Ericsson (NASDAQ: ERIC) îşi îmbunătăţeşte portofoliul de capabilităţi 5G odată cu lansarea unei soluţii integrate care va garanta, în mod constant, o latenţă scăzută şi o stabilitate ridicată a reţelelor 5G, aceste elemente fiind necesare aplicaţiilor şi serviciilor cu aplicabilitate în timp real, destinate consumatorilor, întreprinderilor şi sectorului public, conform unui comunicat remis redacţiei.
Ericsson facilitează comunicarea în timp real (Time-Critical) prin dezvoltarea unui nou produs din sfera Critical IoT - uşor de implementat ca upgrade de software în reţelele 5G publice şi private, pe arii extinse sau în zone locale, în orice bandă din spectrul de frecvenţe 5G. După implementarea reţelelor 5G la nivel global şi lansarea cu succes a serviciilor îmbunătăţite de broadband mobil, precum şi de Fixed Wireless Access, noua soluţie dezvoltată de Ericsson le va permite furnizorilor de servicii de comunicaţii să optimizeze şi mai mult experienţele şi scenariile de utilizare în timp real din sfera media, precum jocurile în cloud, AR / VR şi să deblocheze noi opţiuni pentru controlul de la distanţă, automatizarea soluţiilor de mobilitate, şi control al activităţilor industriale.
Datorită noii soluţii dezvoltate de Ericsson, un număr de aproximativ 2,5 miliarde de gameri din întreaga lume se vor bucura de sesiuni de gaming fără sincope, iar toţi utilizatorii de servicii 5G vor putea avea parte de experienţe XR (Extended Reality) captivante. De asemenea, această inovaţie va aduce beneficii şi la nivelul sectorului de business, al instituţiilor publice sau agenţiilor guvernamentale şi în diferite industrii, adică acolo unde procesele de producţie sau serviciile esenţiale depind într-o foarte mare măsură de soluţii de conectivitate stabile şi performante.
Per Narvinger, Head of Product Area Networks, a afirmat: "Ericsson continuă să dezvolte soluţii inovatoare pentru tehnologia 5G, care alimentează dezvoltarea reţelelor de acest tip la nivel global. Am decis să ducem tehnologia 5G la următorul nivel, cu ajutorul soluţiei Time-Critical Communication, care le va oferi clienţilor noştri instrumentele necesare pentru a-şi extinde ofertele destinate atât consumatorilor, cât şi întreprinderilor şi sectorului public, precum şi pentru a valorifica în mod eficient avantajele aduse de tehnologia 5G".
Soluţia Time-Critical Communication, dezvoltată de Ericsson, integrează un set de instrumente software pentru eliminarea întârzierilor şi întreruperilor din reţelele mobile. Aceasta îmbină standardul de Comunicare 3GPP ultra-stabil, cu latenţă scăzută (URLLC) şi inovaţiile Ericsson, cu scopul de a neutraliza cauzele majore care generează latenţa crescută la nivelul reţelelor. Dezvoltat pe baza expertizei companiei în arii precum Radio Access Network, Transport, 5G Core, Service Management & Orchestrare, BSS şi servicii de asistenţă, acest produs software a fost construit astfel încât să asigure o latenţă scăzută constantă (50ms până la 1ms) de la un capăt la altul al reţelei, la niveluri de disponibilitate garantate (99,9% până la 99,999%), facilitând scenarii de utilizare în timp real, la scară largă.
Multe dintre scenariile noi de utilizare au ca element critic timpul de răspuns al reţelelor, fiind necesară garanţia unei latenţe scăzute constante şi a stabilităţii soluţiilor implementate, iar acestea nu pot fi asigurate, momentan, în actualele reţele 4G şi 5G. Aşadar, noua soluţie este concepută pentru a răspunde acestei nevoi şi pentru a livra întregul potenţial al tehnologiei 5G.
Scenarii de utilizare implementate de clienţi
Încă din anul 2017, Ericsson a testat soluţii 5G pentru scenarii de utilizare în timp real, alături de clienţi şi parteneri din industrie, precum: BT şi Hyperbat, Einride şi Telia, Boliden, ABB, Audi, Fraunhofer IPT, DT şi Rockwell.
De asemenea, Ericsson a colaborat recent cu Telstra pentru a demonstra beneficiile tehnologiei L4S (Low Latency Low Loss Scalable) în reducerea decalajului resimţit în timpul unui joc interactiv în cloud - L4S este una dintre noile funcţii incluse în setul de instrumente Time-Critical Communication, dezvoltat de Ericsson. O altă realizare importantă a companiei Ericsson este reprezentată de faptul că a dovedit, alături de MediaTek, că tehnologia 5G poate asigura servicii cu latenţă scăzută constantă de 1 ms, cu o stabilitate de 99,99% atât în banda mmWave de uplink, cât şi în cea de downlink.
Tomohiro Sekiwa, Managing Executive Officer and Chief Network Officer la SoftBank, a declarat: "Credem că soluţiile de comunicare în timp real sunt esenţiale pentru realizarea întregului potenţial al tehnologiei 5G. Industriile în care implementarea acestei soluţii poate avea un impact cu adevărat vizibil sunt reprezentate de cea auto şi de transporturi, însă, datorită conectivităţii stabile şi a latenţei scăzute, tehnologia 5G poate aduce beneficii considerabile şi în domenii precum sănătate şi siguranţă publică, eficientizarea traficului sau transportul sustenabil".
Channa Seneviratne, Executive, Technology Development & Solutions, în cadrul Telstra, a spus: "Telstra a dezvoltat un parteneriat cu Ericsson cu scopul de a optimiza, constant, componenta de customer experience, cu ajutorul unor capacităţi de reţea îmbunătăţite. Instrumentele de comunicare în timp real, precum L4S, ne vor permite să oferim servicii cu latenţă redusă, fapt care este extrem de important în cazul unor aplicaţii de livrare de conţinut video în timp real, AR / VR şi cloud gaming".
JS Pan, General Manager, Wireless Communication System and Partnerships, la MediaTek, a precizat: "Împreună cu Ericsson am arătat ce avantaje poate oferi tehnoogia 5G la nivelul serviciilor cu latenţă scăzută şi stabilitate constante, atât pe segmentul de uplink, cât şi pe cel de downlink. Acest moment este extrem de important pentru noi şi demonstrează faptul că tehnologia 5G poate susţine funcţionarea celor mai exigente aplicaţii, care vizează controlul sistemelor de automatizări industriale în timp real".
Totodată, Dave Vasko, director al departamentului de Tehnologie Avansată din cadrul Rockwell Automation, a menţionat: "Soluţia Time-Critical Communication, dezvoltată pentru tehnologia 5G, poate aduce schimbări majore în sectorul automatizărilor industriale, prin reducerea echipamentelor necesare (de exemplu a cablurilor), prin creşterea flexibilităţii şi agilităţii, prin îmbunătăţirea gradului de vizibilitate şi prin utilizarea de noi aplicaţii digitale. Capacitatea de a oferi servicii cu latenţă redusă şi stabilitate constante va fi crucială pentru conectarea wireless a dispozitivelor de XR şi a diferiţilor senzori, spre exemplu, sporind productivitatea şi eficienţa operaţiunilor industriale".
Patrick Filkins, Research Manager, IoT & Telecom Network Infrastructure la IDC, a spus: "Această inovaţie dezvoltată de Ericsson reprezintă impulsul de care sectorul public şi cel privat aveau nevoie pentru a dezvolta şi implementa reţele 5G. (...) Prin ea, Ericsson pune la dispoziţia întregii industrii cea mai avansată funcţie 5G de până acum, care oferă servicii de comunicare în timp real pentru diferite scenarii de implementare".