EXCLUSIVITATE Listarea Nuclearelectrica se împiedică într-o acţiune în instanţă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2013

Listarea Nuclearelectrica se împiedică într-o acţiune în instanţă

Sindicatul CNE Cernavodă a formulat o opoziţie, la Registrul Comerţului, la înregistrarea deciziei acţionarilor Nuclearelectrica de a majora capitalul social al producătorului de energie în vederea listării, ne-au spus mai multe surse din companie. Cauza urmează să fie judecată de Tribunalul Bucureşti şi ar putea întârzia oferta publică de la Nuclearelectrica SA, pe care Guvernul şi-a propus să o deruleze în această lună.

Potrivit surselor noastre, sindicatul a iniţiat acţiunea în instanţă pe motiv că reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) în AGA Nuclearelectrica n-ar fi avut calitatea să voteze pentru majorarea de capital. În viziunea sindicatului, Franklin Templeton nu este administratorul de drept al Fondului Proprietatea, iar mandatul în AGA Nuclearelectrica al reprezentantului FP trebuia dat în baza unei hotărâri AGA a Fondului.

Curtea de Apel Bucureşti a dat decizii contrare în conflictul dintre Franklin Templeton şi avocatul Ioana Sfîrăială, care a contestat decizia AGA în care FT a fost numit administrator al Fondului Proprietatea, sporind astfel confuzia privind administrarea Fondului Proprietatea. Cel mai probabil, Sindicatul se bazează pe sentinţa favorabilă Ioanei Sfîrăială.

Sursele noastre afirmă că scopul acţiunilor sindicatului este să obţină de la autorităţi dreptul să poată achiziţiona, în numele salariaţilor Nuclearelectrica, un procent mic (0,5% - maxim 1%) din acţiunile companiei, dar pe tranşa alocată investitorilor instituţionali.

Sindicatul CNE Cernavodă ar fi agreat cu administratorii societăţii acordarea unui procent mic din acţiunile companiei, dar Hotărârea de Guvern privind listarea la BVB a 10% din Nuclearelectrica nu cuprinde această prevedere. Sursele noastre afirmă că prevederea privind subscrierile efectuate de salariaţii Nuclearelectrica prin sindicat a fost eliminată la cererea Ministerului Justiţiei, care a precizat că salariaţii trebuia să îşi fi făcut o asociaţie pentru achiziţionarea de acţiuni.

Autorităţile ar fi făcut deja cerere de intervenţie pentru ca Tribunalul Bucureşti să judece în regim de urgenţă opoziţia, pentru ca prospectul listării să poată fi supus aprobării ASF. Sursele citate mai spun că întârzierea listării va fi una minoră, de cel mult o săptămână şi că sunt şanse mari ca oferta să poată fi derulată în această lună, conform planului.

Guvernul a modificat, pe 19 iunie, hotărârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a "Nuclearelectrica", în sensul împărţirii ofertei de vânzare în trei tranşe.

La vremea respectivă, Constantin Niţă a declarat: "85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% cei care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali, să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă negativă asupra investitorilor".

Intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali este de 11,20 lei/acţiune limită inferioară şi 15 lei/acţiune limită superioară, inclusiv capetele acestui interval.

În Ordonanţa de Urgenţă pentru ratificarea Scrisorii de intenţie semnată de România cu FMI şi aprobată de Fond pe 26 iunie, scrie că listarea Nuclearelectrica se va face până în luna octombrie a acestui an. Iniţial, listarea era aprobată pentru jumătatea lunii mai, apoi Guvernul a anunţat că procedura va avea loc în această lună. Autorităţile vor să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities. În prezent, statul este acţionar cu 90,3% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,7%. Privatizarea se va derula printr-o majorare de capital la care statul nu va participa.

Conform evaluării făcute de Fondul Proprietatea asupra Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producătorului de energie ar fi de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb