Erste Group lansează o majorare de capital de 660 milioane euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2013

Erste Group lansează o majorare de capital de 660 milioane euro

Directoratul Erste Group a decis, cu aprobarea Consiliului de Supraveghere, să lanseze o majorare de capital ca urmare a căreia se preconizează a se obţine venituri brute de aprox. 660 de milioane de euro, se arat într-un comunicat de presă al Erste.

În ceea ce priveşte răscumpărarea planificată a întregului capital participativ de 1,76 miliarde de euro în T3 2013, majorarea de capital este destinată consolidării capitalului de bază al Erste Group, astfel încât Erste Group se aşteaptă să atingă rata vizată a capitalului comun de rang I de 10%, conform Basel 3, până la 31 decembrie 2014, precizează reprezentanţii instituţiei financiare.

Majorarea de capital va fi implementată prin intermediul unei oferte de acţiuni noi constând în o ofertă către investitori instituţionali calificaţi selectaţi care va lua forma unui proces de plasament accelerat (accelerated book-building process) şi o ofertă de subscriere către acţionarii existenţi ai Erste Group, notează comunicatul.

Pre-Plasamentul Instituţional este parţial supus restituirii (regulii claw-back) şi decontării amânate pentru a garanta că acţiunile aoi aferente dreptului de subscriere (preferinţă) la care nu s-a renunţat de anumiţi acţionari vor fi disponibile pentru subscriere de către acţionari în cadrul ofertei de subscriere.

Pre-Plasamentul Instituţional se preconizează să înceapă imediat şi să se încheie la 02 iulie 2013, fiind supus accelerării. Preţul de subscriere în cadrul Ofertei de Subscriere va fi identic cu preţul ofertei stabilit în coordonare cu sindicatul bancar pe baza rezultatelor procesului de plasament pentru Pre-Plasamentul Instituţional. Numărul final de acţiuni noi rezultând ca urmare a majorării de capital va fi determinat la data de stabilire a preţurilor pentru Pre-Plasamentul Instituţional, preconizată la 2 iulie 2013.

Acţionarii Existenţi ai Erste Group la închiderea tranzacţionării în data de 2 iulie (pentru evitarea oricăror îndoieli, excluzând investitorii cărora le-au fost alocate acţiuni ca parte a Pre-Plasamentul Instituţional) îşi pot exercita drepturile de subscriere în timpul perioadei de subscriere pentru oferta de subscriere care este preconizată să dureze de la 3 iulie până la 17 iulie 2013 inclusiv, cu condiţia aprobării unui prospect de emisiune de către Autoritatea Pieţei Financiare din Austria (FMA) preconizată la data de 1 iulie 2013. Erste Group intenţionează să organizeze tranzacţionarea drepturilor de subscriere (preferinţă) la Bursa din Viena de la data de 9 iulie până la 11 iulie 2013.

Un grup de acţionari majoritari ai Erste Group, care deţin împreună aproximativ 37,4% din capitalul social al societăţii anterior majorării de capital, au fost de acord să renunţe la drepturile lor de subscriere în legătură cu oferta de subscriere. În plus, Erste Stiftung va furniza acţiuni suplimentare existente, astfel că - împreună cu drepturile de subscriere la care s-a renunţat - un total de aproximativ 50% din acţiunile noi avute în vedere în cadrul Pre-Plasamentului Instituţional va fi disponibil pentru alocare fermă în cadrul Pre-Plasamentului Instituţional, ceea ce va avea ca rezultat faptul ca aproximativ 50% din Pre-Plasament va fi supus restituirii.

Livrarea şi decontarea acţiunilor noi achiziţionate în legătură cu Pre-Plasamentul Instituţional care nu sunt supuse restituirii şi decontării amânate se preconizează să se realizeze la sau în jurul datei de 05 iulie 2013. Rezultatele ofertei de subscriere şi restituirii finale în cadrul Pre-Plasamentului Instituţional sunt preconizate să fie anunţate la 18 iulie 2013. Livrarea şi decontarea acţiunilor noi achiziţionate în legătură cu oferta de subscriere, se preconizează să aibă loc la sau în jurul datei de 23 iulie 2013. Livrarea şi decontarea acţiunilor noi supuse restituirii şi decontării amânate în legătură cu Pre-Plasamentul Instituţional, se preconizează să aibă loc la sau în jurul datei de 23 iulie 2013, în cazul în care opţiunea de a solicita restituirea nu a fost exercitată.

Prima zi de tranzacţionare a acţiunilor noi în cadrul Pre-Plasamentului Instituţional este preconizată să fie la Bursele de Valori Viena şi Bucureşti 5 iulie 2013 şi la Bursa de Valori Praga 8 iulie 2013. Acţiunile noi vor acorda dreptul la dividende pe deplin de la 1 ianuarie 2013.

Erste anunţase, săptămâna trecută, că va vinde acţiuni noi în valoare de aproximativ 660 milioane euro pentru răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi. Banca intenţionează să restituie ajutorul guvernamental de 1,2 miliarde euro şi să răscumpere sprijinul primit de la investitorii privaţi, în valoare de 559 milioane euro.

J.P. Morgan Securities, Morgan Stanley Bank AG şi Erste Group Bank AG acţionează ca Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, în timp ce Commerzbank AG şi ING Bank N.V. acţionează în calitate de manageri (Co-Lead Managers) cu privire la majorarea de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb