Epidemiologul Molnar Geza a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată ţara iar în acest moment România trece printr-o "revenire" a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. El consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. Epidemiologul nu consideră că starea de urgenţă se mai impune să fie folosită în acest moment, transmite News.ro
"În momentul de faţă nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al ţării sau respectiv la întreaga populaţie a României. (...) Suntem la o redeşteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de faţă, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creştere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creştere de 38% şi indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuţie, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecţie, pentru că aici nu există niciun tratament specific, Sunt optimist. Anticiparea mea este că şi acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere", a declarat Molnar Geza la Digi24.
Acesta spune că cei 406 oameni infectaţi cu noul corornavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.
Epidemiologul spune că instituirea stării de urgenţă nu va scădea numărul de cazuri.
"Posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluţiei cazuisticii şi înregistrării cazuisticii.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel că totalul a ajuns la 32.079. De asemenea, 24 de persoane - între care şi una cu vârsta între 30 şi 39 de ani, au decedat, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.871. De asemene, 406 pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 838.953 de teste şi au fost testate 493.858 de persoane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2020, 23:32)
Dle Geza, asa "fara nicio discutie", ia duceti-va in Brazilia si spuneti-va povestea acolo. Ei se chinuie cu peste 20k de infectari pe zi de pe 21 mai. Puteti macar socoti cate seturi de doua saptamani sunt in intervalul de timp de pe 21 mai pana pe 11 iulie?
2. Dacă ajungem la 1000 cazuri
(mesaj trimis de Cristian în data de 12.07.2020, 07:40)
Dacă ajungem la 1000 cazuri pe zi, să vedeți bucurie națională când vom scădea la 800 cazuri pe zi, va fi o curbă descendentă clară care va declansa o isterie consumerista națională și revenirea economiei într-un V abrupt.
De aceea, Romania trebuie mai întâi să cadă pentru ca mai apoi sa triumfe. Are și virusul asta o logică a lui, una politică