Executarea silită a debitorilor cu restanţe, o găină cu ouă de aur

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2015

Pentru un credit iniţial de 16.800 de lei, ajuns neperformant, executorul judecătoresc a perceput un tarif de 7.000 de lei cu TVA, dar i-a oferit debitorului un răgaz generos de... o zi pentru conformare.

Creditul, acordat iniţial de BCR în decembrie 2006, a fost cesionat, apoi (externalizat) către un SRL obscur din Luxemburg, Secapital, după care a ajuns în custodia recuperatorului Kruk, care a apelat la executorul judecătoresc Sorin Nuţa, de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Cazul nu e singular, au fost zeci de mii de astfel de situaţii când băncile din România confruntate cu debite cu probleme au cesionat creanţele către tot soiul de vehicule din străinătate pentru a scapa de provizioanele impuse de BNR.

În cazul prezentat, sunt interesante costurile de execuţie şi procedura adoptată de executor.

Din suma iniţială de 16.800 lei, acordată de BCR clientului, s-a ajuns ca acesta să datoreze în final, prin acumularea penalităţilor, 38.900 lei la care se adaugă tariful executorului, de 7.000 lei.

Să vedem care este structura acestui tarif, prezentată în detaliu de către executor. Avem onorariul de 3.895 lei, consultare dosar - 200 lei, diferite comunicări privind etapele procedurale care însumate mai adaugă aproape 1.600 lei şi TVA de 1.362 lei.

În total, 7.040 lei plus 38.900 lei, cât reprezintă debitul iniţial şi dobânzile penalizatoare aferente, dau suma care urmează să fie executată de la debitor - aproape 46.000 lei.

Asta nu este însă tot, după cum avertizează executorul.

"În caz de neconformare faţă de prezenta somaţie, cheltuielile vor fi suplimentate cu costurile avansate de creditor în vederea aplicării sechestrului asupra bunurilor mobile din domiciliul debitorului", adică remuneraţia lăcătuşului care urmează să spargă uşa casei debitorului dacă acesta nu este găsit la domiciliu, cum se explică cu lux de amănunte, cheltuielile de deplasare a bunurilor ridicate de acolo şi de depozitare a acestora, costurile privind evaluarea respectivelor bunuri, etc.

Cu toate acestea, există şi o parte bună. Există un termen de conformare pentru ca debitorul să plătească datoria şi să scape de umilinţa procedurii de executare.

"Vă atragem atenţia că, la expirarea termenului de 1 (una) zi acordat prin prezenta somaţie, dacă nu veţi proceda la plată, pătrunderea executorului judecătoresc în imobil însoţit de creditor sau reprezentantul său se va face cu respectarea intervalului orar prevăzut de lege (6-20) fără a mai fi necesară o nouă înştiinţare, somaţie sau notificare, întrucât procedura de executare silită se poate desfăşura şi în lipsa debitorului, ori chiar în condiţiile împotrivirii fizice a acestuia", potrivit somaţiei.

Cu ce rămânem de aici? Avem un debit iniţial de 16.800 lei aferent unui credit de nevoi personale fără ipotecă, penalităţi cumulate de peste 22.000 lei, la care se adaugă tariful executorului de 7.000 lei şi eventualele costuri de ridicare şi depozitare a bunurilor datornicului.

Care sunt şansele ca acesta să achite acum 46.000 lei, dacă nu a reuşit cu cei 16.800 de lei acordaţi iniţial?

De ce s-a amânat atâta amar de vreme introducerea unei legi a falimentului personal, la care s-au opus atât BNR, cât şi FMI destulă vreme?

Prin întârzierea sa, cei care au câştigat au fost în mod cert firmele de recuperare (cumpără uzual la 10-15% din valoarea creditelor de nevoi personale cu probleme şi vor să încaseze apoi suma întreagă plus penalităţile) şi executorii cu care acestea lucrează, cu tarife mai mult decât piperate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ei vedeti, aceste proceduri sunt absolut anormale si ele ar trebui modificate, nu ar trebui ca o lege sa modifice retroactiv efectele unor contracte incheiate si acceptate si de banci si de cei care s-au imprumutat.

    Nu este normal nici ca dobanzile de penalizare sa fie de 2% pe zi cum am vazut eu un caz, nici ca executorii judecatoresti sa nu anunte persoanele pe care ar trebui sa le notifice tocmai ca sa treaca cat mai mult timp si sa se adune penalizari cat mai mari, fiindca stiu un caz in care debitorul s-a trezit cu un potential cumparator al imobilului la usa, dar nici nu stia ca locuinta a fost pusa in vanzare de catre executor si cu greu a reusit sa isi salveze locuinta, platind mult mai mult decat ar fi fost normal. 

    Daca legile si mai ales procedurile de aplicare a lor ar fi ceva mai exacte, fara a lasa atat de mult frau liber executorilor si judecatorilor, fiindca Romania este o tara mult prea corupta pentru a ne astepta la decizii foarte "in spiritul legii" din partea lor, atunci ar fi totul mult mai bine pentru oamenii simpli, si nici nu ar mai fi nevoie de o lege a falimentului personal.

    De fapt aici este problema.... daca cineva este dator cuiva, fiindca a imprumutat bani, sau fiindca trebuie sa plateasca amenzi mari sau altceva, nu poate fi practic pedepsit daca nu detine bunuri si imobile pe numele lui, iar creditorii raman cu buza umflata. Asa ca mafiotii au grija sa isi transfere rapid averile pe numele altora din clan. O lege a falimentului personal le-ar da mafiotilor si mai multe oportunitati de a se sustrage si de a nu plati. Suntem o tara si cu multi creditori mafioti dar si cu multi debitori mafioti. Pe care ar trebui sa ii protejeze legea? 

    1. Dorele iar postezi aiurea? Mafiot esti tu si bancile mafioate care fura fara nicio teama in Romanica lucrului bine tacut. O sa va vina si voua randul teroristi financiari!

    BNR are ochelari de cai,nu poate sa vada ce nu vrea sa vada.Pe cine apara ei?Pe romani?Poate pe excroci?

    trebuie invocat dreptul de preemptiune , adica banca trebuie sa faca intai oferta debitorului de a restructura creditul ulterior poate fi oferita unei terte personae dar la acelasi pret si nu mai jos ca valoare si astfel se tewrmina cu mafia executorilor si recuperatorilor,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb