Euro, ridicat de evoluţiile europene la cursul maxim al ultimelor şapte luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2012

Euro, ridicat de evoluţiile europene la cursul maxim al ultimelor şapte luni

Moneda unică a câştigat aproape 2% săptămâna trecută, faţă de dolar

Moneda unică europeană s-a apreciat săptămâna trecută, pe pieţele externe, faţă de valutele principale ale partenerilor comerciali ai zonei euro, după ce miniştrii de finanţe din UE s-au înţeles în privinţa supravegherii bancare comune, care va fi realizată prin intermediul Băncii Centrale Europene (BCE). Euro a atins, astfel, cel mai ridicat curs din ultimele şapte luni, raportat la dolar.

Vineri, moneda europeană a crescut cu 0,7% pe piaţa din New York, la 1,3163 dolari - cel mai ridicat nivel de închidere din 4 mai până în prezent. În intervalul 10 - 14 decembrie, euro a câştigat 1,8%, iar în ultima lună, 1,5%.

Analiştii arată că "oficialii europeni au avut o săptămână bună", ceea ce a determinat ascensiunea monedei împărţite de 17 state din UE.

Amintim că, la data de 13 decembrie, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat, în reuniunea de la Bruxelles, eliberarea unei noi tranşe de 49,1 miliarde euro (64 miliarde dolari) din programul de ajutor destinat Greciei. Din suma menţionată, 34,3 miliarde euro vor fi eliberaţi zilele acestea, iar restul în primul trimestru din 2013, dacă Atena îşi va respecta obligaţiile asumate faţă de creditori.

Aprobarea acestei tranşe de îm­prumut va împiedica agravarea crizei din ţară.

Tot săptămâna trecută, oficialii europeni au ajuns la un acord în baza căruia multe dintre băncile europene vor fi supravegheate de un singur organism, măsură considerată un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor suverane. Acordul în acest sens trebuie aprobat şi de Parlamentul European.

Conform înţelegerii, BCE va supraveghea cele mai importante şi cele mai vulnerabile instituţii de credit din zona euro, dar şi din alte ţări UE care aleg să se alăture acestui sistem, anul viitor. BCE urmează să supravegheze bănci care au active de cel puţin 30 de miliarde euro sau active care depăşesc 20% din PIB-ul ţării de origine. După ce îşi va prelua rolul, BCE va putea obliga băncile să-şi consolideze rezervele de capital şi chiar să le închidă pe cele nesigure.

"Ne-am înţeles asupra punctelor cheie privind crearea supravegherii bancare în Europa, care va începe în 2014", a declarat ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble. Acordul deschide calea negocierilor în acest sens care se vor des­făşura cu Parlamentul European. Parlamentele naţionale din UE vor putea ratifica până la sfârşitul lunii februarie 2013 noua autoritate de supraveghere.

Marea Britanie, Suedia şi Cehia au informat că nu se vor alătura mecanismului comun de supraveghere bancară, putând să rămână în afara viitoarei uniuni bancare.

Francul elveţian a avut, la rândul său, o evoluţie pozitivă săptămâna trecută, raportat la dolar. Moneda elveţiană a urcat cu 1,8% în intervalul 10 - 14 decembrie, la 91,78 centime/dolar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb