Energia eoliană consumă din resursele energetice ale ţării

Calin Rechea
Politică / 20 ianuarie

Energia eoliană consumă din resursele energetice ale ţării
Calin Rechea

Energia eoliană a trecut, în doar câteva ore, de la cea mai importantă contribuţie în "mixul energetic" la o "contribuţie" negativă, într-o iarnă în care rezervele de gaze naturale scad accelerat.

Conform unui "stop-cadru" de la Transelectrica din 18 ianuarie 2025, la ora 18:41:10, energia eoliană aducea o contribuţie de 26,86% la producţia totală de energie a ţării, peste contribuţia hidrocarburilor, de 24,43%, şi a energiei nucleare, de 19,3%.

Ce s-a întâmplat de atunci? Ponderea producţiei de energie eoliană în total producţie s-a angajat pe o traiectorie descendentă agresivă, care a dus-o în teritoriul negativ (vezi graficul).

La ora 5:51:30 din 20 ianuarie 2025, hidrocarburile asigurau 33,13% din energia ţării, urmate de nuclear (27,02%), hidroelectric (20,18%) şi cărbune (18,36%). Contribuţia energie eoliene a fost de 0,24%, iar a instalaţiilor de stocare de 0,04%, în timp ce contribuţia energiei fotovoltaice era de -0,04%. Producţia totală a fost de 5.106 MW.

La ora 15:03:09 din 20 ianuarie 2025, hidrocarburile asigurau 27,86% din energia ţării, urmate de nuclear (23,59%), hidroelectric (23,36%) şi cărbune (18,78%). Contribuţia energie eoliene a fost de -0,27%, iar a instalaţiilor de stocare de 0,00%, în timp ce contribuţia energiei fotovoltaice a fost de 5,73%. Producţia totală a fost de 5.640 MW.

"Una dintre atribuţiile unui ministru este, în viziunea mea, să informeze publicul şi să explice lucrurile", scria ministrul pe contul său de Facebook, când ponderea morilor de vânt în mixul energetic a ajuns la circa 27%.

Acum poate ar trebui să explice ce înseamnă că ponderea morilor de vânt este de -0,21%(!) din mixul energetic şi care sunt implicaţiile unei astfel de volatilităţi a surselor de energie "regenerabilă" pentru sistemul energetic naţional.

Este deosebit de important ca ministrul să pună accentul pe volatilitate atunci când explică poporului cum stă treaba cu producţia de energie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Un articol foarte clar si real, respect Dle. Rechea.

    Pacat ca cine trebuie il "trec cu vederea" 

    1. Sistemul meu fotovoltaic a produs în ianuarie la nivelul lunii noiembrie. Nu mă pot raporta la producția dintr-o zi înnorată. Ar însemna să-mi păcălesc membrii familiei până la emiterea facturii negative.

    Popular, bani in vant! Multumim autorului pt aceasta poza instant a sifonarii banului public prin scheme "regenerabile" !

    poate a batut vantul invers lol

    1. E și gingășia interpretului. Eolienele consumă curent ca să producă vânt.

      Nu asta se spune in articol, iar n ai inteles nimic

    cam atat pot cei cu energia regenerabila, dar la incasat subventii sunt campioni

    Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca sursele de energie regenerabila desi ieftine si prietenoase cu mediul depind de capriciile naturii. De aceea e bine sa avem un mix al capacitatilor de productie cat mai echilibrat. Burduja a inteles care sunt prioritatile sa speram ca va si reusi sa impinga lucrurile in directia corecta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb