Deputatul USR Emanuel Ungureanu a atras atenţia asupra faptului că unele centre au redus cu o oră programul de dializă sau au diminuat numărul şedinţelor şi că acest lucru pune în pericol viaţa pacienţilor.
Ungureanu a avut marţi după-amiază o discuţie live cu pacienţi din nouă centre de dializă din România, care au prezentat problemele cu care se confruntă.
"O recomandare prea generoasă a Societăţii de Nefrologie permite unor şefi de centre de dializă să reducă în mod drastic programul de dializă şi să pună în pericol viaţa pacienţilor. În discuţiile pe care le-am avut astăzi şi săptămânile trecute cu pacienţi care sunt îngrijiţi de asociaţia de care mă ocup eu, ca voluntar, mi s-a atras atenţia că la Călăraşi, Bistriţa şi în alte centre din ţară s-a redus programul de dializă de la patru ore la trei ore şi în unele situaţii de la trei şedinţe de dializă pe săptămână la doar două", a precizat Ungureanu pentru AGERPRES.
Deputatul a adăugat că o astfel de reducere a programului poate fi justificată în cazul în care o parte din personalul medical se află în izolare.
"Or, la Călăraşi, avem de o lună de zile un centru unde nu există niciun pacient suspect şi s-a tăiat o oră din programul de dializă pentru toţi pacienţii, o decizie sălbatică, criminală, care pune în pericol viaţa pacienţilor. (...) Este un tânăr în stare gravă la spitalul de boli infecţioase din Suceava, care face dializă doar la patru zile, ceea ce este o catastrofă. Ei fac de obicei dializă la 48 de ore. Dacă ei nu reuşesc să dializeze aceşti pacienţi care sunt sub tratament, aceştia mor şi din cauza faptului că nu sunt dializaţi, nu numai din cauza COVID", a spus el.
Ungureanu a reamintit că a cerut încă din 26 februarie Ministerului Sănătăţii, DSP şi Institutului Naţional de Sănătate Publică să introducă pacienţii care fac dializă ca grupă de risc, astfel încât atunci când există un persoană cu simptome de COVID să fie testată atât ea, cât şi pacienţii care se află în aceeaşi tură de dializă, precum şi personalul medical din centru şi şoferii de pe ambulanţe sau transportul privat.
"Astăzi a decedat un şofer care lucra pe o maşină care transporta pacienţi care fac dializă. Şoferii sunt expuşi. Mulţi şi-au dat demisia pentru că nu au avut echipamente de protecţie sau se tem pentru viaţa lor şi a rudelor lor", a adăugat deputatul.
El a pledat şi pentru carantinarea în hoteluri sau pensiuni a personalului care realizează dializa pentru pacienţii suspecţi de COVID.
"Ei nu pot să se întoarcă acasă, pentru că riscul de infectare e foarte mare. În Suceava o asistentă şi-a infectat toată familia: soţul abia ieşit de pe terapie intensivă şi cei trei copii. Iar ea este în stare gravă la spital", a menţionat deputatul.
Ungureanu susţine şi o testare extinsă pentru toţi pacienţii care fac dializă în România şi care sunt suspecţi sau sunt contacţi ai pacienţilor care au simptome de COVID.
În opinia sa, nu se acordă suficientă atenţie "acestei categorii extrem de vulnerabile", motiv pentru care există riscul să crească numărul de îmbolnăviri.
"Dacă vă uitaţi pe statistică veţi vedea cât de mulţi pacienţi au decedat deja în primele 40 de zile, cu această afecţiune. Este o afecţiune cronică, te obligă să mergi la dializă, sunt contacte în maşini cu şase-şapte persoane, nu reuşesc să se organizeze firmele de transport. Nu există măşti. Am aflat de la un pacient din Târgovişte că el pleacă la dializă într-o maşină cu şase-şapte persoane. Riscul de contaminare este imens", a mai spus Ungureanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2020, 21:39)
Dle ,dumneata chiar îți faci treaba! Respect!