EURASIA GROUP: "Petrolul va reveni peste 100 de dolari în acest an"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 ianuarie 2023

"Petrolul va reveni peste 100 de dolari în acest an"

"Răgazul pieţelor energetice din această iarnă va fi temporar", conform firmei de consultanţă

Preţul petrolului va reveni peste pragul de 100 de dolari în acest an, deoarece oferta va rămâne redusă iar cererea va creşte, conform firmei de consultanţă Eurasia Group, scrie Business Insider.

Este un preţ cu circa 25% peste cel al ţiţeiului Brent de ieri, din jurul orei 13:00, de 79,7 dolari pe baril. Faţă de sortimentul West Texas Intermediate, relevant pentru piaţa americană, creşterea era de aproape 34%.

Ian Bremmer, fondator al Eurasia Group şi Cliff Kupchan, preşedintele companiei, au scris într-un raport: "Piaţa petrolului este pe cale să experimenteze şocuri în acest an, pe fondul unei redresări economice mai rapide decât se aştepta a Chinei, după renunţarea bruscă a ţării la politicile zero-Covid, alături de o recesiune uşoară în SUA, care nu va reduce cererea".

În opinia lor, cei doi factori menţionaţi vor stimula cererea pentru petrol, ce se va lovi de o lipsă acută de ofertă nouă. "La această problemă va contribui şi scăderea producţiei Rusiei apărută pe fondul sancţiunilor, nivelurile reduse ale capacităţilor neutilizate ale OPEC+, investiţiile de capital scăzute în producţia non-OPEC şi absenţa unui acord nuclear cu Iranul", a scris firma de consultanţă.

Conform Eurasia Group, tensiunile între OPEC+ şi consumatorii globali în frunte cu SUA probabil vor creşte, deoarece cartelul ţărilor exportatoare de petrol doreşte să menţină un nivel minim de 90 de dolari pe baril pentru Brent, ceea ce nu convine consumatorilor, care vor preţuri mai reduse.

"Preţurile mai mari vor determina SUA să intervină direct în pieţe şi să pedepsească mişcările statelor producătoare de petrol pe care le consideră, cel puţin parţial, motivate politic", spun cei de la Eurasia Group.

De asemenea, preţul gazelor naturale din Statele Unite va creşte, urmând să se "simtă tensiunea" provenită din nevoia Uniunii Europene de a-şi reface depozitele de gaze începând cu al doilea trimestru al anului, în absenţa livrărilor ieftine din Rusia.

Potrivit firmei de consultanţă, redresarea economică a Chinei şi creşterea cererii globale de gaze naturale lichefiate va duce probabil preţurile gazelor naturale din Statele Unite aproape de opt dolari pentru un milion de BTU (unităţi termice britanice) sau mai mult. Anul trecut, preţul gazelor naturale în SUA a depăşit nivelul de opt dolari, pe fondul creşterii cererii din Europa. De atunci, în condiţiile temperaturilor neobişnuit de ridicate, preţul a scăzut, tranzacţionându-se miercuri în jurul a 4,056 dolari, conform Business Insider.

"Pe scurt, răgazul pieţelor energetice din această iarnă va fi temporar - calmul dinaintea unei noi crize energetice care va pune o nouă presiune asupra consumatorilor, guvernelor şi va adânci diviziunile dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, precum şi dintre Statele Unite şi Ţările din Golf", au scris Bremmer şi Kupchan, citaţi de publicaţia americană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Știe cineva ceva despre cei de la broker Cluj brk ? Sunt o alternativa serioasa pe cfd-uri fata de este BCR sau se țin de caterinci? Mi-a zis un prieten de la job că închid produsele din senin fara motiv (fata sa de-a în bariera de preț sau fara sa expire că timp). Apreciez câteva opinii, dacă aveți info despre ei.

    Mulțumesc! 

    1. Stai cuminte si lasa CFD-urile. Daca te mananca palma si simti nevoia sa tranzactionezi in vremurile astea tulburi, orienteaza-te catre plasamente mai putin riscante.

      In plus, daca iti bazezi deciziile de tranzactionare pe opiniile primite aici (adica pe gura lumii), mai bine depune-ti banii la banca. 

      Mulțumesc de sfat. Eu ceream informații legat de produsele cfd broker Cluj și de comportamentul brk fata de clienții săi - dacă sunt serioși sau nesimțiți cei de la brk

      Îți mulțumesc frumos 

      Fereste-te de certificatele de la broker cluj. Au obiceiul prost de a inchide cfdurile desi nu au bariera de timp si bariera de pret nu a fost atinsa. Asta in limbajul meu poarta un nume: neseriozitate. Sunt incepatori incerti si neseriosi.

      Mulțumesc d-le Vali.

      Îi rog și pe alții care au mai lucrat cu ei să își spună opiniile lor (rele sau bune) 

    Guvernul Romaniei:

    A tine cont de Ciclul de Precipitatii in Romania; de Ciclul Temperaturii in Romania (ce formeaza violent delta intre precipitatii); Guvernul Romaniei NU a indeplinit un Un angajament Moral pentru Romania - Asgurarea Sigurantei Alimentare a Romaniei in fata Riscurilor de Distrugeri Rute Comerciale!!! 

    Guvernul Romaniei -> Roania se indreapta cu pasi rapizi catre un nou minim in precipitatii!!! 

    Va rog sa luati aminte si sa demarati proiectele necesare! 

    Prioritate zero - asigurare irigatie doar in risc de seceta si nu in exces pentru profituri comerciale sarite din trend si pentru exporturi sarite din trendul natural de cerere externa in detrimentul intern. 

    Prioritate zero - PADURILE !!! PADURILE!!! 

    Ce a dus la cresterea temperaturilor in Romania - 

    Industrializarea? - Nu se poate vorbi de industrializare ca pondere din percapita sau de poluare prin minciuni televizate carbune si etc. 

    A dus la crestere temperaturilor: 

    Defrisare la Scara larga a Padurilor 

    Extinderea pe orizontala de BETON 

    Importul de TABLE pe 4 -6-14-18 roti! 

    Industria Plasticului! 

    Deci populatia romaniei scade dar volumul de degradare a tarii noastre creste exponential prin exploatare incorecta si in exces de catre corporatii -companii - carteluri in detrimentul cetatenilor. 

    Ciclurile de foamete / fomita / lipsuri in galantare prin Romania 47-50 anii 80! 

    Din ce vad eu in piata incep sa devina rapid luxuri ouale - carnea - painea - laptele! 

    Hmm se incepe oare un nou ciclu al comoditatilor si statul Roman nu doreste sa asigure echilibrul alimentar si de pret?! 

    De ce oare? 

    Ce beneficul poate avea statul prin exercitare lipsuri artificiale si impingere in sus de pret nominal? 

    Ce beneficii? 

    Poate sa plateasca nominal mai multa datorie externa atinci cand industria reala a unei tari incepe sa intre in declin fara cerere solvabila externa; poate sa con verteasca deficitul extern spre excedent cu consecinta de plata mai scumpa si trai mai scump intern pentru populatie. 

    De ce ar face statul una ca asta? 

    Cand capacitatile unei natii nu mai au impulsuri de cerere externa inseamna, sau cand nu mai au randamente cost beneficu economic pozitiv, atunci incepe restrangerea artificiala a pietei in timp ce cererea constanta interna de nevoi primare ramane. Acest fenomen duce la restrangere participanti economici si la formare monopol; acest monopol pe trend descendent este benefic pentru stat ce poate manipula in sus pretul prin monopol energie-taxe-utilitati ducand aceeasi cantitate de bunuri la un cost barabolic, chiar si o cantitate mai mica de bunuri cu aceeasi cerere constanta va da impresia de cerere exagerata in piata ce va exacerba si mai rau pretul bunului respectiv.  

    Acest fenomen de repeta mereu can o veche industrie -natie - generatie - ciclu economic lung - moare odata cu: cunostintele vechi, capacitatile, industria, politica sociala, economica si monetara; Se va atinge un minim din care va exploda violent un nou impuls de crestere pe trend. 

    s c cret 

    Deocamdata asta avem, cat despre visele Eurasia Grup om vedea...

    Toti cu interesele lor! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb