ENACHE JIRU, MFP: "Proiectul transformării EximBank în bancă de dezvoltare, aproape gata"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2015

"Proiectul transformării EximBank în bancă de dezvoltare, aproape gata"

Proiectul care priveşte transformarea EximBank în bancă de dezvoltare este finalizat în proporţie de 95%, după cum ne-a spus Enache Jiru, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa ne-a precizat că, în scurt timp, MFP va transmite o notă informativă Guvernului, referitoare la stadiul care se află acest proiect.

Enache Jiru ne-a explicat: "Suntem pe final cu această iniţiativă. Am făcut un grup de lucru şi am elaborat proiectul în proporţie de 95%. Textul este la faza de observaţii. Mai trebuie să se reunească o dată comitetul interministerial şi, în partea a doua a acestei luni - cel târziu la începutul lunii septembrie, vom trimite o notă informativă Guvernului, care va decide ce formă va lua iniţiativa - OUG sau proiect de lege".

Domnul Jiru ne-a spus că, prin înfiinţarea noii entităţi, va fi extinsă activitatea Eximbank "în nume şi cont stat": "Acum, banca lucrează ca o bancă comercială, în nume propriu - fiind supravegheată de BNR -, dar şi în numele şi contul statului. După ce va fi transformată în bancă de dezvoltare, va fi extinsă activitatea în nume şi cont stat".

Printre obiectivele băncii de dezvoltare se va număra şi finanţarea autorităţilor locale, IMM-urilor, proiectelor naţionale etc., potrivit oficialului MFP.

La finalul lunii mai, Paul Ichim, vicepreşedintele EximBank, preconiza că primele produse de finanţare vor fi lansate pe piaţă în a doua jumătate a anului.

Domnia sa a menţionat că noua bancă va finanţa zonele care nu sunt acoperite de băncile comerciale, cum ar fi IMM-urile, în special start-up-urile: "Este adevărat că şi reglementările sunt foarte dure. Totuşi, motorul unei economii este reprezentat de aceste mici companii, care trebuie să reprezinte baza unei economii".

Reprezentantul EximBank a spus că şi absorbţia fondurilor europene va reprezenta o zonă de finanţare pentru Banca de Dezvoltare. "Vorbim de 2,5 miliarde euro pentru finanţarea operatorilor regionali pe zona de apă-canal, foarte greu de finanţat. Vorbim de finanţarea acelor ONG-uri care preiau serviciile sociale ale grupurilor vulnerabile - 2,2 miliarde de euro. Vorbim de 1,3 miliarde euro care trebuie să vină în perioada următoare pentru finanţarea IMM-urilor şi a companiilor mari inovative", a subliniat vicepreşedintele băncii.

În acelaşi timp, domnul Ichim a evidenţiat că noua instituţie nu va acoperi în integralitate ceea ce înseamnă potenţiali clienţi respinşi de băncile comerciale, precizând: "Este foarte bine să nu dăm expectaţii false nici pentru bănci şi nici pentru clienţii care aşteaptă înfiinţarea acestei bănci de dezvoltare. Ştim că foarte multe din acele proiecte (n.r. respinse de celelalte bănci) nu sunt viabile din punct de vedere economic. Vrem doar să intrăm pe o nişă foarte clară, care aduce avantaje pentru economie, unde riscurile sunt ceva mai mari decât în cazul proiectelor acceptate de băncile comerciale, dar care sunt controlabile".

Iniţial, s-a pus în discuţie ca banca de dezvoltare să fie înfiinţată fie pe structura EximBank, fie pe cea a CEC Bank, care este o instituţie financiară universală.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank la vremea respectivă, a precizat, în mai multe ocazii, că transformarea CEC Bank din bancă comercială universală într-o bancă de investiţii este ineficientă, mai ales în condiţiile în care banca are o reţea de unităţi teritoriale foarte dezvoltată.

În toamna anului trecut, domnia sa preciza: "Ni s-a sugerat, în ultima vreme, să devenim o bancă a IMM-urilor, a agricultorilor, o bancă de dezvoltare sau de alt tip, însă noi suntem o bancă comercială universală. Avem o reţea puternică de unităţi teritoriale, iar transformarea CEC într-o bancă de investiţii este ineficientă. O bancă specializată, în condiţiile economice de astăzi, nu mai are viabilitate nicăieri în lume".

Potrivit lui Paul Ichim, în momentul în care autorităţile au decis înfiinţarea Băncii de Dezvoltare, a fost aleasă varianta EximBank pentru că înfiinţarea unei entităţi noi ar fi presupus eforturi financiare importante şi o perioadă îndelungată până la punerea ei în funcţiune.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu tot respectul, in urma cu cateva luni se spunea ca pana la inceputul verii Guvernul va avea pe masa de lucru proiectul actului normativ privind infiintarea bancii. Inteleg acum ca mai vedem prin septembrie... Nu vreau sa fiu rautacios, dar avand in vedere si celelalte declaratii (periodice) anterioare, nu pot sa nu ma intreb : septembrie....care an ?!

    oamenii sunt satui de bancile straine care au venit aici si au jupuit creditatii. o banca romaneasca, fie ea controlata de stat, reprezinta o alternativa, dar trebuie curatata de uscaturi (vezhi Ghetea, Mirela Iovu la CEC BANK, etc). apropo, Mirela Iovu a primit vreo sanctiune pentru conduita ei profesionala neetica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb