EMMA NICHOLSON RĂMÎNE PE POZIŢII: "Nu contest data aderării, dar susţin suspendarea negocierilor"

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2004

Politicienii trebuie să pună în practică ceea ce spun, afirmă baroana Nicholson de Winterbourne

"Dacă Berlusconi i-ar fi cerut lui Blair să-i aprobe deportarea unor copii, Blair l-ar fi trimis la psihiatru", mai susţine domnia sa

Baroana Emma Nicholson a declarat, ieri, că nu contestă data de 1 ianuarie 2007 ca dată a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană (UE), dar că susţine suspendarea negocierilor cu UE la stadiul la care se găsesc ele acum, pentru a da un răgaz României să îşi întărească sistemul judiciar şi să aplice legile în vigoare. "Nu se pune sub semnul întrebării data aderării României la Uniunea Europeană", a spus Emma Nicholson, adăugînd, însă, că pentru a ajunge acolo, România trebuie să desfăşoare un număr mare de activităţi. Emma Nicholson a subliniat, în acest sens, că Guvernul trebuie să ia în serios lupta anticorupţie, să întărească sistemul judiciar şi să acorde libertate presei. Emma Nicholson a mai spus: "Credem că aceste măsuri vor folosi, în primul rînd, României. Noi credem că oricum asistăm la o încetare de facto a negocierilor de aderare, din cauza lipsei capacităţii de aplicare a legilor. Dacă autorităţile se vor concentra asupra acestui aspect, progresul pe care îl vor înregistra va conduce, ulterior, la accelerarea negocierilor". Domnia sa a insistat pe reforma Justiţiei: "Parlamentul European şi aproape orice membru al acestuia vor ca România să devină membră a UE. Dar sis-temul judiciar nu pare destul de puternic pentru a purta povara acestor mii de legi adoptate şi nu există capacitate administrativă pentru implementarea lor". Baroana Emma Nicholson a recomandat politicienilor români să treacă la treabă şi să pună în aplicare ceea ce spun: "Politicienii trebuie să se străduiască mai mult, pentru că ei pot face mult mai mult.

Oricum, contează nu ceea ce spun, ci ceea ce se şi întîmplă din ceea ce spun". Raportorul european pentru România a declarat că acei aproape 200 de copii adoptaţi de familii internaţionale în timpul moratoriului nu reprezintă nişte excepţii şi că ei nu ar fi trebuit să părăsească România: "Ştiam că există posibilitatea unor excepţii pe perioada moratoriului, în acele cazuri în care existau decizii ale tribunalelor. Dar, trebuie să spun că îmi este foarte clar că ultimele cazuri nu erau eligibile pentru aceste excepţii, aşa cum nu erau majoritatea adopţiilor realizate în timpul moratoriului, sub presiuni politice".

De altfel, raportorul european a lansat critici dure la adresa autorităţilor de la Bucureşti, preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase fiind ţintele predilecte. "Autorităţile române au transmis mesaje confuze, pe gură au spus una şi în practică au făcut alta. România a adoptat un moratoriu, dar, pe de altă parte a adoptat nişte măsuri care nu au făcut decît să slăbească acest moratoriu. S-a ajuns la situaţia în care chiar preşedintele Ion Iliescu şi premierul au început să dezbată problema dacă un copil să fie adoptat şi să plece sau să rămînă în ţară. Este neprofesionist, incorect şi inacceptabil. Pot să îmi imaginez ce i-ar fi răspuns Tony Blair premierului Berlusconi, dacă acesta i-ar fi cerut să fie deportaţi către Italia nişte copii. Probabil că l-ar fi trimis la un psihiatru, să se întindă puţin şi să se relaxeze", a declarat Emma Nicholson.

Mai mult, baroana Nicholson de Winterbourne a lăsat chiar să se înţeleagă că România îşi vinde copiii pentru a scăpa de sărăcie. "Şi alte ţări au fost relativ sărace atunci cînd au intrat în Uniunea Europeană, cum ar fi Grecia. Dar legea privind adopţiile în Grecia spune foarte clar - copiii greci nu pot fi adoptaţi decît de părinţi greci", a mai spus raportorul european.

Emma Nicholson a atacat virulent şi amestecul politicienilor în problema adopţiilor, ca răspuns la întrebarea cum apreciază faptul că nişte personalităţi ale vieţii politice internaţionale ar fi făcut lobby în favoarea soluţiei adopţiilor internaţionale. Baroana Nicholson of Winterbourne a spus că nu poate accepta intervenţia politicienilor în problema adopţiilor decît în cazuri excepţionale, cum ar fi războiul: "Nu ştiu dacă Romano Prodi a fost sau nu implicat în acţiunile de lobby, dar ştiu că anumiţi colegi de-ai mei de Parlament au făcut asta. Ştiu pentru că au fost deschişi şi au vorbit despre implicarea lor în activităţile de lobby. Nu pot accepta acest lucru. Politicienii trebuie să se exprime în cadrul sistemelor politice în care operează", a completat Emma Nicholson.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb