EximBank îndeamnă băncile să apeleze mai mult la garanţiile de stat

Diana Popescu
Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2016

Aproape 50 de reprezentanţi ai managementului executiv şi operativ din băncile comerciale au participat, ieri, la o întâlnire de lucru organizată de EximBank pentru identificarea de noi oportunităţi de colaborare menite să crească rata de utilizare a garanţiilor şi asigurărilor de stat în beneficiul direct al sectorului antreprenorial local, potrivit unui comunicat emis de EximBank.

EximBank acţionează ca unic agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, astfel că deţine în portofoliu produse care, pe de o parte, facilitează accesul companiilor la finanţările de care au nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, permit băncilor partenere să accelereze creditarea, având consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate.

Banca a lansat recent un nou produs de garantare - Plafonul de garantare IMM, în cadrul căruia EximBank pune la dispoziţia băncilor comerciale un plafon de garantare în valoare de 200 de milioane de lei, pe care instituţiile bancare de pe piaţa locală îl pot utiliza în acest an pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Garanţiile pe care statul român le emite prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară şi accesibilă pe care credem că atât companiile, cât mai ales băncile comerciale, ar trebui să o exploateze mai mult. Am decis să organizăm această întâlnire tocmai pentru a identifica modalităţile prin care putem dinamiza parteneriatele pe care le avem cu băncile comerciale astfel încât să creştem rata de utilizare a acestor instrumente ce au dublu impact pozitiv. Vorbim practic de garanţii cu risc suveran în spate, un instrument care poate deschide mult mai uşor calea companiilor spre produsele oferite de bănci, în condiţii de risc reduse pentru acestea din urmă", a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, potrivit sursei menţionate.

În prezent, orice bancă comercială poate încheia un acord de plafon cu EximBank în cadrul căruia îî va fi pusă la dispoziţie o sumă în limita căreia EximBank va emite garanţii de stat pentru creditele de investiţii şi/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră. Procentul de acoperire a creditelor prin garanţiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcţie de destinaţia finanţării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiţii şi de maximum 70% pentru creditele destinate finanţării activităţii curente.

Băncile comerciale pot accesa de asemenea şi contragaranţia în numele şi contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanţie bancară ce urmează să fie emise de instituţiile financiare pentru proiecte de investiţii în domenii economice prioritare. Contragaranţia se acordă pentru scrisorile de garanţie bancară de participare la licitaţie, restituire avans, bună execuţie sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export şi se emite în moneda scrisorii de garanţie bancară sau a plafonului de garanţii, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb