EUROPARLAMENTARII ROMÂNI AU PĂRERI DIVERGENTE ALDE vrea politică comună pentru migranţi, PPE şi S&D cred în politici naţionale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2016

ALDE vrea politică comună pentru migranţi, PPE şi S&D cred în politici naţionale

Renate Weber, ALDE: Consiliul şi Comisia au eşuat total în gestionarea crizei

Uniunea Europeană trebuie să aibă o politică comună în privinţa migraţiei, în condiţiile în care vrea să fie un actor la nivel mondial, este de părere europarlamentarul român Renate Weber, membru al grupului ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor).

Domnia sa a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unui seminar cu jurnaliştii, desfăşurat la Parlamentul European din Bruxelles: "Din punctul meu de vedere, este obligatoriu ca Uniunea Europeană să aibă o politică comună privind migraţia şi azilanţii, pentru că UE vrea să fie un actor la nivel mondial. Nu poţi să fii un actor pe plan internaţional câtă vreme tu ai 28 de politici diferite şi de formule diferite de a te raporta la cei care bat la porţile tale. Am susţinut în permanenţă acest lucru. Trebuie să existe o politică unică în sensul în care, de exemplu, dacă un migrant aplică pentru un stat, acest lucru să fie valabil pentru întreaga uniune. Omul nu trebuie să se ducă şi să caute unde îi este lui mai favorabil".

În opinia doamnei Weber, problema migraţiei este rezolvată acum, "cât de cât", "nu total, dar destul de bine", prin câteva dintre regulile existente la nivel european. Potrivit europarlamentarului ALDE, ce s-a întâmplat în 2015 a fost o criză a refugiaţilor care a luat total prin surprindere UE, ceea ce, în opinia sa, este inadmisibil. "Inadmisibil, pentru că se ştia, totuşi, ce există în vecinătatea apropiată a UE, nu era greu ca autorităţile să-şi imagineze că din milioanele de oameni care se aflau în Turcia, în Iordania, în Liban, unii vor veni şi către noi", a spus Renate Weber.

Europarlamentarul român a făcut referire şi la cotele obligatorii impuse ţărilor UE de către oficialii regiunii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de alocarea acestora în condiţiile în care cei cu responsabilităţi în domeniu nu au gestionat în mod corespunzător criza.

"Comisia Europeană a venit cu aceste cote, însă mi se pare inadmisisbil ca domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, să nu discute cu fiecare şef de stat din UE, astfel încât să ajungă la o înţelegere în materie. În plus, domnul Jean-Claude Juncker, la fel, ca preşedinte al Comisiei Europene, nu a făcut ceea ce îi impune funcţia", a spus doamna Weber, adăugând: "Nu trebuie să vii să baţi cu pumnul în masă şi să impui cote, să transmiţi un discurs-două, ci trebuie să te duci să vorbeşti, să faci conferinţe etc. Ei (n.r. - liderii UE) au eşuat total, stârnind o reacţie negativă faţă de emigranţi care, probabil, iniţial nici nu exista. A fost o reacţie de respingere a propunerilor lor".

Iuliu Winkler: "UE are nevoie de o politică de migraţie care nu trebuie să fie comună"

Criza refugiaţilor nu se va rezolva vreodată şi "nici nu scăpăm de ea", conform domnului Iuliu Winkler, membru al grupului PPE (Partidul Popular European), care subliniază: "Este o situaţie pe care UE trebuie să o ia la cunoştinţă şi să-şi construiască politici pe termen lung".

Domnul Winkler a declarat, la evenimentul de la Bruxelles: "UE are nevoie de o politică de migraţie economică ce nu trebuie să fie comună. Avem nevoie de o politică de migraţie conform principiului subsidiarităţii, pe care să o decidă fiecare stat membru. Asta ar rezolva problema refugiaţilor".

În schimb, domnia sa crede că UE are nevoie de o politică de azil comună ce îi priveşte pe refugiaţii care, conform legislaţiei internaţionale, se califică pentru obţinerea statutului de azilant.

"În problema refugiaţilor care sunt îndreptăţiţi la statutul de azilant putem ajunge, la nivelul UE, mai uşor la un acord. De altfel, consider că avem cu toţii obligaţia morală să oferim protecţie celor care şi-ar putea pierde viaţa din cauza conflictelor şi războaielor din ţările din care provin (...) Dar, problema migraţiei economice trebuie lăsată la latitudinea fiecărui stat membru", a spus Iuliu Winkler, subliniind că nu se poate crea o politică comună europeană atâta vreme cât există diferenţe majore între situaţia economică, demografică şi socială din Germania, de exemplu, în comparaţie cu cea din România.

Victor Boştinaru: "România trebuie să fie parte a unei soluţii europene"

Uniunea Europeană are o viteză de reacţie "foarte, foarte mică" la problema migranţilor, consideră Victor Boştinaru, vicepreşedinte al grupului S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni), care arată că aceasta este specifică unei construcţii instituţionale complicate. Domnia sa atrage atenţia că, în condiţiile în care fluxurile de refugiaţi au fost mari, şi nevoia de reacţie era mai mare. "S-a văzut că UE nu a avut resurse instituţionale şi, pe alocuri, nici voinţa de stabilizare a regiunilor din care provin refugiaţii, ţinând cont că avem de a face cu crize persistente, generate de instabilitate, conflicte de naturi diverse, cu actori, regionali şi globali", a afirmat Victor Boştinaru la seminarul de la Bruxelles, precizând că acum este luată în discuţie construcţia unei noi realităţi pentru Frontex (Agenţia care protejează frontierele externe ale UE), care s-a dovedit complet depăşită în ce priveşte capacitatea de gestionare, construcţia unei gărzi de coastă şi a unor capabilităţi de control al frontierei terestre care să fie operaţională în iunie.

"Progresele sunt substanţiale, este extrem de important că România e unul dintre principalii contributori la această nouă dezvoltare, ţinând cont că are a doua cea mai lungă frontieră externă a UE", a afirmat domnul Boştinaru, subliniind că ţara noastră trebuie să fie parte a unei soluţii europene referitoare la migranţi, nu parte a problemei.

Viorica Dăncilă: " Măsurile europene pentru emigranţi trebuie accelerate"

Măsurile europene care îi privesc pe emigranţi trebuie accelerate, este de părere Viorica Dăncilă, şeful delegaţiei naţionale S&D, care afirmă că repartizarea unui anumit număr de refugiaţi într-un stat membru trebuie făcută în urma unor analize care să privească riscurile economice şi de securitate pe care le presupune găzduirea acestora.

Doamna Dăncilă a declarat: "Nu cred că este necesară o soluţie comună în criza emigranţilor, fiecare stat trebuie să-şi stabilească propriile condiţii. Migranţii nu trebuie trataţi ca nişte cifre".

Europarlamentarul român a mai spus că România trebuie să fie parte a regulilor europene în materie de refugiaţi, însă nu suntem pregătiţi pentru primirea unui număr mare de solicitanţi de azil.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb