"Euro Invest Bank" Viena a preluat "Transilvania Capital"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2011

"Euro Invest Bank" Viena a primit aprobarea CNVM pentru a prelua 99% din acţiunile firmei de brokeraj "Transilvania Capital" din Miercurea Ciuc, astfel că banca austriacă de investiţii revine pe piaţa de capital din România după o absenţă de cinci ani.

"În primăvara anului trecut am început să monitorizăm piaţa (din România - n.r.) pentru a cumpăra o companie de brokeraj. Am selectat trei companii pentru runda finală. Cu Transilvania Capital am început dis-cuţii directe şi la final am stabilit să o cumpărăm. Nu am discutat direct cu celelalte companii", a declarat Günter Woinar, directorul general al Euro Invest Bank, citat de Mediafax.

El nu a precizat valoarea tranzacţiei prin care banca de investiţii va prelua firma din Miercurea Ciuc.

Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei "Euro Invest Bank", suma ar fi de sub un milion de euro.

"Euro Invest Bank" a fost prezentă pe piaţa românească de capital încă din 1994. De asemenea, banca a fost membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti prin firma de brokeraj Austro - Rom, ulterior redenumită Euro Invest Vision. În 2006, banca de investiţii a vândut firma de brokeraj din România unui grup de investitori greci, printre care şi compania de brokeraj Fortius Finance Securities.

În urma acestei tranzacţii, evaluată atunci la 760.000 de euro, Euro Invest Vision şi-a schimbat în 2007 denumirea în Fortius Finance, sub care activează şi în prezent.

"Uitându-mă în urmă pot spune că a fost o decizie bună să vindem firma din România în 2006, deoarece apoi s-a văzut ce s-a întâmplat cu rulajele pe bursă. Astfel, nu am fost în piaţă în perioadele grele. Credem că ceea ce am văzut anul trecut a fost partea de jos", a explicat Woinar.

BVB a înregistrat în anul de vârf 2007 un rulaj mediu zilnic de 16 - 17 milioane euro. Ulterior, criza economică şi retragerea multor investitori au dus la scăderea vizibilă a lichidităţii, astfel că în anul 2008 s-au tranzacţionat în medie zilnic 8 - 9 milioane euro. Rulajele au continuat să scadă în 2009 şi 2010 la aproximativ 5 milioane euro pe şedinţă, astfel că veniturile firmelor de brokeraj s-au redus şi ele semnificativ, iar unele dintre acestea au ieşit din piaţă.

În 2007 erau 71 de companii de brokeraj la BVB, iar în acest an mai activează 64.

Transilvania Capital este o firmă mică de brokeraj, clasându-se în acest an pe locul 33 în topul intermediarilor de la BVB. Casa de brokeraj a intermediat în primele patru luni tranzacţii de 29,5 milioane lei şi a avut o cotă de piaţă de 0,35%.

"Vrem să majorăm capitalul Transilvania Capital, astfel încât să avem o licenţă mai mare pentru a tranzacţiona pe contul firmei şi, totodată, să oferim servicii clienţilor instituţionali", a mai spus Woinar.

Potrivit registrului CNVM, firma are un capital social de 577.000 de lei. Firma este deţinută de nouă persoane fizice, dintre care cei mai mari sunt doi membri în Consiliul de Administraţie, Janos Ilyes şi Las-zlo-Csaba Lukacs, fiecare cu câte 20% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi preşedintele CA şi directorul general Liviu Nicolae Ţibichi, cu o participaţie de 7,5%.

Transilvania Capital a fost înfiinţată în 2003, ca urmare a achiziţionării pachetului de acţiuni de la firma DEPFA Securities, care urma să se închidă, de la grupul financiar germano-irlandez DEPFA. Transilvania Capital a început oficial activitatea în 2004.

Potrivit statisticilor BVB în primele patru luni din acest an primii zece intermediari au realizat aproape 70% din tranzacţiile de pe piaţa de capital, restul de 30% din rulaj fiind împărţit între alte 54 de firme de brokeraj. În primele patru luni, pe piaţa de la Bucureşti au fost realizate trans-feruri de 8,35 miliarde lei (1,988 miliarde euro).

"Piaţa românească de capital este foarte mică pentru moment, însă eu lucrez în pieţe de capital de aproape 28 de ani şi îmi amintesc timpurile când bursa din Austria era cam de aceeaşi mărime. Credem că piaţa va deveni mult mai mare decât cea din Austria în câţiva ani. Şi dacă vrei să iei parte la joc trebuie să te mişti din timp", a mai spus Woinar.

Directorul general al BVB, Valentin Ionescu, a fost director de vânzări la banca austriacă de investiţii în perioada 2009-2010. El a preluat func-ţia de director general al operatorului de piaţă de la Bucureşti la finalul lunii septembrie a anului trecut.

Euro Invest Bank a fost înfiinţată în 1989 ca broker independent pe bursa de la Viena, iar în 1997 a primit licenţă de bancă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O treaba austro-ungureasca. Ce e nou in asta? Doar Tokes lipseste. Da' apare si el in curind.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb