Moneda unică europeană s-a apreciat faţă de dolar, ieri, pe pieţele externe, după ce Italia şi-a format un nou guvern, lăsând în urmă nouă săptămâni de impas politic. Cursul euro a fost impulsionat, de asemenea, de optimismul manifestat de investitori în privinţa menţinerii măsurilor de stimulare de către băncile centrale.
Euro a urcat cu 0,5% la ora 10.25, pe piaţa din New York, la 1,3089 dolari.
Noul Cabinet de la Roma, condus de Enrico Letta, promite să elimine unele părţi ale programului de reducere a cheltuielilor bugetare, stabilit de fostul premier Mario Monti. Creştin-democratul de stânga Enrico Letta şi noii membri ai Executivului italian au depus duminică jurământul la Palatul Quirinal, sediul preşedinţiei, după două luni de incertitudini politice.
Potrivit spuselor lui Enrico Letta, politicile în favoarea relansării nu mai pot aştepta, în condiţiile în care Italia este pe moarte din cauza măsurilor de austeritate.
Domnia sa a afirmat ieri: "Vom muri de consolidare fiscală, politicile de creştere nu mai pot aştepta. La nivelul instituţiilor europene, vom individualiza strategiile ca să ajungem la creştere, fără să compromitem asanarea finaţelor publice. Reducerea presiunii fiscale fără îndatorare va fi un obiectiv permanent al acestui guvern, în toate domeniile".
Oficialul de la Roma a anunţat, totodată, suspendarea plăţilor prevăzute în iunie pentru impozitul pe reşedinţa principală, introdus de Mario Monti, dar şi lansarea unei reforme complete a sistemului de taxare.
Italia este în al optulea trimestru de declin economic. Noul premier de la Roma subliniază că ţara trebuie să se concentreze pe creştere. Conform declaraţiilor sale, situaţia economică a Italiei este, în continuare, "gravă", după mai bine de un deceniu de stagnare.
Analiştii estimează că Banca Centrală Europeană ar putea tăia cu 0,25 puncte procentuale dobânda de referinţă săptămâna aceasta, la recordul minim de 0,50%.