Emitenţi în cătuşa pieţei

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2008

La regulamentul actual (1/2006) ar urma să se adauge condiţiile reproduse, care ar determina ca o decizie a acţionarilor de retragere a societăţii lor de la Cota Bursei să nu poa­tă fi aplicată, dacă, în ultimul an, s-au făcut mai mult de cincizeci de tranzacţii cu acţiunile ei sau dacă au fost tranzacţionate acţiuni în proporţie de mai mult de 1% din cele emise.

La prima vedere, condiţiile sunt arbitrare. La o a doua vedere, se dezvăluie că ele sunt puse acolo, nu în interesul acţionarilor, nu în interesul investitorilor (unii ar zice că investitor este acelaşi lucru cu acţionar), nu în slujba întreprinderii şi nici spre folosul pieţei, ci pentru brokeri.

Care este raţiunea condiţiilor impuse retragerii de la tranzacţionare?

Oficialii pieţei de capital susţin că acţionarii minoritari trebuie protejaţi în mod special. Că delistarea unei societăţi îi lipseşte pe minoritari de piaţa pe care şi-ar putea valorifica acţiunile la un preţ corect, că devin captivi în ghearele acţionarului majoritar care abia aşteaptă să-i canibalizeze.

De aceea, decizia de delistare ar trebui să respecte nişte exigenţe severe.

Treaba asta-i falsă. Ca să nu zic că-i deadreptul o minciună.

Şi înainte să argumentez, ca să nu uit: de când oficialii pieţei - brokeri şi reprezentanţii lor - duc ei grija acţionarilor mărunţi?! Ce scrupule şi ce principii îi conduc atunci când limitează ordinele acceptate la plafoane valorice sub care nu le operează? Căci există o practică a caselor de brokeraj care refuză clientela prea măruntă. Aceia sunt mici acţionari.

De ce tolerează CNVM această practică? Pentru că duce grija micilor acţionari? Nu cumva înşişi brokerii şi piaţa lor reglementată îi ţin captivi în societate?!

Nu cumva dacă piaţa n-ar fi reglementată şi nici intermediarii n-ar fi obligatorii, atunci micii acţionari şi-ar fi vândut de mult cupoanele?

Mai sunt câteva milioane de mici acţionari care, fie deţin acţiunile primite cu doisprezece ani în urmă, la privatizarea în masă, fie deţin acţiuni la SIF-uri, primite în loc de dividend.

Le duce CNVM grija sau nu?

Dacă le-o duce, atunci trebuie să interzică practica brokerilor care nu le preiau ordinele sub cuvânt că valorile lor sunt neînsemnate.

Dacă nu le-o duce, atunci ce rost mai au condiţiile de delistare?

Revenind, însă: decizia unei Adunări generale a acţionarilor guvernează asupra destinului societăţii şi nimic şi nimeni nu poate să-i facă greutăţi fără să ştirbească din dreptul constituţional al liberei dispoziţii asupra proprietăţii.

Desigur, piaţa de capital are tot dreptul să elimine societăţi de la tranzacţionare, dacă acelea nu-i respectă regulile. Dar nu are dreptul legal să le sechestreze în piaţă, dacă acţionarii au decis să le delisteze.

Principiul simetriei nu are aplicaţie în acest caz.

În legea din 1994, era un paragraf care prevedea că, dacă într-o societate listată, acţionariatul s-a concentrat într-o măsură atât de mare încât societatea nu mai este interesantă pentru publicul investitor, atunci autorităţile pieţei au dreptul să o delisteze.

Legea era vagă în această privinţă, căci nu preciza de la ce proporţie de concentrare devenea neinteresantă o societate. Lipsa precizării era corectă, pentru că, aşa cum s-a dovedit la "Petrom", de pildă, listarea unui pachet de doar 3% a prilejuit un enorm interes public şi tranzacţii masive, în timp ce listarea 100% a mii de alte societăţi nu a prilejuit nicio tranzacţie dealungul deceniului scurs între 1996 şi 2006.

Proiectul CNVM actual reia ideea legii din 1994, dar pe principiul simetriei: dacă societatea este interesantă pentru publicul investitor (adică are peste 50 de tranzacţii într-un an, sau dacă are o singură tranzacţie dar antrenând peste 1% din acţiunile emise), atunci societatea nu poate fi retrasă de la tranzacţionare.

Poftim?!

Parcă nu-nţeleg bine...

Ce legătură are interesul publicului cu interesul acţionarilor?

Adică nu-mi pot mânca pâinea mea că vrea şi brokerul din ea?

De altfel, în condiţiile normei proiectate de CNVM, nicio societate nu mai poate fi delistată, dacă brokerii nu vor asta!

Este de ajuns să se joace de cincizeci de ori jocul "na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie" şi societatea rămâne captiva pieţei de capital, chiar dacă majoritarul deţine 99,[9] şi îi lipseşte doar acţiunea cu care se joacă brokerii.

Norma este o batjocură.

Din toate punctele de vedere.

Acest tip de atitudine agresivă la adresa clientelei pieţei este cel care ne-a schilodit piaţa.

Am băgat forţat în piaţă şase mii de societăţi.

Le ţinem în piaţă forţat de doisprezece ani.

Continuăm să o facem acum, după ce europenii ne-au atras atenţia că asta-i o porcărie.

Şi ne mai mirăm că piaţa e schiloadă...

Condiţii de retragere a valorilor mobiliare de la tranzacţionarea de pe pieţe reglementate (proiect de act normativ CNVM)

"Art. 88 (1) Valorile mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sunt retrase de la tranzacţionare în următoarele cazuri: [...] în cazul unei hotărâri AGEA de retragere de la tranzacţionare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

1. în ultimele 12 luni anterioare datei publicării convocatorului AGEA:

i) să se fi înregistrat un număr de cel mult 50 de tranzacţii cu acţiuni ale respectivului emitent, excepţie făcând tranzacţiile efectuate între persoane implicate sau persoane aflate în legături strânse sau persoane care fac parte din acelaşi grup; şi

ii) numărul de acţiuni tranzacţionate să reprezinte cel mult 1% din totalul acţiunilor reprezentând capitalul social al emitentului.

2. acordarea către acţionarii care nu sunt de acord cu hotărârea adunării generale a dreptului de a se retrage din societate şi de a obţine contravaloarea acţiunilor, cu respectarea procedurii prevăzută la alin. (2) - (10).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. super articol....100% de acord

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb