E.ON a vîndut "Ruhrgas Industries"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2005

Cumpărătorul, "CVC Capital Partners" din Londra, a plătit 1,2 miliarde de euro pentru achiziţia acestei divizii, asumîndu-şi, totodată, debite de 300 milioane de euro

Compania germană E.ON AG, al doilea producător european de utilităţi, şi-a vîndut divizia "Ruhrgas Industries" către "CVC Capital Partners" Ltd., contra sumei de 1,2 miliarde de euro (1,45 miliarde de dolari). "CVC Capital", cu sediul în Londra, îşi va asuma şi debite ale unităţii, în valoare de 300 milioane de euro. E.ON aşteaptă să înregistreze beneficii nete de 600 de milioane de euro din această tranzacţie, care se va finaliza pînă la sfîrşitul lunii august. "Ruhrgas Industries", divizie producătoare de dispozitive de măsurare şi control, şi cuptoare industriale, a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro şi un profit de 41 milioane de euro.

De la preluarea mandatului, în mai 2003, directorul executiv al companiei E.ON, Wulf Bernotat, a vîndut activele non-energetice, obţinînd peste 10 miliarde de euro. E.ON se află pe punctul de a finaliza procesul de înstrăinare a operaţiunilor care nu au legătură cu gazele şi energia. Totodată, compania a realizat achiziţii ca să-şi sporeas-că numărul clienţilor pe segmentul energiei şi al gazelor naturale. E.ON urmăreşte să ajungă la 40 de milioane de clienţi la nivel mondial.

"Renunţînd la < Ruhrgas Indus-tries >, aproape că am terminat transformarea E.ON într-o companie pur energetică", spun oficialii E.ON, adăugînd că vor să-şi majoreze numărul clienţilor atît pe plan intern, cît şi extern.

Vînzarea "Ruhrgas Indus-tries" reprezintă a doua tranzacţie dintre E.ON şi CVC, în ultimii doi ani. În 2003, CVC a cumpărat, de la E.ON, compania germană "Viterra Energy Services", în schimbul sumei de 930 milioane de euro. După înstrăinarea "Ruhrgas Industries", E.ON rămîne cu o singură mare afacere non-energetică, respectiv participaţia de 43% deţinută la "Degussa" AG (din sectorul produselor chimice). E.ON a înstrăinat diverse operaţiuni, de la telecomunicaţii la producţie de aluminiu. Compania a cheltuit peste 25 de miliarde de euro pe achiziţiile din domeniul energiei, printre care "Powergen" Plc Marea Britnaie şi "Graninge" AB Suedia.

Amintim că "Ruhrgas" AG, diviza E.ON de distribuţie a gazelor naturale, a cîştigat, în luna august 2004, licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Distrigaz Nord SA, una dintre companiile româneşti de distribuţie a gazelor, pentru suma de 300 milioane euro. În plus, E.ON este interesată să achiziţioneze unele companii româneşti de distribuţie a energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb