Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) împreună cu Consiliul Investitorilor Străini (FIC) au organizat astăzi, 6 aprilie un eveniment dedicat celei de-a doua ediţii a studiului comun intitulat "Raportul privind Investiţiile Străine Directe în România", potrivit unui comunicat comun de presă.
ASE şi FIC au iniţiat acest proces de analiză dedicat evaluării contribuţiei investiţiilor străine directe la dezvoltarea economiei în România încă din anul 2017, când a fost lansată prima ediţie a raportului.
"Academia de Studii Economice din Bucureşti continuă seria de studii şi proiecte cu mediul de afaceri, îndeplinindu-şi, totodată, şi misiunea socială. Mulţumim Consiliului Investitorilor Străini pentru acest parteneriat constructiv. Suntem convinşi că împreună putem contribui la stimularea investiţiilor străine în România, factor important pentru bunăstarea economică," a afirmat Prorectorul ASE cu relaţiile cu mediul economico-social şi viaţa studenţească, prof. univ. dr. Dorel Paraschiv.
Cel mai recent studiu realizat împreună de experţii din cadrul ASE şi FIC cuprinde în principal aspecte legate de investiţiile străine la nivel global şi regional, dar şi la nivel local, precum şi un studiu de caz privind efectele de multiplicare ale investiţiilor străine în trei industrii: energie, telecom şi automotive. Obiectivul este acela de a evidenţia de ce investiţiile reprezintă baza unei economii puternice, reziliente şi diversificate, prin care România poate prospera, fiind cunoscut faptul că investiţiile străine directe (ISD) reprezintă o sursă importantă de finanţare a economiei şi a transferului de know-how.
"România traversează un context economic dificil, însă aceasta este şi o perioadă care se caracterizează prin oportunităţi de creştere. Investiţiile sunt un exemplu bun şi ar putea reprezenta o poveste de succes pentru România. Echipată cu resursele potrivite - cum ar fi un organism dedicat, după modelele de succes din ţările din regiune când vine vorba de ISD - România ar trebui să se concentreze asupra atragerii de ISD pe termen scurt, mediu şi lung." a menţionat preşedintele FIC, Ramona Jurubiţă.
"Tendinţa spre digitalizare ce porneşte de la nivel european este una dintre oportunităţile pe care mediul de afaceri a reuşit să le iniţieze în perioada crizei sanitare încă de anul trecut. Accelerarea digitalizării poate fi un punct bun de plecare pentru o schimbare în structura distribuţiei stocului de ISD, spre industrii cu grad de intensitate tehnologică mai ridicată, de care România are nevoie." a menţionat Francois Bloch, membru în Consiliul Director al FIC.
Concluzia principală a raportului este că ar fi oportună o prezenţă mai intensă a României pe pieţele internaţionale, cu precădere în această perioadă, prin agenţiile guvernamentale de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor. Cu o atitudine proactivă, acestea ar putea coordona contacte cu potenţiali investitori, facilitând relaţia cu administraţiile locale în implementarea proiectelor de investiţii.
Printre alte concluzii care se desprind din analiză menţionăm următoarele: