi răspunsurile vin adesea târziu şi sunt rostite cu jumătate de gură nu face decât să sporească neîncrederea tinerilor. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) critică atitudinea Guvernului de a lansa în spaţiul public "soluţii miraculoase" nefundamentate, fără o cercetare reală a nevoilor din sistem şi fără o imagine de ansamblu asupra fenomenului migraţiei tinerilor: " Am aflat cu surprindere faptul că Guvernul României ia în calcul "un proiect prin care să sprijine tinerii care vor să studieze în străinătate, care vor putea primi un sprijin financiar din partea statului". Mai exact, iniţiativa vizează acordarea de împrumuturi pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, cu scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul în ipoteza în care se întorc în ţară. Indiferent de ce scop ar viza măsura, soluţia nu este aceasta.

Dacă dorinţa este de a sprijini tinerii care studiază în străinătate, o soluţie ar fi consolidarea sistemului existent de burse de studii. Dacă intenţia este de a diminua fenomenul de braindrain, creşterea atractivităţii României nu se realizează prin condiţionarea iertării de o datorie pentru tinerii care se întorc în România. Dacă măsura urmăreşte creşterea internaţionalizării învăţământului superior şi asigurarea experienţei şi perspectivei europene a studenţilor, ar trebui urmărite promovarea mobilităţilor, inclusiv prin granturi suplimentare, şi finanţarea internaţionalizării învăţământului românesc. În orice caz, un sistem de împrumuturi într-un spaţiu fiscal diferit pare total deconectat de la subfinanţarea cronică a sistemului de învăţământ românesc, aşteptând între timp şi soluţiile pentru creşterea finanţării educaţiei la 6% din PIB.

În contextul în care, printre alte statistici dezastruoase, România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană în materia cheltuielilor publice pe student raportat la standardul puterii de cumpărare şi la coada clasamentul european, la mare distanţă de media europeană în ceea ce priveşte proporţia absolvenţilor de învăţământ superior din România, ne frapează ocolirea acestor probleme arzătoare ale echităţii sistemului de învăţământ, prioritate asumată de România la nivel european, care necesită abordări complexe, integrate şi sistemice, în favoarea unor discuţii depărtate de agenda europeană".

Organizaţiile mai sus menţionate resping în mod clar soluţia autorităţilor, bazată pe împrumuturi: "Amintim Guvernului că a implementat un sistem care promovează bursele de studii pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate, sistem care poate fi consolidat în raport cu nevoile şi priorităţile strategice ale României în materia educaţiei, după stabilirea unei strategii clare a obiectivelor de finanţare. Considerăm, de asemenea, că în concordanţă cu principiile Spaţiului European al Învăţământului Superior, România trebuie să încurajeze mobilitatea studenţilor într-un spaţiu comun al educaţiei, inclusiv prin granturi suplimentare pentru mobilităţi temporare. Tocmai de aceea, în spiritul internaţionalizării învăţământului superior, o soluţie reală ar fi creşterea bugetului acordat mobilităţilor studenţeşti şi asumarea unor ţinte ambiţioase pentru numărul de studenţi care să participe în mobilităţi.Respingem faptul că o variantă pentru a încuraja studiile în străinătate şi, ulterior, revenirea în ţară a absolvenţilor este acordarea unor împrumuturi care ar fi iertate dacă absolventul se întoarce în România. Această propunere nu poate decât să demonstreze lipsa unei strategii clare şi asumate pentru diminuarea exodului creierelor, dacă în final ajungem la concluzia îi punem să plătească dacă nu se întorc.Atractivitatea României pentru tinerii români care ajung în străinătate se construieşte prin creşterea calităţii vieţii în general, şi pentru tineri în special, precum şi prin facilităţi pentru integrarea pe piaţa muncii, pentru cercetare în România ş.a.m.d. În acest sens, credem că statul român trebuie să încurajeze politici pentru tineret coerente, în acord cu nevoile acestora, pe care le putem identifica şi în Rezoluţia Tinerilor.

În privinţa eficienţei propunerii, semnalăm constrângerile legislative pe care le-ar întâmpina statul român pentru restituirea unor împrumuturi acordate unor cetăţeni cu domiciliul în alte state, din perspectiva recuperării sumelor".

Horia-Şerban ONIŢA, preşedinte ANOSR, a declarat: "Ne este foarte greu să vedem cum o asemenea abordare poate construi încrederea tinerilor în Guvern. În încercarea de a convinge tinerii care pleacă la studii în străinătate să se întoarcă în România, soluţia este să îi împrumuţi ca mai apoi să condiţionezi iertarea de datorie de întoarcerea în ţară? Ignorând asta, ignorând pe deasupra şi existenţa unui sistem de a promovare a burselor de studii în străinătate, neadresat în propunere, aşteptăm strategiile pentru creşterea atractivităţii universităţilor din România sau pentru a îmbunătăţi statisticile dezastruoase privind bunăstarea studenţilor".

La rândul său, Rareş VOICU, preşedinte CNE a precizat: "În ultimii ani, numărul absolvenţilor de liceu care au ales să studieze în străinătate a crescut semnificativ. E nevoie, aşadar, de măsuri care să încetinească acest fenomen, însă nu cred că măsura propusă de către Guvern, fără a consulta reprezentanţii tinerilor, reprezintă o soluţie sustenabilă pe termen lung.

Noi credem în oprirea graduală a fenomenului "exodului creierelor", prin creşterea calităţii învăţământului din România, atât la nivel preuniversitar, cât şi la nivel superior.

Doar în acest fel vom putea vorbi despre măsuri în beneficiul tinerilor, menite să le ofere acestora un viitor stabil şi predictibil în ţară". Situaţia poate deveni explozivă, mai ales că pandemia a agravat problemele din învăţământul autohton, iar nemulţumirile elevilor şi studenţilor sunt din ce în ce mai mari.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. O " mică "solutie : posibilitatea studentilor de a îndepărta, prin vot ,unele cadre didactice neperformante !

    În multe cazuri la universități sunt soții,copii,rude,prieteni care citesc mai rar spre deloc! Ce facem cu ei ? 

    Sa tina minte si sa nu mai voteze acesti dusmani - plus/usr/pnl

    1. Sa adaugam PSD si UDMR. plus/usr/pnl/psd/udmr.

      Principala tinta este sa scape de jegurile plus/usr/pnl. Tu poti sa nu votezi psd si ce mai vrei tu.

      Astia au votat jeguri si au luat-o la mufa. Trebuie sa ajutam tinerii sa inteleaga cum e cu jegurile 

    Consiliul elevilor lui Soros, impreuna cu celelate lighioane ongiste, care cica, apara drepturile elevilor romani(de fapt, n-au nici in clin nici in maneca cu acestia si cu drepturile lor), toti apropiati ideologic de sobolanii din USR, ii ataca pe PNLepre pe motiv ca acestia nu vor sa urmeze calea marxismului total in Colonie! Pelticul ala robotizat, Rareş Voicu recita ca de obicei pe nerasuflate, niste lozinci neobolsevice, transmise de sponsorii sai din Fund-atiile batranului jidov indracit!

    Nu e treaba guvernului de a avea o strategie pentru tineri. Fiecare om trebuie sa decida pentru el ce vrea sa faca.Practic asta e treaba mediului privat nu a guvernului.

    1. Treaba guvernului este sa ajute multinationalele nu sa ajute tinerii. Sluga aia de la externe tocmai a anuntat ca Romania a platit 2,07% din PIB pentru fiare vechi (arme) in timp ce o mare parte din 'aliati' sunt furati cu 1,5%.

      mai dragutza

      pe langa faptul ca bati campii o mai tii si langa 

      pai unde traiesti mataluta, parintii bunicii? 

      unde ai neamurile ingropate 

      ai vazut ce a generat basescu cand a luat mana de pe medici? 

      asta vrei? 

      VREI CA ROMANIA SA FIE O TARA FARA LOCUITORI!? 

      PLEACA TU DACA NU-TI PLACE 

      iar firmele private, cu mici exceptii, vin sa faca profit cu inteligenta roamneasca pe care o duc in batatura la ei, nu o lasa aici!

      trezeste-te ca vei strain in tara ta! 

      1.Guvernul niciodată nu poate face lucruri bune. Nu te increde în el. 2. Dacă porți haine pe tine sau dacă azi ai maxat ceva înseamnă că bunurile respective le-ai cumpărat de la o firmă privată care umblă dupa profit. Deci ești un ipocrit. :))))3.medicii din spitalele publice sunt cei care pleacă nu cei din spitalele private. 4.tinerii cu valoare vor exista totdeauna în România. Acest teritoriu nu va rămâne nelocuit ci dimpotrivă, el va fi locuit de cine trebuie. Răbdare stimabile. Piața liberă va rezolva totul.

    Daca se scolesc si astia ca usr isti care toti se laudau cu studii la cersit sau manipulat este clar ca ne ducem in ....

    important cei cu bani sa obtina diplome, restul saracilor nu conteaza ce stiti, descurcativa sau plecati dincolo

    tinerilor, fara sa iesiti in strada nu veti obtine nimic!

    1. Au iesit,nu strgau m..ie psd nu avem nevoie de pomenile voastre,voi ne dati gratuitate noi venim la proteste si va dam ... ,acum ar trebui sa iasa sa si ia m.ia inapoi de la usr

    Dupa ce am vazut cat de multi imbecili :

    1.decid pentru noi , din posturile vremelnice unde au ajuns cum au ajuns...si au ramas fara competente, fara bun simt, dar cu proptelele traditionale..si WC-uri, pardon CV-uri la zi. 

    2."specialisti " (pe mm patrat ) sunt in biata noastra tarisora si isi dau cu parerile in tot ce poate exista, pe ideea : eu stiu voi care nu ziceti ca mine sunteti prosti... 

    3. "patrihoti" revoltati , ciocoi noi si vechi , care dau masura nesimtirii si tupeului fara margini 24/7/52 

    4.fara mila de cei din jur insa cu grija eului si self-ului din FB 

    ma intreb ce rost mai au discutiile cand totul e atat de clar . 

    PS 

    Noi generatia care "vine, vine , vine calca totul in picioare" cu ce suntem mai buni daca  

    procedam identic ? Numai din gura idei marete si idealuri fara cusur...fara legatura cu ziua de maine... 

    Tinere sperante,

    poate sa curga lapte si miere aici la noi, daca juniorul vrea -si nu poti sa dai cu barda in el ca fizicul lui alege - pleca , indiferent de orice strategie miraculoasa si perfecta ... 

    Iar daca sedem sa ne consultam , ca asta facem toata ziulica in biata asta tara, numai asta, dam din gura, promitem luna de pe cer sau cerem orice, voi care va "pregatiti " pentru viata : ce rezultate minunate vede "consiliul" juniorilor ca au membrii lui, asa statistic inainte de "exoda" impreuna cu minunatul creier personal, unul sau altul? 

    Nu vorbesc de tinerii EXCEPTIONALI , gura de oxigen si speranta , dar care sunt MARGINALIZATI de restul "colegilor" ...Ce strategie are consiliul asta cu ei?

    Poate nu vedem padurea de copaci... sau va pregatiti pentru electorale de acum ca juniori ,viitorul luminos... 

    De acord cu spusele elevilor si studentilor! Sa nu le politizam! Si sa terminam cu invrajbirile categoriilor sociale dupa varsta, sex, profesiune etc. E nevoie de toate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb