Estonia a devenit, la 1 ianuarie, prima republică ex-sovietică ce a aderat la zona euro, fiind al 17-lea stat care va utiliza moneda unică.
În condiţiile în care Europa a fost puternic afectată de criza financiară, Estonia ar putea fi, pentru câţiva ani, ultimul stat care intră în zona euro. Lituania şi Letonia, următoarele pe listă, speră să se alăture regiunii în 2014, iar alte ţări mai mari din Europa de Est şi-au amânat data aderării.
În urma aderării, guvernatorul Băncii Centrale a Estoniei, Andres Lipstok, va face parte din consiliul de politică monetară al Băncii Centrale Europene (BCE) şi va participa, în 13 ianuarie, la prima şedinţă pentru stabilirea ratei dobânzii în zona euro.
Potrivit BCE, "euro a fost introdus cu succes în Estonia".
Estonia are o datorie publică şi un deficit bugetar dintre cele mai mici din zona euro. În plus, Estonia, la fel ca Letonia şi Lituania, a avut fluctuaţii foarte mici ale cursului de schimb.
Încă de la lansarea sa, în anul 1992, coroana estonă a fost legată de marca germană şi apoi de euro.
Produsul Intern Brut al Estoniei este de 14 miliarde euro (19 miliarde dolari). Economia ţării a crescut cu 2,4% în 2010.