Experimente româneşti, finanţate cu franci elveţieni

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 mai 2015

Experimente româneşti, finanţate cu franci elveţieni

Centrul ştiinţific "Casa Experimentelor" din Bucureşti va putea fi vizitat gratuit, începând de anul viitor

Elevii, profesorii, precum şi familiile din Bucureşti, judeţul Ilfov sau din ţară vor putea să trăiască, pe pielea lor, o serie de experimente ştiinţifice din diferite domenii, după deschiderea primei expoziţii de acest fel de la noi, în urma unui proiect româno-elveţian.

Partenerii Asociaţia pentru Formare (România) şi Technorama Science Center (Elveţia) au prezentat, ieri, "Casa Experimentelor", o expoziţie ştiinţifică non-profit, având ca scop principal creşterea nivelului de educaţie prin stimularea interesului pentru ştiinţă la copii şi tineri.

Directorul de proiect, Gabriela Ionescu, susţine că ideea de bază a centrului ştiinţific se bazează, ca metodă, pe tendinţa copiilor de a se juca, mai mult decât a citi: "Experimentele interactive şi variate vor crea contextul în care va face posibilă experimentarea personală a fenomenelor ştiinţifice din diferite domenii precum mecanică, fizică, chimie, meteorologie, geografie, sănătate, matematică".

Ieri a fost lansat oficial website-ul de prezentare a proiectului, unde vor putea fi făcute programările pentru vizitarea gratuită a centrului ştiinţific, ce urmează să fie deschis pe 5 ianuarie 2016.

Doamna Ionescu a precizat că în cadrul centrului vor lucra 20 de angajaţi, într-un spaţiu de 500 de metri pătraţi: "În luna ianuarie am început amenajarea spaţiului, iar acum urmează să ne ocupăm de lucrările la experimente. Avem un potenţial de 4.000 de vizitatori, în acest moment, dacă ţinem cont de şcolile partenere în acest proiect"

Rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalaureat arată că nivelul educaţiei scade dramatic în ţara noastră, în 2014 înregistrându-se o promovabilitate de sub 60%, a spus directorul proiectului subliniind că una dintre cauze este reprezentată de lipsa unei conexiuni dintre teoria predată în şcoală şi aspectele practice care au o explicaţie ştiinţifică.

Potrivit sursei citate, Casa Experimentelor va răspunde acestor nevoi, contribuind la cultivarea talentelor tinerelor generaţii pentru ştiinţă. "Având susţinerea Elveţiei, prin Programul de cooperare româno-elveţian, se urmăreşte implementarea în România a metodelor de învăţare deja testate şi apreciate în majoritatea ţărilor civilizate şi, totodată, diminuarea diferenţelor educaţionale, economice şi culturale între oraşe şi zonele periferice din ţara noastră", a menţionat Gabriela Ionescu.

Primul an de funcţionare a Casei Experimentelor are ca ţintă aducerea la centrul ştiinţific a peste 30.000 de elevi (clasele 0-12), 1.000 de profesori şi 9.000 de familii din Bucureşti şi judeţul Ilfov. În viitor, se doreşte extinderea proiectului şi achiziţionarea a două autocare, care să faciliteze accesul copiilor din afara Capitalei.

Potrivit sursei citate, Casa Experimentelor este primul centru ştiinţific non-profit de acest gen din ţara noastră, iar susţinerea comunităţii prin sistemul de donaţii este esenţială în acest stadiu incipient, cât şi pentru dezvoltarea centrului în viitor. "Obiectivele pe care dorim să le atingem prin acest proiect vizează atât creşterea interesului pentru ştiinţă şi cultură în rândul copiilor şi tinerilor, cât şi dezvoltarea unor parteneriate stabile între autorităţile locale, instituţiile publice şi ONG-urile implicate în educaţie", a conchis Gabriela Ionescu.

Parteneriatul creat în proiect este alcătuit din Asociaţia pentru Formare (partener coordonator) şi Technorama Science Center (partenerul elveţian). Partenerii din sistemul educaţional sunt Şcoala nr. 79, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân (toate din Bucureşti) şi ADOR Copiii, asociaţia familiilor adoptive.

Investiţia aprobată pentru proiect este de 236.029 de franci elveţieni. Contribuţia proprie a Asociaţiei pentru Formare este de 84.970 CHF în numerar, din donaţii, sponsorizări şi contribuţii din impozitul pe venituri. Toate veniturile din alte activităţi taxate, precum taxa foto-video sau taxa de organizare a petrecerilor pentru copii, derulate în Casa Experimentelor, vor fi reinvestite în dezvoltarea centrului ştiinţific şi în oferirea unor experimente noi pentru public.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb