Erste Bank: Profitul "Transelectrica" ar putea creşte cu 172%, în 2008

A.G.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2008

Erste Bank: Profitul "Transelectrica" ar putea creşte cu 172%, în 2008

Rezultatele "Transelectrica" din 2008 vor fi semnificativ mai bune decât în anul precedent, cu un profit estimat de peste 171,3 milioane lei, în creştere cu 172% comparativ cu anul precedent, datorită investiţiilor masive programate până în 2020 şi posibilităţilor de creştere a afacerilor de transport al energiei electrice, potrivit unui raport Erste Bank referitor la companie, citat Agerpres.

Profitul din exploatare al companiei ar putea creşte cu 34%, în 2008, până la 235 milioane lei, faţă de peste 175 milioane lei în 2007, iar veniturile totale ar putea ajunge la trei miliarde lei, comparativ cu 2,38 miliarde lei în 2007. În 2009, profitul net va ajunge la 150 milioane lei, iar în 2010 acesta ar trebui să se cifreze la circa 189 milioane lei.

Principalul factor pozitiv pentru creşterea profitabilităţii operatorului naţional de transport al energiei electrice este reprezentat de creşterea bazei activelor ca urmare a planului masiv de investiţii al companiei, de circa 1,3 miliarde euro în perioada 2007 - 2020, ceea ce va contribui la creşterea cu 55% a activelor companiei, cu o rată anuală de creştere de 4,5% până în 2017, se arată în raportul citat.

În pofida riscurilor pe o piaţă reglementată, Erste mizează pe o evoluţie pozitivă a pieţei de electricitate din România, iar afacerile de transport vor profita de climatul favorabil pe termen lung. În aceste condiţii, Transelectrica va fi mai puţin expusă presiunilor exercitate de tariful de transmisie stabilit de autoritatea regulatoare, care va creşte anual cu circa 2,2% până în 2017, precizează instituţia.

Erste mizează pe atuurile "Transelectrica" pentru creşterea companiei, de la modernizarea infrastructurii de transport la investiţiile masive până în 2020, politicii stabile de alocare a dividendelor. La acestea se adaugă costurile reduse ale împrumuturilor pe termen lung, din cauza faptului că aces-tea sunt garantate de stat.

Deşi acţiunile "Transelectrica" sunt printre cele mai res-trictive din sector, această caracteristică a devenit o sursă de atracţie pentru investitori având în vedere climatul pesimist de pe pieţele financiare din lume. Acţiunile "Transelectrica" au resimţit din plin efectele recesiunii de pe pieţele financiare în 2007, când preţul acţiunilor s-a redus cu 46,5%, odată cu o scădere a profitului în 2007. În opinia Erste, evoluţia negativă a acţiunilor din 2007 se va opri, iar în 2008 este de presupus că acţiunile "Transelectrica" vor atrage din nou atenţia investitorilor.

Printre oportunităţile companiei se află şi poziţia de monopol pentru într-un sector în care cererea de electricitate va creşte cu un ritm de 3% pe an. Printre oportunităţi se numără şi rolul României în piaţa de transport al energiei electrice în zonă, şi implicarea Transelectrica în proiecte comune în zonă, precum construirea unui cablu submarin între România şi Turcia.

Compania se va confrunta însă şi cu o creştere a riscurilor de operare ca urmare a deciziilor autorităţii de reglementare, dar şi a unei incertitudini legată de modul de compunere a preţurilor de stabilire a tarifelor de transport.

De asemenea, "Transelectrica" va trebui să aştepte o creştere a costurilor ca urmare a integrării centralelor eoliene în sistemul energetic naţional. Totodată, modernizarea centralelor din ţară va afecta capacitate companiei de a asigura unele servicii de transport.

Compania se confuntă şi cu posibilitatea unei noi oferte publice de listare a unui pachet de 10%, după precedenta listare din 2006. Printre slăbiciunile companiei se numără raportarea conservatoare a rezultatelor, dezechilibrul valutar având în vedere că veniturile sunt în lei, iar datoriile, în majoritate, în euro.

Titlurile "Transelectrica" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 29 august 2006, când a fost listat un pachet de 10% din acţiuni. Compania doreşte să listeze la bursă încă 10% din capital, în acest an.

"Transelectrica" este compania naţională de transport al energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb