Euro, în prima apreciere săptămânală din iulie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2011

Euro, în prima apreciere săptămânală din iulie

Moneda unică a înregistrat, în intervalul 18 - 22 iulie, prima apreciere din ultimele trei săptămâni, în raport cu dolarul, atingând totodată nivelul maxim al ultimelor două săptămâni, după ce liderii europeni au decis să acorde Greciei un nou pachet de sprijin şi au extins rolul fondului de salvare a ţărilor îndatorate din zona euro.

Euro a urcat cu 1,4% săptămâna trecută, la 1,4360 dolari pe piaţa SUA, în 22 iulie, de la 1,4157 dolari la data de 15 iulie. Joi, moneda împărţită de 17 state din UE a urcat la 1,4439 dolari, cel mai ridicat curs din 6 iulie până în prezent.

Francul a pierdut 1,9% faţă de moneda europeană, ajungând la 1,1762 unităţi/euro, după ce, în 18 iulie, ajunsese la 1,1374 unităţi/euro, cel mai ridicat nivel de la debutul monedei unice, în 1999.

Analiştii arată că aprecierea euro este rezultatul evident al acordului privind sprijinirea Greciei, mai ales că termenii acestuia au depăşit aşteptările specialiştilor.

La data de 21 iulie, după opt ore de negocieri derulate la Bruxelles, liderii zonei euro au anunţat că vor susţine Grecia cu un pachet de 159 miliarde euro (229 miliarde dolari), acţiune în care vor fi implicaţi şi creditorii privaţi.

De menţionat că, deşi pe ansamblul intervalului 18 - 22 iulie, euro a crescut, moneda europeană a pierdut teren vineri faţă de cea americană (0,5%), însă analiştii sunt optimişti că euro va creşte săptămâna aceasta, dat fiind faptul că a fost evitată intrarea Greciei în incapacitate de plată.

Potrivit băncii germane "Commerzbank" AG, chiar dacă a fost înregistrat un declin al euro vineri, zilele viitoare presiunea va fi pe dolar, dată fiind situaţia datoriilor din SUA.

Conform băncii germane, singura ameninţare la redresarea euro ar putea fi revenirea temerilor legate de recesiune, pe fondul unor date slabe privind economia SUA.

Euro a continuat să fie, anul trecut, a doua monedă de constituire a rezervelor pe plan mondial, după dolarul american, în pofida crizei din Grecia, a anunţat Banca Centrală Europeană (BCE).

Potrivit unui raport BCE, "rolul internaţional al euro a rămas relativ stabil în 2010, comparativ cu alte valute majore". Documentul arată că proporţia euro în rezervele valutare globale a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 26,3% la sfârşitul lui 2010, cu o valoare de aproximativ 5.120 miliarde dolari.

În cazul obligaţiunilor emise la nivel internaţional, proporţia celor denominate în euro a scăzut cu aproape două puncte procentuale, la 27,4%. Valoarea acestor titluri este de 10.570 miliarde dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb