Averea miliardarilor a crescut puternic anul trecut, cei mai bogaţi oameni din lume benficiind tot mai mult de moşteniri şi conexiuni puternice, potrivit celui mai recent raport anual al Oxfam privind inegalitatea, scrie CNBC.
Averea combinată a celor mai bogaţi oameni din lume s-a majorat de la 13 trilioane de dolari la 15 trilioane de dolari în doar douăsprezece luni, a doua cea mai mare creştere anuală de când Oxfam a început să măsoare bogăţia, mai notează publicaţia menţionată.
Între timp, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a rămas aproape nemodificat, conform organizaţiei de caritate, care citează date ale Băncii Mondiale. Cei mai bogaţi 1% dintre oameni deţin aproape 45% din toată averea, în timp ce 44% din umanitate trăieşte sub pragul sărăciei de 6,85 dolari pe zi, conform băncii.
În condiţiile în care averea celor mai bogaţi oameni din lume se majorează într-un ritm mai accelerat decât estimările anterioare, Oxfam se aşteaptă acum să apară cel puţin cinci trilionari în următorul deceniu.
"Captarea economiei globale de către câţiva privilegiaţi a atins culmi cândva de neimaginat", a declarat directorul executiv al Oxfam International, Amitabh Behar. "Nu doar ritmul de acumulare a averii miliardarilor a accelerat - de trei ori - la fel şi puterea lor".
Raportul evidenţiază o creştere a "bogăţiei nemeritate", arătând că 60% din averea miliardarilor provine acum din moşteniri, monopol sau din puterea "legăturilor dintre prieteni".
Elon Musk, CEO al Tesla şi un apropiat a lui Donald Trump, care ieri a revenit la Casa Albă pentru un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite, este pe cale să devină primul trilionar din lume până în 2027, potrivit unui raport al Informa Connect Academy. În prezent, averea sa se ridică la circa 440 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.
Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden avertiza cu privire la ascensiunea unei "oligarhii bogate, cu putere şi influenţă extremă ce se conturează în America", mai scrie CNBC.
"Oamenii ar trebui să poată câştiga cât de mult reuşesc, dar să plătească - să joace după aceleaşi reguli, să plătească taxe în mod echitabil", a spus Biden în discursul său de rămas bun, potrivit publicaţiei americane.
Oxfam îndeamnă guvernele să se angajeze în programe prin care să se asigure că veniturile celor mai bogate 10% dintre persoane din lume să nu fie mai mari decât cele ale celor mai sărace 40%. Regulile economiei globale ar trebui ajustate pentru a permite destrămarea monopolurilor. De asemenea, o serie de reglementări corporative şi politici fiscale globale ar trebui adaptate astfel încât să existe siguranţa că bogaţii plătesc taxe în mod echitabil.
Banii care curg în conturile bancare ale oamenilor foarte bogaţi, în loc să meargă către investiţiile atât de necesare în educaţie şi sănătate sunt "dăunătoare nu doar pentru economie, ci pentru umanitate", a spus Behar de la Oxfam.
"Mulţi dintre aşa-zişii «îmbogăţiţi pe cont propriu» sunt de fapt moştenitori ai averi vaste transmise prin generaţii de privilegii nemeritate. Moştenirile netaxate de miliarde de dolari perpetuează o nouă aristocraţie în care bogăţia şi puterea rămân blocate în mâinile câtorva", a adăugat directorul executiv al Oxfam International, citat de CNBC.
Opinia Cititorului