Aproape nouă din zece cetăţeni ai UE cred că este foarte utilă capacitatea de a vorbi limbi străine şi 98% spun că stăpânirea limbilor străine va fi benefică pentru viitorul copiilor lor, arată un nou sondaj de opinie Eurobarometru privind atitudinea cetăţenilor UE faţă de multilingvism şi învăţarea limbilor străine, conform unui comunicat de presă.
Un studiu separat al Comisiei Europene scoate în evidenţă faptul că există un decalaj între aspiraţii şi realitate în ceea ce priveşte capacitatea de a vorbi o limbă străină în practică.
Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, a declarat: "Acest sondaj Eurobarometru arată că oamenii pun mare preţ pe multilingvism şi învăţarea limbilor străine şi ar trebui să ne bucurăm pentru asta, dar trebuie, în acelaşi timp, să progresăm în îmbunătăţirea predării şi învăţării limbilor străine. Capacitatea de a comunica într-o limbă străină îţi lărgeşte orizontul şi deschide căi; ea sporeşte capacitatea de ocupare a unui loc de muncă şi, în cazul întreprinderilor, poate deschide noi oportunităţi în cadrul pieţei unice."