Enikõ Peter, Uniprest Instal: "Piaţa construcţiilor a înregistrat o creştere de 14,2% în 2023, în ciuda lipsei de predictibilitate"

SABIN S. BRANDIBURU
Companii #Construcţii / 10 aprilie

Enikõ Peter, Uniprest Instal: "Piaţa construcţiilor a înregistrat o creştere de 14,2% în 2023, în ciuda lipsei de predictibilitate"

Piaţa construcţiilor a înregistrat, în anul 2023, o creştere de 14,2%, în special datorită construcţiilor inginereşti care au crescut cu 33%, în anul precedent, spre deosebire de piaţa construcţiilor nerezidenţiale, care a înregistrat o creştere de doar 2,3% sau de sectorul rezidenţial care a înregistrat o scădere de 6,6%. Anul 2023 a reuşit să aducă o creştere în sectorul construcţiilor, în ciuda impredictibilităţii în piaţă.

"În anul 2023, piaţa construcţiilor a avut, per total, o evoluţie pozitivă, aceasta înregistrând o creştere de 14,2%, chiar mai mare decât cea din 2022, care a fost de 12,9%, dar, dacă ne uităm pe segmentele componente ale pieţei putem să observăm evoluţii diferite. Dacă ne uităm pe piaţa construit construcţiilor inginereşti, putem vedea că ele au generat această creştere deoarece acestea au înregistrat o apreciere de 33%. Pe de altă parte, construcţiile nerezidenţiale au avut o evoluţie doar 2,3% iar construcţiile rezidenţiale, au înregistrat chiar o scădere de 6,6%. Construcţiile, în România, au o pondere de 8%, comparativ cu nivelul european de 9%. Piaţa, în anul 2023, a fost caracterizată de impredictibilitate şi de amânarea sau oprirea multor proiecte şi adoptarea unei strategii de aşteptare atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea statului" a declarat Enikõ Peter, Managing Director Uniprest Instal, în cadrul evenimentului Install Efficiency 2024.

De asemenea, aceasta a atras atenţia asupra construcţiilor inginereşti, în mare parte finanţate de stat, cu sau fără fonduri europene, amintind efectele pe care aceste construcţii le pot avea asupra economiei.

"Construcţiile inginereşti sunt finanţate în totalitate de stat. Aici vorbim de poduri, străzi şi autostrăzi, iar aceastea depind foarte mult de fondurile care sunt alocate de stat sau care sunt aduse din fonduri europene. În cazul unor dezechilibre majore, acestea fonduri pot scădea sau pot creşte. În cazul României, nici în vremurile bune nu cresc cât ar trebui, iar, în aceste cazuri nu investim, atunci influenţa negativă sau lipsa acestor investiţii se simte şi mai mult în an de criză. Dacă acest segment ar fi gestionat corect ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei" a declarat Enikõ Peter.

Totodată, aceasta a notat şi probleme cu care sectorul nerezidenţial se confruntă, în special în zona publică unde, deşi există fonduri, acestea nu sunt accesate suficient.

"Dacă ne uităm la construcţiile nerezidenţiale, acestea au două părţi. O parte este influenţată de stat, anume investiţiile în şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Partea pozitivă în această parte este că există fonduri, însă, partea negativă este că aceste fonduri nu sunt accesate suficient şi credem că, în acest segment, lipseşte o prioritizare şi o gândire pe termen lung" a declarat Peter.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb