• Actualul preşedinte Gabriela Anghelache îşi doreşte să poată asigura continuitatea activităţii Comisiei
• Dan Paul, un alt nume care a circulat la bursa zvonurilor
Comisiile parlamentare de specialitate şi-au programat să audieze, astăzi, cadidaţii propuşi de partide pentru cele cinci funcţii de comisari CNVM, pentru care expiră mandatele în această toamnă.
La Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare preşedintele va fi propus de PDL, vicepreşedintele de PSD, iar ceilalţi comisari câte unul de la PSD, PDL şi UNPR.
Nominalizările nu fuseseră însă făcute până vineri după-amiază, iar în trecut s-a mai întâmplat ca deputaţii să nu aibă pe cine audia.
Maria Barna, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că Birourile Permanente au stabilit să autorizeze Comisiile de specialitate să facă audieri: "Luni, la ora 17, am programat să audiem candidaţii pentru CSSPP, după care vom trece probabil la CNVM". Doamna Barna ne-a spus, vineri după-amiază, că încă nu fusese înscris niciun candidat pe listă şi că, cel mai probabil, numele propuşilor vor fi cunoscute luni.
Surse din piaţă ne-au spus că negocierile pentru cele cinci nominalizări se poartă până la nivel de preşedinte al fiecărui partid.Totuşi, pe unii deputaţi nu îi interesa subiectul numirilor pentru CNVM şi nu ştiau cine ar putea fi candidaţii.
Cu toate acestea, în piaţă au început deja pariurile.
Gabriela Anghelache, actualul preşedinte al Comisiei, nu a ascuns faptul că şi-ar dori să rămână comisar CNVM şi după toamnă. Doamna Anghelache ne-a declarat: "Partidul (n.r. PSD) va discuta dacă va dori să mă nominalizeze tot pe mine. În acest moment (n.r. vineri), la nivel de partid nu a fost luată o decizie în acest sens. În caz că voi fi susţinută în continuare, nu vă ascund că sunt interesată să rămân la CNVM. Consider că cineva trebuie să asigure continuitatea activităţii Comisiei, mai ales că avem în derulare foarte multe proiecte, inclusiv referitoare la schimbările iniţiate la nivel european".
Gabriela Anghelache a fost susţinută pentru funcţia de preşedinte CNVM de către PSD. Acum, însă, conform negocierilor, către PSD vor merge o funcţie de vicepreşedinte şi una de comisar.
Surse din piaţă susţin că partidul le va oferi, în continuare, sprijin Gabrielei Anghelache şi Dorinei Mihăilescu, actualmente comisar.
Potrivit zvonurilor, se pare că PDL ar merge pe mâna lui Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, şi a lui Carmen Negoiţă, în prezent vicepreşedintele Comisiei. Totuşi, surse din piaţă spun că Dan Paul nu ar accepta o altă funcţie decât cea de preşedinte.
Comisarul Bogdan Chetreanu, propus în trecut de PRM, ne-a spus că nu mai are vreo susţinere pentru un nou mandat.
În toamnă se mai termină şi mandatul Claudiei Sava (PC).
Comisarii ale căror mandate nu expiră în toamnă sunt Lorand Kralik (UDMR) şi vicepreşedintele Alexe Gavrilă (PNL).
Şi numele senatorului Ovidiu Marian, care a iniţiat ridicarea pragului la SIF-uri, a fost vehiculat pentru postul de comisar CNVM.
Deşi sunt numiţi politic, comisarii nu sunt membri de partid.
Cu toate acestea, investitorii se plâng că numirile la autoritarea pieţei de capital se fac politic şi nu pe bază de competenţe. Aceştia acuză şi salariile exorbitante, care le depăşesc pe cele ale managerilor din piaţă.
Procedural, după ce fiecare partid îşi nominalizează reprezentanţii, comisiile îşi dau avizul favorabil sau nefavorabil, după care se trece la vot în plen. Comisiile de specialitate ar trebui să audieze, astăzi, şi candidaţii propuşi de partide pentru posturile vacante la instituţiile publice cu numiri aprobate de Parlament.
1. Dan Paul
(mesaj trimis de Geo în data de 26.03.2012, 00:13)
Dan PAUL e cel mai slab pres de ssif, deci e taman bun pt Cnvm. Vai de capul bursei! :-)
2. Si a mai trecut un an degeaba
(mesaj trimis de Sorin în data de 26.03.2012, 01:54)
Ce frumos suna,comisarii numiti de parlament.Asa organism independent mai rar,tot respectul domnilor.Si aveti pretentii sa vina investitori ca sa aveti coi pe cine jumuli:)Lasa,mergeti inainte,aduceti structurate,hibrizi externi,aduceti orice vreti,oricum asta nu e bursa,nu e legislatie,nu e supraveghere.Nu mai reusiti decat sa produceti sila.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2012, 09:09)
comisarii astia de ce nu dau examene?ca e smecheri...si eu vreau sa devin comisar
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2012, 07:08)
Corect, va fi vai de capul pietei de capital, nu numai al bursei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2012, 09:11)
care piata?noi astia 2500 de fraieri....