Comisia Europeana a declanşat, ieri, o procedură fără precedent împotriva guvernului polonez, în contextul în care acesta nu a răspuns numeroaselor solicitări de a renunţa la o serie de reforme juridice controversate. Procedura ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei.
Executivul european arată că "există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia", ceea ce a dus la declanşarea articolului 7 din Tratatul UE. Măsura a fost anticipată încă de săptămâna trecută de noul premier polonez Mateusz Morawiecki, care este de părere că decizia împotriva ţării sale este "nedreaptă".
Într-o primă fază, articolul 7 permite constatarea existenţei "unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept" într-o ţară membră UE, cu sprijinul necesar al 22 de state din blocul comunitar.
Eventuale sancţiuni, precum retragerea dreptului de vot, nu pot fi aplicate decât într-o fază ulterioară care are nevoie, pentru a fi lansată, de votul unanim al ţărilor europene, mai puţin statul în cauză.
Ungaria a anunţat deja că se va opune, iar adoptarea sancţiunilor pare puţin probabilă. Dar, Bruxelles-ul mizează pe importanţa simbolică a declanşării procedurii.
Preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis, a avertizat, ieri, că nu exclude riscul activării articolului 7 în cazul României, dacă legile Justiţiei vor fi adoptate cu modificările care au dus la declanşarea de proteste în toată ţara.
"Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze", a spus domnia sa, potrivit News.ro.