Compania de asigurări Euroins îşi va majora capitalul social cu până la 400 milioane lei, potrivit planului de redresare aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, operaţiunea urmând să aibă loc în două etape - 200 milioane lei până la finalul acestui an, iar restul până la sfârşitul lui 2016.
Planul de redresare financiară conceput şi depus de Euroins România şi aprobat de către ASF cuprinde măsuri de natură să conducă la restabilirea situaţiei financiare şi a solvabilităţii societăţii până la sfârşitul trimestrului III 2016, potrivit Mediafax.
Măsurile asumate prevăd, printre altele, majorarea capitalului social al societăţii cu 200 de milioane de lei până la data de 31 decembrie 2015, operaţiune pentru care au fost deja făcute demersurile necesare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, revizuirea programului de reasigurare, schimbarea auditorului extern statutar, dar şi revizuirea politicilor şi a procedurilor pentru îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă corporativă, inclusiv pentru îndeplinirea cerinţelor Solvency II.
Totodată, Euroins se angajează să continue strategia de diversificare a portofoliului de asigurări prin lansarea de noi produse şi intrarea pe noi segmente de piaţă, respectiv reevaluarea constantă a claselor de riscuri pentru îmbunătăţirea indicatorilor financiari şi ai performanţei economice a companiei.
O a doua etapă de majorare a capitalului social, în sumă de până la 200 de milioane de lei, este prevăzută de către Consiliul de Administraţie al Euroins să se desfăşoare în al doilea semestru al anului 2016. Cuantumul majorarii capitalului social în această etapă urmează a fi stabilit în funcţie de evoluţia ulterioară a indicatorilor financiari, ai performanţei economice a companiei de până la data Deciziei, precum şi de adecvarea programului de reasigurare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis în octombrie deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Euroins România, vizând restabilirea situaţiei financiare a companiei, în termen de un an.
Anterior, la 20 august, ASF a anunţat că Euroins trebuie să refacă planul de măsuri de redresare pe care l-a propus autorităţii, după testele de stres BSR (Balance Sheet Review), întrucât acesta nu acoperă integral necesităţile de ajustare rezultate din exerciţiul BSR.
Planul iniţial prevedea două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, până la 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum şi un nou contract de reasigurare pentru RCA.
"Termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depăşesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exerciţiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât şi a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării", arăta atunci ASF.
Reprezentanţii Euroins au susţinut, după prezentarea rezultatelor testelor de stres, că situaţia companiei s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de prima jumătate a anului trecut, la care sunt raportate rezultatele exerciţiului BSR, întrucât şi-a majorat capitalul social la sfârşitul anului trecut cu 100 milioane lei, la 220 milioane lei, şi vrea să-l crească până la finele lui 2015 cu încă 100 milioane lei.