EximBank, cel mai mare creditor al "Romcab"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 aprilie 2017

EximBank, cel mai mare creditor al "Romcab"

Banca are de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului

Creanţele totale - un miliard de lei

Sadalbari, acţionarul majoritar al companiei, are o pretenţie de 101 milioane de lei, iar Zoltan Prosszer, preşedintele companiei, de 175.286 lei

EximBank este cel mai mare creditor al "Romcab", având de recuperat 210 milioane de lei, în nume propriu şi în contul statului, potrivit tabelului preliminar al creditorilor, publicat, ieri, de RTZ & Partners, administratorul judiciar al companiei.

Tabelul creditorilor Romcab cuprinde datorii de un miliard de lei.

Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.

EximBank s-a înscris în tabelul creditorilor cu o creanţă de 113,02 milioane de lei, în nume propriu, şi 98,4 milioane de lei, în numele şi contul statului, din care suma de 71,71 milioane de lei este înscrisă sub condiţie suspensivă.

Banca Transilvania are de recuperat 111 milioane de lei, în timp ce banca de stat CEC Bank are o creanţă de 34,6 milioane de lei.

"Sadalbari" SRL, care deţine 69% din "Romcab" (MCAB) doreşte să recupereze de la producătorul de cabluri 101 milioane de lei, din care 88,54 milioane de lei reprezintă o creanţă înscrisă sub condiţie suspensivă.

"Sadalbari" SRL a intrat în insolvenţă, la cerere, pe 31 martie, potrivit deciziei Tribunalului Mureş.

Printre creditorii "Sadalbari" se numără, pe lângă autorităţi locale şi furnizori de energie şi telecomunicaţii, şi Banca Transilvania, International Investment Bank, dar şi "Stareal Limited", offshore-ul în favoarea căruia compania şi-a gajat participaţia majoritară la "Romcab".

Insolvenţa "Romcab" a reprezentat un şoc pe piaţa de capital, în condiţiile în care raportările oficiale ale companiei arătau că aceasta urmează să îşi rezolve incidentele de plată apărute toamna trecută.

În această perioadă, Zoltan Prosszer, actualul preşedinte "Romcab", şi societatea "Sadalbari" au făcut o serie de operaţiuni, care nu au fost raportate Bursei de Valori Bucureşti.

Pe 27 ianuarie, Zoltan Prosszer i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă ajunsese la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer rămăsese cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari" se mai regăseau, la data respectivă, Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial. Ulterior, societatea a raportat BVB că "Motoplus Paneuro"- o societate controlată de Florin Dorin Costea, care ar fi fratele lui Zoltan Prosszer - a ajuns la o deţinere de 91,8% din "Sadalbari", în timp ce Prosszer a rămas cu o participaţie infimă.

O altă mişcare ce a trezit suspiciuni a avut loc chiar înainte ca "Romcab" să îşi ceară insolvenţa.

Pachetul majoritar de 69,02% din "Romcab", deţinută de "Sadalbari", a fost gajată către "Stareal Limited" din Cipru, pe 6 februarie 2017, cu patru zile înainte ca producătorul de cabluri din Târgu Mureş să îşi ceară insolvenţa, potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare.

Recent, Zoltan Prosszer a fost desemnat administrator special al societăţii, în Adunarea Generală a Acţionarilor, care i-a stabilit şi o remuneraţie în cuantum de 3.000 euro net /lună.

Zoltan Prosszer se regăseşte şi el printre creditorii Romcab, cu o creanţă de 175.286 lei.

La bugetul de stat, compania are o datorie de 4,12 milioane de lei. Între cei mai mari creditori se regăseşte şi firma Elbi Electric & Lighting, cu o sumă de recuperat de 148,37 milioane de lei.

La masa credală, s-a înscris şi fostul preşedinte al companiei, Sebastian Vlădescu, cu o creanţă acceptată de 351.971 lei.

Într-un interviu din februarie, Sebastian Vlădescu ne-a spus că, personal, a împrumutat Romcab cu 100.000 de euro, în noiembrie. Domnia sa spunea atunci că îşi explică pierderile raportate de Romcab pentru 2016, având discuţii cu avocaţii pentru a lua măsuri împotriva conducerii executive Romcab.

Acţiunile "Romcab" au fost suspendate de la tranzacţionare, pe 17 februarie, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a cerut companiei un raport detaliat cu privire la factorii care au generat modificarea situaţiei financiare de la data 30.09.2016 la 16.02.2017. Acest raport nu a fost publicat încă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Zoltan asta e un tepar notoriu - e deja la a doua teapa majora!!! Eximbank-ul are de recuperat 200 milioane? La piromul cailor, probabil aici liberalii lui tariceanu si vladescu au contribuit in privinta finantarii.... si aici teapa, si asa Eximbank e de fapt o banca buna de muls de catre politicieni, avind capital public. Banca Transilvania vad ca are ceva expunere.... insa ca de obicei acest lucru nu se vede - TLV e mereu neprihaninta, nu are a vinde credite neperformante de miliarde. Nu in ultimul rind ar fi interesant de stiut care a fost rostul citorva indivisi de pe agf.ro care au pompat actiunea asta cu nerusinare - un tip shadow se tot lauda ca o stie pe roxy si ca ar mcab "creste" si "incepe" sa devina mai ceva ca TGN. In fine, ar fi cazul sa intre dicot-.ul pe fir.... prea multi bani topiti pentru a nu fi vorba de mafie.

    1. shadow de pe agf e doar un entuziast

      el a vandut inaintea altora care au luat teapa, nu cred ca este prea entuziast

      altii au fost entuziasti si au crezut in ce spune el 

      acel entuziast ar trebui intrebat de ce ii imbia pe investitorii mici sa cumpere in timp ce el vindea.

      el a vandut inaintea altora care au luat teapa, nu cred ca este prea entuziast

      altii au fost entuziasti si au crezut in ce spune el 

      Un entuziast profesionist in pump and dump....

      e klar mana unuia zvonak pe aghefeu panaceu

    Prezentul articol nu aduce absolut nimic nou , reia

    numai si numai informatii vechi . Asa intelege redac- 

    tia sa umple spatiul tipografic ? La cititori , la infor- 

    marea lor onesta nu se gandeste nimeni ? Totusi , 

    ce s-a intamplat la "Romcab''mai ales ca dl.Pros- 

    ser a ramas la conducerea companiei ? Chiar 

    daca nu exista deocamdata informatii oficiale 

    ma asteptam ca ziaristii sa-si formeze o parere 

    si s-o publice sub forma de opinie personala ... 

    Pacat ca pierdem timpul citind iar si iar aceleasi 

    vechituri , fara nici o bruma de noutate ...

    Imi permit sa ma adresez asa deoarece am 83

    de ani . Intrbarea mea este : de cate ori vei publica 

    acelasi text fara sa aduci absolut nici o informatie 

    noua ? Asta e deontologie sau,ma rog,etica ? 

    PS- Adresarea la singular nu inseamna nici

    lipsa de respect nici tutuiala . 

    sadalbari shi roxytoxy vau dat tzeapa can melodia aia

    1. RUSINE BNR, EXIM BANK(cel mai mare creditor al firmei ROMCAB) SI ASF pentru ca sub ochii lor s-a derulat si obladuit toata mizeria si toata teapa de la EXIM BANK, o banca care sigur va da faliment cu ajutorul concertat al BNR si ASF si romanii vor platii destul de usturator falimentul ultimelor banci romanesti(Cec Bank este si el aproape de colaps).

      DAR PE ISARESCU(BNR) SI NEGRITOIU(ASF) NU AI INTREABA NIMENI NIMIK....ALOO SRI, SIE, DNA, DIICOT, OLAF SI DIPII SI TOATE INSTITUTIILE DE FORTA DIN ROMANIA CE FACE, CE PAZESC ??? 

      CA ORICE IMPRUMUT MARE CE DEPASESTE O ANUMITA SUMA ESTE ACORDAT NUMAI CU ACORDUL BNR!!! 

      ASTEPTAM CU INTERES SESIZAREA INSTITUTILOR STATULUI SI SCOATEREA MIZERIEI LA SUPRAFATA CARE ZACE IN BANCI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb