Profitul net al Petrom ar putea ajunge la 2,17 miliarde lei la sfârşitul acestui an, peste estimările companiei, care indicau un profit net de 1,693 miliarde lei în 2007 şi uşor mai mic decât profitul obţinut anul trecut, de 2,285 miliarde lei, arată un raport al Erste Bank publicat ieri, citat de NewsIn.
Previziunile pentru acest an exprimate de Petrom luau în calcul, ca factori principali pentru scăderea profitului, închiderea rafinăriei Arpechim pentru revizie în luna aprilie şi posibilele reduceri ale preţurilor internaţionale ale petrolului. În contrast, petrolul s-a scumpit pe piaţa internaţională, până la niveluri record în luna septembrie, depăşind 82 dolari pe baril.
Petrom a înregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decât cel din 2005, ca urmare a creşterii preţurilor produselor petroliere şi gazelor, dar şi a creşterii vânzărilor companiei.
În primul semestru al acestui an, profitul net al Petrom a scăzut cu 38% faţă de intervalul similar al anului trecut, până la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului şi a condiţiilor nefavorabile din piaţă.
Potrivit raportului referitor la piaţa petrolieră şi a gazelor din Europa Centrală şi de Est, profitul brut al Petrom, exprimat prin indicatorul EBITDA, care măsoară câştigurile companiei înainte de aplicarea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizărilor, poate ajunge la 3,045 miliarde lei în acest an, iar veniturile pe 2007 se pot ridica la 11,337 miliarde lei.
Previziunile Erste Bank indică o creştere a profitului net al Petrom în următorii doi ani, până la 2,5 miliarde lei în 2008 şi trei miliarde lei în 2009, în condiţiile în care veniturile s-ar menţine la un nivel similar celui din acest an, de 11,676 miliarde anul viitor şi 11,336 miliarde în 2009.
"Investitorii care cumpără acţiuni Petrom sunt atraşi mai ales de potenţialul uriaş de consolidare şi îmbunătăţire a eficienţei. Investiţiile în bunuri de capital sunt orientate către îmbunătăţirea instalaţiilor din rafinării, de exemplu la Petrobrazi sau Arpechim, atât în plan economic, dar şi ecologic. Scopul acestor investiţii este de a ridica producţia de petrol. Într-adevăr, noi considerăm că scumpirea gazelor naturale va deveni principalul motor de creştere a preţurilor practicate de Petrom, având în vedere nivelul nefavorabil al preţurilor stabilite de stat", arată raportul băncii austriece.
Pe de altă parte, specialiştii de la Erste subliniază faptul că Petrom este încă în urma companiilor rivale din regiune, din punctul de vedere al calităţii activelor şi al eficienţei, "în ciuda eforturilor intense depuse de către OMV".
Erste îşi menţine, în raportul publicat luni, ţinta de preţ de 0,608 lei pentru acţiunile Petrom. "În ciuda structurii dezavantajoase a capitalului Petrom, analiza Erste sugerează o subevaluare a titlurilor companiei. Cu toate acestea, dacă luăm în calcul media între preţurile acţiunilor companiilor rivale din regiune, titlurile Petrom se tranzacţionează cu o valoare suplimentară inclusă în preţ. Acest lucru confirmă că Petrom poate oferi oportunităţi importante, însă este improbabil ca acest lucru să se întâmple în următorii doi sau trei ani", mai consideră economiştii de la Erste.