Evenimentul dedicat împlinirii a 140 de ani de bursă în România, organizat de BVB sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui

V.G.
Piaţa de Capital / 20 decembrie 2022

Evenimentul dedicat împlinirii a 140 de ani de bursă în România, organizat de BVB sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituţie fundamentală a pieţei de capital, a demonstrat de-a lungul timpului că şi-a îndeplinit cu succes rolul fundamental de finanţare a economiei româneşti şi a celebrat pe 15 decembrie în acest an, într-un cadru aniversar, 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori în România, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, evenimentul aniversar a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Agenda completă cu detaliile desfăşurării acestei manifestări poate fi consultată aici. La evenimentul aniversar organizat la Palatul Parlamentului au participat reprezentanţi la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor statului român, ai instituţiilor-cheie ale pieţei de capital din România, ai organizaţiilor internaţionale şi burselor din regiune, precum şi ai companiilor listate sau cu potenţial de listare.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a declarat: "Am fost onoraţi să vedem în această zi specială atât de multă unitate în jurul instituţiei Bursei într-un context internaţional atât de complicat. De-a lungul celor 140 de ani de istorie, Bursa a depăşit multe provocări şi credem că cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o este că Bursă uneşte nu doar capitalul cu ideile, ci şi dorinţa de a face mai mult cu abilitatea de a face mai bine. Avem un dialog excelent cu autorităţile statului, Preşedinţie, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României şi cu intreg ecosistemul pieţei de capital pentru a dezvolta bursa românească şi a-i creşte reprezentativitatea."

"Bursa a reuşit să aducă împreună reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai statului român, ai autorităţilor şi ai mai multor stakeholderi implicaţi direct sau indirect în piaţa de capital. Momentul aniversar prin care am celebrat 140 de ani de la deschiderea primei burse de valori mobiliare în România este o recunoaştere a importanţei pe care bursa a căpătat-o în economia naţională şi le mulţumim tuturor celor care sunt alături de noi şi susţin dezvoltarea pieţei de capital româneşti. Sunt mândru să conduc echipa BVB care a făcut ca această recunoaştere să fie posibilă!", a declarat Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase.

"140 de ani nu înseamnă doar istorie şi tradiţie pentru Bursa de Valori, ci înseamnă şi responsabilitate pentru viitor, înseamnă a lua trecutul, cu experienţele şi lecţiile sale, şi a-l pune în slujba generaţiilor următoare. Istoria îndelungată a Bursei de Valori a fost întreruptă, din păcate, în acele decenii în care comunismul a anihilat brutal economia de piaţă şi principiile acesteia. Reînfiinţarea Bursei de Valori însă, în anul 1995, a coincis cu începuturile sinuoase ale tranziţiei la economia de piaţă în România. Astăzi, după aproape 30 de ani de istorie recentă, după reforme şi progrese importante, Bursa de Valori Bucureşti este instituţia reprezentativă a pieţei noastre de capital. Eforturile şi activitatea Bursei, dar şi performanţele companiilor listate au făcut ca România să beneficieze, din anul 2019, de statutul de piaţă emergentă. Această recunoaştere este expresia încrederii din partea companiilor de rating şi a instituţiilor pieţelor de capital. Prin dezvoltarea şi adaptarea permanentă la tendinţele în domeniu, Bursa de Valori Bucureşti dispune astăzi de expertiză competitivă şi mijloace moderne, care atrag un număr tot mai important de investitori, de aproape 2,5 ori mai mare în prezent decât în anul 2019. Portofoliul consistent de aproape 400 de societăţi listate, dar şi spectrul larg al domeniilor de interes, precum sectorul financiar, agribusiness, energie sau sănătate au transformat Bursa de Valori Bucureşti într-o alternativă consistentă de finanţare, complementară în raport cu sistemul bancar. Iar potenţial de creştere există din plin. Felicit încă o dată Bursa de Valori Bucureşti, pentru contribuţia pe care o are la dezvoltarea sistemului financiar românesc", mesajul Preşedintelui României, Excelenţa Sa Klaus Werner Iohannis transmis de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial.

"La nivelul Guvernului, suntem  convinşi că listările anunţate ale Hidroelectrica şi Salrom, aprobate de Statul Român, pot fi un veritabil catalizator pentru accelerarea ritmului listărilor la Bursa de Valori Bucureşti şi pentru atragerea atenţiei investitorilor asupra pieţei noastre de capital. Cu ajutorul Bursei de Valori, mediul de afaceri autohton devine din ce în ce mai transparent, stimulativ şi predictibil, într-un cuvânt competitiv la nivel internaţional, astfel încât să permită derularea în bune condiţii a afacerilor locale şi, totodată, să atragă antreprenori creativi şi investiţii cât mai solide din toate colţurile lumii. Procesul de aderare la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, aflat deja în plină derulare, va dinamiza fluxurile de capital şi va creşte interesul faţă de oportunităţile oferite de piaţa noastră bursieră. Depunerea recentă a memorandumului iniţial, la Paris, a fost foarte bine primită şi Guvernul va face toate eforturile necesare de adoptare a standardelor OCDE, inclusiv din perspectiva pieţei de capital", a declarat Premierul României Nicolae Ciucă.

"Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti. Aşa după cum am enunţat şi cu alte ocazii, este nevoie de o doză de "patriotism economic" în ceea ce priveşte susţinerea Bursei şi în orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Nu este nicidecum vorba de o atitudine naţionalistă reacţionară la adresa provocărilor economiei globale. Şi nici despre o retorică populistă.  Redefinit în contextul analizelor dedicate crizei economice din 2008, de către economişti cunoscuţi, termenul de patriotism economic se prezintă perfect compatibil cu libertatea pieţei", a declarat Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.

Consilierul Guvernatorului BNR, Dan Costin Niţescu, a transmis mesajul domnului Guvernator al Băncii Naţionale a României, Excelenţa Sa Mugur Constantin Isărescu şi a accentuat  "Vechea clădire a Bursei de Valori Bucureşti, situată vis a vis de Banca Naţională a României, stă mărturie pentru contribuţia Bursei încă de la începutul vieţii economice moderne a ţării. BNR şi BVB făceau la acea dată o pereche a vigorii pe care a avut-o opţiunea românească pentru economie de piaţă şi pentru o societate prosperă. Salut eforturile deosebite şi preocuparea pentru aşezarea Bursei de Valori Bucureşti acolo unde îi este locul, ca pilon de bază al capitalizării şi finanţării economiei României şi mărturisesc cu emoţie că sunt unul dintre susţinătorii acestui demers. Rezultatele obţinute, mix-ul de industrii şi anvergura companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti confirmă că s-a mers pe drumul cel bun".

"Bursa de Valori din ţara noastră a fost înfiinţată la numai un an de la proclamarea Regatului României, ca stat suveran şi independent pe continentul european. Înfiinţarea Bursei în timpul Regelui Carol I nu a fost un act întâmplător, nici singular. Suveranul şi elita politică, intelectuală, economică şi militară a ţării au iniţiat, începând cu anul 1866, reforme fundamentale pentru instituţiile Statului şi pentru modernizarea economiei naţionale. Bursa de Valori din România a fost, aşadar, încă de la începuturile ei, unul dintre simbolurile cele mai puternice ale ataşamentului naţiunii române faţă de valorile europene şi faţă de principiile libertăţii şi democraţiei. Creată într-un moment istoric în care modernizarea economiei şi a societăţii era abia la început în mai toate ţările Europei, Bursa de Valori s-a consolidat de-a lungul anilor, deşi meandrele istoriei nostre contemporane au forţat economia românească la izolare timp de mai multe decenii. După anul 1989, am fost mereu alături de Bursa de Valori, aşa cum Familia Regală a fost alături şi a sprijinit întreaga dezvoltare românească pe principiile europene şi transatlantice. La o aniversare atât de frumoasă, vă felicit şi vă doresc tuturor mulţi ani de aici încolo ! La sfârşit de an, vă doresc vouă, familiilor voastre şi celor dragi Crăciun cu pace sufletească şi un an nou mai bun!", a transmis Majestatea SaMargareta, Custodele Coroanei române.

Istoria bursei în România este strâns legată de data de 1 decembrie. În 1882, bursa de valori mobiliare şi bursa de mărfuri şi-au început activitatea în România, în baza Înaltului Decret Regal emis de Regele Carol I. Evoluţia pieţei de capital româneşti a reflectat îndeaproape evoluţia economiei locale, cunoscând atât perioade de dezvoltare accelerară, cât şi crize economice specifice diferitelor etape. După instraurarea regimului comunist, Bursa a fost închisă în 1948. Bursa de valori a fost reînfiinţată în 1995, iar prima şedinţă bursieră a avut loc pe 20 noiembrie 1995, când erau listate doar şase companii. La finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii.

În 2022, la finalul primelor 11 luni, la BVB sunt listate 373 de companii, 83 pe Piaţa Reglementată şi 290 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT). În acest an, până la data de 1 decembrie, au fost realizate peste 1,54 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare. Valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată şi pe SMT în primele 11 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a a fost de peste 19,6 miliarde lei, echivalentul a aproape 4 miliarde euro. Începând cu 2020, evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell şi astfel România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă. În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce discursuri sforaitoare,triumfaliste.Asa cred ca pregatise si Qatar pentru castigarea Cupei mondiale,a lipsit foarte putin,daca erai mai atenti la finalizare.....Ca si in cazul BVB doar adversarii cinici si-au dorit mai mult victoria.

    Ce reusite contabilizam sub Inaltul Patronaj al Excelentei Sale?E vreun domeniu? 

    1. Oricum, mai multe rezultate decât asociația brokerilor sub patronajul lui Dan Paul.

      mai exista shushaneaua aia?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb