Eliminarea plafonării preţului la gaze

Dumitru Chisalita, Presedinte Asociaţia Energia Inteligentă
Materii Prime / 24 august 2023

Eliminarea plafonării preţului la gaze

Eliminarea plafonării/compensaţiilor din facturile de gaze naturale, este un process mult mai dificil de realizat, decât a fost introducerea lor. Chiar dacă astfel de măsuri sunt necesare, în unele momente ale unei pieţe libere, atunci când există derapaje, modul de construcţie trebuie sa fie unul bazat pe principii tehnico-sociale şi din considerente populiste.

Eliminarea compensaţiilor la gaze şi energie electrică, va urma cel mai probabil drumul eliminării "pensiilor speciale". Există un număr limitat de consumatorii/furnizori privilegiaţi, care au mari avantaje din această plafonare/compensare şi vor face tot posibilul, folosindu-se de diverse tertipluri să menţină această construcţie convenabilă pentru ei.

Realizăm o analiză a sitiuaţiei existente pe piaţa de gaze din perspectiva eliminării/neeliminării plafonării preţurilor.

Eliminarea plafoanelor la preţurile energiei/gazelor, ar adduce instantaneu aplicarea preţurilor existente în contractele în vigoare.

Preţul plafonat la gaze pentru consumatorii casnici este 0,31 lei/kWh cu TVA inclus faţă de 0,57219 lei/KWh fără TVA (0,68 lei/kWh cu TVA inclus), pretul existent în contractele dintre un furnizor şi un client casnic din Bucuresti (acest preţ este valabil în cazul facturii alăturate până în luna aprilie 2024).

Astfel, eliminarea plafoanelor va aduce în cazul acestui client din Bucureşti, o creştere instantanee a preţului cu 119% (în cazul de faţă clientul ar plăti în iarna următoare cca 10.000 lei, faţă de cca. 4600 lei cât ar fi plătit la preţul plafonat).

În acelaşi timp avem furnizori care au achizitionat în cea mai mare parte, pentru următorul an, gazele pentru populaţie, la un preţ plafonat de 150 lei/kWh, ceea ce ar face ca o decizie de eliminarea a plafonării preţurilor să aducă instantaneu un profit suplimentar la nivelul furnizorilor de până la 150%!!!

Lipsa unei pregătiri corespunzătoare a consumatorilor, agravată de modul defectuos în care statul a derulat politicile de protejare a consumatorilor în anul 2021-2022, îi va face pe aceştia să nu conştietizeze şi să nu reactioneze corespunzător la o eventuală eliminare a plafonării preţurilor la gaze, respectiv să nu meargă înspre platforma www.anre.ro pentru a-şi căuta un alt furnizor "trezindu-se" în plină iarnă cu facturi uriaşe.

Dacă consumatorii ar merge către platforma anre.ro, ofertele existente astăzi acolo teoretic le-ar permite să achite aceleaşi preţuri ca acum. Dar, având în vedere statistica unor situaţii similare din trecut (2012, 2020), apreciez că aceste preţuri nu vor mai fi aceleaşi după o decizie de eliminare a plafonării preţului la gaze în această toamnă, ele vor fi mai mari. Probabil invocânduse evoluţia preţurilor din iarna 2023/2024 - respectiv dacă luăm preţurile futures ale gazelor de pe TTF, preţurile minime probabil ofertate ar fi la un nivel de cca. 0,38-0,4 lei/kWh cu TVA inclus (o creştere de cca 22% - 29%).

Astfel, cel mai probabil scenariu pentru iarna următoare, al unei eliminări potenţiale, de la 1 octombrie 2023. a plafonării/compenzării preţurilor la gaze ar fi următorul:

Majoritatea consumatorilor casnici de gaze naturale vor achita preţuri duble la gaze;

O mică parte dintre consumatori, la 2 -3 luni de la momentul constatării facturilor mari, care trebuie achitate pentru gaze (duble faţă de anul trecut), se vor îndrrepta către comparatorul de preţuri al ANRE, dar atunci vor găsi alte preţuri la gaze şi vor achita pentru a doua jumătate a iernii preţuri mai mari cu cca 22 - 29%.

O foarte mică parte dintre consumatori (consumatori foarte bine instruiţi şi dinamici) care se vor îndrepta către comparatorul de preţuri al ANRE acum, vor mai prinde preţurile din acest moment de pe comparatorul ANRE, respectiv vor achita aceleaşi preţuri la gaze care îl achită şi în present.

Sigur neeliminarea preţurilor la gaze, înseamnă un effort pe bugetul de stat, care va adduce cu siguranţă creşteri de taze şi impozite. Respectiv greul va cădea tot pe populaţia săracă, care va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari. O mare inechitate. În acelaşi timp această schemă nu este sustenabilă la nesfârşit. Dar cel mai mare argument al eliminării acestei plafonări este faptul că această schemă "bagă" bani nemeritaţi în buzunarul unor furnizori.

În concluzie, o eventuală decizie de eliminare a plafonării preţurilor la gaze trebuie luată cu cel puţin 6 luni înainte, urmată de un calendar de eliminarea a plafonării / compensării, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care consumatorii să sufere mai mult decât dacă această schema de ajutor nu ar fi fost introdu-să şi să nu determine o modalitate de a crea profituri excedentare conjuncturale pentru furnizori.

Plafonarea preţurilor la energie nu este sustenabilă la nesfârşit şi ca atare trebuie să fie eliminate la un moment dat, cu următoarele acţiuni imediate:

o politică reală, coerentă, echitabilă şi reală de protejare a consumatorilor vulnerabili;

un mecanism de soluţionare a derapajelor în piaţă şi de protejarea a consumatorilor în astfel de situaţii, care să se activeze automat atunci când se îndeplinesc anumite condiţii;

constituirea entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigilor din Energie - SALENERG - (obligatorie conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2015), care reprezintă o necesitate pentru România, care ar aduce pe piaţa de gaz şi energiei o instituţie care să răspundă la problemele specifice post contractare (acolo unde ANRE nu are nici o competenţă pe piaţa liberă), ar evita multe din problemele de facturare existente în momentul de faţă, ar descongestiona Instanţele pe acest specific.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Populatia trebuie sa plateasca cheltuielile de inarmare si razboi,

    simplu ca buna ziua, fratilor 

    1. DA

    Plafonarea e o escrocherie care sa pacaleasca consumatorul final - acesta nu resimte direct costul.

    Prin plafonare gloata plateste indirect prin alte taxe, imprumuturi de stat, deficite, dobanzi la imprumuturi.

    Plafonarea trebuie eliminata pentru ca gloata sa simta in mod direct costul real. 

    1. Cumva faci parte din categoria "șmecheri"de doi bani?

      SI care e costul real?

      ?

      Cum care e costul real? E pretul neplafonat.

      LOL

      Statul, care o fi el, roman, CE etc. rupe piata de energie in doua prin directive vecine cu nebunia, interziceri, limitari etc, pretul o ia razna (nu comentam si "precizia" cu care aceasta "bursa" reactioneaza la toate zvonurile din presa, nu din productie, atentie), statul apoi indulceste mizeria prin plafonare (aici castiga inclusiv pe planul "liberalizarii ca iti spune ca uite, vrei piata libera, uite ce patesti) si apoi destepti ca tine vor reintoarcerea la piata libera fara sa tina cont de premisa initiala, prin care insusi statul CE, cine vrei tu, a distorsionat piata de la bun inceput. Bravo, esti destept.

      plafonare a fost facuta sa imbogateasca niste smekeri , au lasat sa creasca pina cer pretul , iar diferenta o platim tot noi ca doar aduce ciolacu de acasa.

    > Respectiv greul va cădea tot pe populaţia săracă, care va trebui să achite impozite suplimentare pentru a compensa o parte din factura unor persoane cu venituri mari. O mare inechitate.

    Ce? Adica populatia saraca ce nu-si permite nici incalzirea subventioneaza (din aer?) pentru cei cu venituri mari? 

    Mai usor cu inechitatea. O fi 10% egal dar conteaza si cu ce il inmultesti. 

    Dacă apar astfel de articole e clar ca statul nu mai vrea sa plafoneze și atunci unde va merge economia statului? Ati ghicit, pe pomeni electorale (vin alegerile) în buzunarele primarilor și firmelor din anturaj!

    ...

    Sa lase pretul la liber, asa ar face rost de bani ca sa continue dezmatul bugetar, si poate nici nu s-ar alege cu proteste. Poate doar cu o incetinire si mai si a consumului. Si eventual cu o crestere cu citeva procente a emigratiei.

    Nu trebuia plafonat nici un pret, doar in comunism se stabileau preturile din pix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb