"Enterprise Investors" vrea să lanseze în acest an al optulea fond de investiţii al companiei

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2011

Enterprise Investors (EI), una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est, intenţionează să lanseze un nou fond de investiţii în acest an, al optulea al companiei, care vizează printre alte ţări din regiune şi România.

"Deoarece urmează să investim în totalitate capitalul deţinut de Polish Enterprise Fund VI pe parcursul anului 2011, vom începe să strângem fonduri pentru următorul nostru fond de buyout, Polish Enterprise Fund VII, la mijlocul acestui an", se arată într-un raport al companiei.

Potrivit unor declaraţii mai vechi ale oficialilor companiei, citaţi de Mediafax, capitalizarea noului vehicul va fi peste valoarea celui anterior. Polish Enterprise Fund VI, lansat în 2006, a atras sume care s-au ridicat la 658 de milioane de euro.

Prin fondurile de capital de risc, în cele mai multe cazuri, EI inves-teşte cel puţin 30-50 milioane euro în schimbul unor pachete majoritare de până la 100% din companie. În general, domeniile vizate sunt retail, farma, bunuri de consum, materiale de construcţii, servicii financiare etc.

Compania are active două fonduri de investiţii - Polish Enterprise Fund VI şi Enterprise Venture Fund I (EVF I), prin care anul trecut s-au încheiat tranzacţii totalizând 142 milioane euro.

În România, compania a investit în 2010 doar trei milioane de euro, prin EVF I, pentru Smartree Romania, de pe piaţa de externalizare a serviciilor de resurse umane, deţinută anterior de omul de afaceri Eric Kis. Fondul a achiziţionat iniţial 56% din acţiunile Smartree pentru a finanţa dezvoltarea ulterioară a companiei, iar până la sfârşitul anului şi-a crescut cota deţinută la 100%.

În total, EI a investit până în prezent 160 milioane euro în companii româneşti din diverse sectoare, portofoliul Enterprise Investors cuprinzând şi Macon Deva, Siveco şi Profi.

Enterprise Investors adminis-trează şapte fonduri, capitalul total strâns până în prezent ridicându-se la 1,7 miliarde euro. La sfârşitul anului 2010, fondurile adminis-trate de Enterprise Investors au inves-tit un total de 1,4 miliarde euro în 121 companii din mai multe sectoare. Această cifră include 946 milioane euro investite în 105 companii din Polonia şi 455 milioane euro investite în 16 companii din regiune.

În prezent fondurile EI deţin acţiuni în 29 de companii, care la sfârşitul anului trecut angajau aproximativ 20.000 de oameni şi care au raportat o cifră totală de afaceri de aproximativ 2 miliarde euro. Fondurile administrate de EI au vândut participaţiile din 92 de companii, obţinând profituri de 1,5 miliarde euro (din care 358 milioane euro au fost generate de investiţii în afara Poloniei).

Printre investitorii în fondurile EI se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, JP Morgan, Morgan Stanley, MetLife, Swiss Life, Frank Russell, GE şi Allianz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb