Europa şi Israel: Un mediu favorabil pentru startup-uri în domeniul tehnologic

A.F.
Internaţional / 25 mai 2023

Europa şi Israel: Un mediu favorabil pentru startup-uri în domeniul tehnologic

Potrivit unui nou raport al firmei de capital de risc Accel, Europa şi Israel au înregistrat în medie cinci startup-uri tehnologice pentru fiecare companie susţinută de investitori cu o evaluare de peste un miliard de dolari, conform Reuters.

Conform datelor furnizate de Accel, din cele 353 de companii "unicorn"( un start-up privat care valorează peste 1 miliard de dolari) din regiune, 221 au dat naştere la 1.171 de noi startup-uri tehnologice, odată cu plecarea angajaţilor acestor firme pentru a-şi începe propriile aventuri antreprenoriale. Aceste informaţii se bazează pe datele furnizate de Dealroom.

Printre cele mai renumite exemple de companii ale căror foşti angajaţi au înfiinţat noi afaceri se numără Spotify, care a dat naştere la 32 de companii noi, Delivery Hero, care a generat 32 de astfel de afaceri, şi Criteo, din care au apărut 31 de startup-uri.

Aceste companii sunt denumite în lumea startup-urilor "mafii" şi, nu, nu au nimic de-a face cu mafioţii din filmele gangsterilor italo-americani. Mafia startup-urilor există de decenii. Aceste "mafii", adică firmele înfiinţate de angajaţi ai altor companii tech, au dus în mod tradiţional la crearea unora dintre cele mai mari companii tech cunoscute astăzi.

De exemplu, de la gigantul american fintech PayPal, Elon Musk a înfiinţat producătorul de maşini electrice Tesla şi compania de explorare spaţială SpaceX, în timp ce Peter

Astăzi, companii precum Spotify, Delivery Hero, Klarna şi Wise au devenit în sine fabrici de fondatori.

Cea mai mare cohortă de "mafii" de startup-uri nou-înfiinţate provine din sectorul fintech, cu aproape 20% dintre startup-urile europene derivate din unicorni activând în acest sector.

Angajaţii de la startup-uri din Europa şi Israel tind să aleagă propriile oraşe pentru înfiinţarea noilor lor afaceri, peste jumătate dintre noile firme fiind înfiinţate în acelaşi oraş în care a avut loc exitul unicornului, conform Accel.

Tel Aviv a fost cel mai important centru unic pentru producerea de fabrici de startup-uri, cu 127 de noi firme înfiinţate din 33 de unicorni, conform Accel. În Europa, Londra a găzduit cele mai multe fabrici de startup-uri pentru un singur oraş, cu 27 de unicorni şi 185 de startup-uri, în timp ce Berlin a urmat aproape cu cele 25 de fabrici de fondatori şi cele 165 de startup-uri derivate.

Peste 59% dintre startup-urile provenite din aşa-numitele "mafii" de startup-uri au reuşit deja să obţină finanţare de la investitori de venture capital, dintre care 45% au atras între 1 şi 10 milioane de dolari de investiţii, iar 30% au primit peste 10 milioane de dolari.

Potrivit Accel, fondatorii de a doua generaţie îşi iau în medie 28 de luni înainte de a-şi înfiinţa propriile startup-uri, iar vârsta medie a acestor antreprenori este de 33 de ani.

Trei sferturi dintre fondatorii de a doua generaţie au urmat studii superioare, dintre care 60% au obţinut un masterat.

Peste 59% dintre startup-urile provenite din aşa-numitele "mafii" de startup-uri au reuşit deja să obţină finanţare de la investitori de venture capital, dintre care 45% au atras între 1 şi 10 milioane de dolari, iar 30% au primit peste 10 milioane de dolari.

Potrivit Accel, durata medie pentru ca un startup să atingă statutul de unicorn în Europa este acum de doar şapte ani.

Cu toate acestea, perspectiva pentru startup-urile tehnologice în general s-a înrăutăţit odată cu creşterea ratelor dobânzilor, exercitând presiuni asupra evaluărilor companiilor în stadiu avansat. Valoarea de piaţă a unor companii precum Klarna a fost redusă pe măsură ce investitorii reevaluează sectorul tech.

Anul trecut, valoarea industriei tech din Europa a scăzut cu peste 400 de miliarde de dolari, conform datelor furnizate de firma de venture capital Atomico.

De asemenea, concedierile au afectat industria. Platforma de streaming muzical Spotify a dat afară 6% din personal, firma de "buy now, pay later" Klarna a anunţat reduceri de 10%, în timp ce unicornul în transferul de bani, Zepz, a concediat recent 26% din angajaţi.

Un purtător de cuvânt al Accel a declarat că impactul concedierilor asupra noii generaţii de startup-uri nu a fost inclus în raportul lor.

Cu toate acestea, în ciuda perspectivei sumbre pentru industria tech, Nelis spune că este optimist în privinţa viitorului.

El susţine că cifrele arată că industria tech din Europa a ajuns la un nivel de maturitate în care angajaţii se simt capabili să plece şi să îşi înfiinţeze propriile afaceri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb