Suveraniştii, în căutarea legitimării

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie

Sursa foto: Facebook/ George Simion

Sursa foto: Facebook/ George Simion

English Version

Daddy is back! Preşedintele Donald Trump, cel pe care în 2017 fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, îl numea daddy, a revenit la Casa Albă, după ce a depus aseară jurământul de învestitură, în sala Rotunda a clădirii Capitoliului, imobil pe care susţinătorii săi l-au vandalizat în urmă cu 4 ani, când vicepreşedintele republican Mike Pence se pregătea să îl înscăuneze ca preşedinte al SUA pe democratul Joe Biden.

De ce ne referim la Liviu Dragnea? Pentru că liderul social-democrat a fost primul politician român care a readus în actualitate, în urmă cu 8 ani, conceptul de suveranism în ţara noastră, concept preluat apoi de George Simion, AUR, Diana Şoşoacă, SOS, şi mai nou - Călin Georgescu şi Partidul Oamenilor Tineri (POT). Curios este că unii lideri declaraţi ca suveranişti şi cei care vor să se legitimeze politic drept susţinători ai acestui curent au dat fuga, şi în 2017, şi în 2025, la Washington să asiste la întronizarea lui Donald Trump şi, eventual, să se tragă în poză cu vechiul-noul preşedinte american sau măcar cu şeful de campanie ori cu vreunul dintre membrii noului Cabinet de la Casa Albă. Practic asistăm la acelaşi tip de politică de pe vremea fanarioţilor: Liviu Dragnea, George Simion şi Victor Ponta s-au dus să se închine licuriciului cel mare sperând că aşa se vor legitima politic în faţa poporului de acasă. Suveranişti, dar cu acelaşi şef pe plan extern. Dacă ştim, din dosarul întocmit de DNA şi clasat ulterior că vizita lui Dragnea în 2017 la Washington şi întâlnirea lui cu Trump a costat 400.000 dolari, nu avem informaţii cu privire la costurile deplasării din aceste zile ale lui Victor Ponta şi George Simion.

Suveraniştii, în căutarea legitimării

În timp ce George Simion şi Victor Ponta s-au aflat ieri la Washington, Călin Georgescu, cel care s-a situat pe locul 1 în turul întâi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, anulate în 6 decembrie de Curtea Constituţională a României, nu s-a deplasat în SUA. Georgescu a declarat că a refuzat participarea la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, chiar dacă ambasadorul ţării noastre la Washington, Andrei Muraru, a declarat că nu a existat nicio invitaţie oficială din partea echipei lui Trump pentru vreun politician din ţara noastră. Nu ştim dacă mişcarea lui Călin Georgescu a fost gândită de el sau nu, ori i-a fost sugerată de altcineva. Este posibil ca refuzul de a participa la ceremonia de învestitură a lui Trump să fi fost un gest al lui Călin Georgescu în calitatea sa de adept al partidului eurasiatic, formaţiune politică înfiinţată de Aleksandr Dughin. Dat fiind faptul că relaţiile dintre SUA şi Federaţia Rusă nu sunt cordiale în acest moment şi că preşedintele Putin aşteaptă paşi concreţi din partea preşedintelui Trump pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, putem presupune că "independentul" suveranist Georgescu a ales să rămână fidel aliaţilor săi din Răsărit. Şi chiar dacă este nemulţumit de faptul că judecătorii CCR au anulat alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu nu a mers să se plângă la Washington, în ţara unde democraţia este la ea acasă, ci a preferat să cheme lumea la o horă a unirii în 24 ianuarie în Piaţa Victoriei, la ora 13. Numai că, ghinion, la acea oră din 24 ianuarie Piaţa Victoriei este ocupată de un miting de protest organizat de ceferişti şi de cadrele militare în rezervă, nemulţumiţi de prevederile ordonanţei-trenuleţ, fapt pentru care organizatorii i-au cerut lui Georgescu să nu vină în piaţă, pentru a nu politiza acţiunea lor.

În acest timp, Victor Ponta şi-a asumat rolul ţăranului obidit, care s-a dus la boier cu jalba-n băţ, adică cu scrisorile semnate de mai mulţi concetăţeni şi adresate lui Trump în legătură cu anularea de CCR a alegerilor prezidenţiale. Ponta a declarat că şi-a asumat riscul excluderii sale din PSD de către Marcel Ciolacu, chiar dacă măsura anunţată iniţial de premier a fost aceea a renunţării la consilierul său onorific pentru demersul făcut la Washington.

Cert este că ţara noastră a avut ieri oameni la Washigton, dar asta nu înseamnă că au fost în preajma lui Donald Trump. Nici pe departe. Iar acest lucru a putut fi observat cu uşurinţă din imaginile prezentate de posturile de televiziune americane în timpul în care preşedintele Trump a depus jurământul de învestitură şi a rostit primul discurs oficial în calitate de şef al SUA.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb