"Este o mare nevoie de implicare a populaţiei în fenomenul bursier"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2015

Ovidiu Dumitrescu: "României îi lipseşte o bancă de investiţii după modelul Goldman Sachs ori Morgan Stanley, care să îşi asume subscrierea completă sau măcar într-o proporţie importantă într-un IPO".

Ovidiu Dumitrescu: "României îi lipseşte o bancă de investiţii după modelul Goldman Sachs ori Morgan Stanley, care să îşi asume subscrierea completă sau măcar într-o proporţie importantă într-un IPO".

Interviu cu domnul Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville

Interesul general pentru alternative la plasamentele bancare a crescut, însă există în continuare un nivel ridicat de reticenţă în rândul investitorilor de retail atunci când nu au de-a face cu produse cu capital garantat, este de părere Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville.

Potrivit domniei sale, este evident că este o mare nevoie de implicare a populaţiei în fenomenul bursier. "Fără aceasta, este greu de crezut că vom vedea un reviriment al pieţei de capital la nivelul volumelor de tranzacţionare", ne-a spus domnul Dumitrescu, în cadrul unui interviu.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei de capital româneşti pe parcursul acestui an?

Ovidiu Dumitrescu: În general, în 2015, evoluţia principalelor burse ale lumii nu a fost una spectaculoasă. Totuşi, indicele BET a avut o evoluţie net favorabilă comparativ cu principalii indici americani. Folosind preţurile de închidere de ieri (n.r. luni), BET a avut o uşoară scădere de la începutul anului, de -0.41%, în timp ce, de exemplu, S&P500 a scăzut cu 3,5%, iar cotaţia DJIA a coborât cu 5.9%.

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele reducerii lichidităţii?

Ovidiu Dumitrescu: În ceea ce priveşte bursa noastră, reducerea lichidităţii este cauzată, în opinia mea, atât de incertitudinile mai mari cu privire la politica monetară a Fed şi la starea economiei globale, cât şi de faptul că încă nu există o piaţă viabilă pentru short selling.

Reporter: Consideraţi că BVB are nevoie de mai mulţi investitori de retail? Ce ar trebui să facă instituţiile pieţei pentru a-i atrage?

Ovidiu Dumitrescu: Este evident că este o mare nevoie de implicare a populaţiei în fenomenul bursier. Fără aceasta, este greu de crezut că vom vedea un reviriment al pieţei de capital la nivelul volumelor de tranzacţionare. Cred că Bursa face destul de multe în prezent, însă pentru a depăşi impasul actual este nevoie de investiţii în anumite instituţii ce lipsesc de pe piaţă locală: o contraparte centrală (pentru a putea avea tranzacţionare în marjă, short-selling real şi o piaţă futures & options) şi o bancă de investiţii care să ofere subscrieri garantate pentru IPO-urile locale.

Reporter: Ce speraţi să obţineţi în urma participării la "Bani Tăi Expo"?

Ovidiu Dumitrescu: Sperăm ca profilul public al pieţei de capital din România să crească.

Reporter: Ce evenimente vă aşteptaţi să influenţeze evoluţia pieţei, până la finalul anului?

Ovidiu Dumitrescu: Principalul vector de influenţă este reprezentat de deciziile de politică monetară ale Rezervei federale a SUA (Fed). La rândul lor, ele vor fi influenţate de indicatorii macroeconomici americani, care par să fi fost afectaţi de scăderea importantă a preţului petrolului. Dincolo de aceasta, vom urmări şi evoluţia macro a economiei chineze şi semnalele pe care le va oferi Banca Centrală Europeană.

Reporter: Cum apreciaţi că a evoluat gradul de cunoaştere a produselor bursiere, în ultima perioadă, în contextul scăderii dobânzilor?

Ovidiu Dumitrescu: Interesul general pentru alternative la plasamentele bancare a crescut, însă există în continuare un nivel ridicat de reticenţă în rândul investitorilor de retail atunci când nu au de-a face cu produse cu capital garantat. Dar în piaţa de capital, şi în capitalism în general, randamentele mai mari implică riscuri.

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele pentru care companiile nu s-au îndreptat către finanţarea prin piaţa de capital, deşi băncile au redus creditarea?

Ovidiu Dumitrescu: Nivelul creditării a reînceput să crească în ultimele luni, dar, într-adevăr, chiar şi când acesta era redus nu am văzut multe listări de succes. Motivaţia principală ţine, în opinia mea, de incertitudinea finanţării companiilor la un preţ rezonabil. De aceea, am menţionat nevoia stringentă de a avea cel puţin o instituţie care să acţioneze ca garant al realizării IPO-urilor. Practic, României îi lipseşte o bancă de investiţii după modelul Goldman Sachs ori Morgan Stanley, care să îşi asume subscrierea completă sau măcar într-o proporţie importantă într-un IPO.

Reporter: Cum vedeţi viitorul pieţei de capital, în contextul proiectului de înfiinţare a Uniunii Pieţelor de Capital (2019)?

Ovidiu Dumitrescu: În mod normal, o Uniune a Pieţelor de Capital ar trebui să facă mai eficientă alocarea acestuia. Sperăm ca acel cadru de reglementări care va veni cu noua Uniune să nu devină sufocant, ci să încurajeze dezvoltarea pieţei locale de capital.

Reporter: Ce solicitări primiţi de la clienţii de retail? Care sunt instrumentele lor preferate de investiţie?

Ovidiu Dumitrescu: În general, investitorii care economisesc prin Bursă preferă acţiunile companiilor stabile, cu un randament al dividendului bun. Speculatorii se orientează mai degrabă către companii cu perspective de creştere accelerată şi, mai ales, înspre acţiunile care au un istoric de volatilitate a preţului. Există şi un segment care preferă să acceseze pieţele internaţionale prin intermediul produselor de tip CFD (contracte pe diferenţele de preţ), aceste persoane având de regulă investiţii pe un orizont de timp scurt.

Reporter: Ce proporţie din clienţi preferă investiţiile pe pieţele străine? Cum aţi caracteriza aceşti clienţi?

Ovidiu Dumitrescu: Nu am date exacte, dar la nivelul clienţilor activi cred că discutăm de 50% sau chiar mai mult dacă luăm în considerare segmentul ATS Internaţional al BVB. Aceşti clienţi formează un grup eterogen: unii investesc pentru economisire şi au un orizont investiţional lung, alţii sunt mai degrabă speculatori. Fiecare dintre aceste două categorii sunt importante pentru o piaţă funcţională.

Reporter: Ce strategie urmaţi pentru atragerea de noi clienţi şi fidelizarea celor existenţi?

Ovidiu Dumitrescu: Aceeaşi strategie ca şi până acum: orientare către nevoile clienţilor şi inovaţie (atât la nivel tehnologic, cât şi în privinţa pieţelor şi instrumentelor oferite), totul abordat cu profesionalism în cadrul permis de reglementările existente.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. yoo chief, nu avem lichiditate deoarece fed ne tine in ceata si nu avem shortselling??de asta a scazut volumul tranzactiilor???sau pentru ca suntem maxim cateva mii de baieti care ne dam actiuni intre noi?fp ar putea fi ca morgan stanley, sau de ce nu sifurile...in rest, tradeville ramane un broker si de top si de calitate :)

    1. good point!...

      Da, short sellingul a fost mereu o bariera pentru mintile luminate care au influentat politica BVB-ului. Cred ca deja sun in stadiu de warm-up cateva doctorate pe ideea asta a lipsei de lichiditate a pietei romanesti de capital!.... 

    Prea putina marfa in piata asta. Vor veni si clientii atunci cand vor avea ce cumpara. Petrom gafaie, SIF-urile sunt conduse de incompetenti (daca nu chiar infractori), TLV face pipi pe actionari prin rascumparari de actiuni pentru conducere (si apoi deversarea lor in piata ca a fie din nou cumparate pentru conducere), energeticele sunt controlate de stat (si deci imprevizibile) si "reglementate". Iar toata piata sufera, in mare, de free float redus. Practic, ce se poate achizitiona din piata asta? Mai nimic. Cine sa vina la o petrecere cu apa in loc de sampanie si cu mancare de fasole in loc de friptura? Umpleti mesele (tarabele) cu marfa de calitate si vor veni si clientii. Daca nu gasiti in tara, atunci aduceti de afara (extindeti oferta de actiuni la companiile listate in afara - aduceti-le pe-alea ca sa umpleti golurile).

    1. BNR spunea că depozitele gospodăriilor sunt de 140 miliarde lei. Fondurile mutuale din România (care nu au expunere doar la BVB ci și pe piețe din estul Europei), au active cam de 22-24 miliarde de lei.

      Educatia este necesara, dar este ultimul lucru necesar ca sa faci piata.

      Piata este facuta de pierderi/cistiguri de mare frecventa, in larga participare - acesta este un cerc benefic pe care nicio educatie, oricit de inalta, nu il poate produce.

      Un pic de imaginatie.... 

    Marfa de calitate, marfa de calitate si iar marfa de calitate (adica societati conduse efectiv de actionari, nu de stat sau de baroni ca Fercala, Ciurezu, Ciorcila, SIF-uri etc.)! Simplu.

    1. Imi cer scuze ca am omis sa il mentionez pe marele baron Ceocea care nu isi permite sa-si cumpere actiuni SIF2 din veniturile uriase pe care i le asigura SIF2 ci vrea in plus ca SIF-ul sa ii daruiasca si actiuni pentru merite deosebite!!! Mare nesimtire la omul asta! Dividende mici dar tupeu si nesimtire mari. Ar trebui ca actionarii sa faca cheta si sa-i dea ceva bani pentru actiuni ca singur nu isi poate cumpara!

      n-aveti marketing deloc la bvb, trebuie sa atrageti economii si liciditati i-ati lasat pe forex sa va ia fata, romanii "investesc" in apartamente si masini de lux ori isi arunca banii pe orice pt. ca voi nu sunteti in stare sa atrageti nimic, stati doar sa va mancati intre voi!

      Cu bvb e la fel ca si cu autostazile. La toti ne trebuie citeva bune dar mai bine ne dam pe cele de afara. Main repede dispare bvb decit creste.

      Corect ! Trebuie sa-mi lipseasca o doaga sa ma duc sa-mi las banii pe mana unor golanashi ca d'alde simionescu, nebatuti de mici, ce fac caterinca cu dobitocul soviani pe la vestiarele unor sali de forta, unde se duc sa vrajeasca niste stewardese, satule de alti cretini...

    Romanii au avut bani prin 2006-2008 cand au investit in Sifuri si alte blue chipsuri la preturi mari. Practic romanii au cumparat cand capitalul speculativ se retragea din Romania.In criza o mare parte le-au vandut cu pierderi consistente (raportate la adm financiare) iar altii au ramas captivi si acum pe aceste actiuni. Ganditi-va ca la sifuri sunt cantitati mari de actiuni - acele cupoane, pe care mostenitorii proprietarilor nu le pot vinde deoarece costa prea mult actele fata de pretul de piata al actiunilor. Din categoria asta sunt si cei care nu-si ridica dividendele. BVB a fost o teapa data romanilor pe care n-o vor uita, o lectie pe care si copiii ar trebui sa o invete.Asa ca asteptati mult si bine sa vina romanii sa investeasca ALTI BANI in acelasi BVB perdant. Altfel Tradevlle e super OK pt Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb