Experţii Autorităţii Vamale Române au prezentat cele mai recente reglementări vamale în ceea ce priveşte noile schimbări în export şi tranzit, originea mărfurilor şi sancţiunile internaţionale la prima conferinţa organizată de către Asociaţia comisionarilor în vamă şi reprezentanţilor din România (ROUBROKER). Evenimentul, cu tema "Vama în Era Digitală: tendinţe şi practici actuale", a avut loc în perioada 23-24 mai 2024 la Eforie Nord şi a înregistrat un număr de peste 40 de participanţi, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În perioada 23-24 mai 2024, la Eforie Nord, experţi din cadrul Autorităţii Vamale Române au participat la prima conferinţă organizată de către Asociaţia comisionarilor în vamă şi reprezentanţilor din România (ROUBROKER) cu tema "Vama în Era Digitală: tendinţe şi practici actuale". La eveniment au fost prezenţi peste 40 de operatori economici, exportatori/importatori şi reprezentanţi în vamă.
Principalele subiecte abordate s-au axat pe prezentarea reglementărilor vamale relevante în domeniul noilor schimbări în export şi tranzit, originii mărfurilor şi sancţiunilor internaţionale, potrivit comunicatului.
În cadrul discuţiilor privind noile schimbări în domeniul exportului şi cel al tranzitului, reprezentanţii autorităţii vamale au informat cu privire la lansarea sistemului automat de export AES-RO în data de 16 martie 2024 şi lansarea noului sistem de tranzit computerizat NCTS - faza 5 la data de 17 mai 2024. În cuprinsul prezentărilor au fost introduse informaţii referitoare la sesiunile de informare organizate de AVR şi testele care au fost efectuate cu operatorii economici. Totodată, au fost subliniate aspecte privind accesul operatorilor la noile aplicaţii şi principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce priveşte completarea declaraţiilor de export şi de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire şi autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare.
Un alt subiect de interes a fost cel legat de originea mărfurilor, unde reprezentanţii autorităţii vamale au promovat ghidul privind originea preferenţială, noile prevederi ale Conventiei Regionale pan-euro-mediteraneene revizuite care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, precum si instrumentul elaborat de Direcţia Generală Comerţ din cadrul Comisiei Europene - ROSA, pentru auto-evaluarea originii produselor exportate/importate în contextul acordurilor comerciale de liber schimb încheiate de Uniunea Europeană cu ţări terţe, se menţionează în comunicat.
Detectarea si prevenirea eludării sancţiunilor internaţionale a constituit o altă temă de interes pentru mediului de afaceri. Experţii din cadrul autorităţii vamale au prezentat cu precădere sancţiunile impuse de UE în plan internaţional împotriva Federaţiei Ruse, abordând măsurile restrictive atât sub aspect legislativ cât şi practic. În plus, au fost propuse operatorilor economici elemente pentru evaluarea strategică a riscurilor în vederea eliminării eludării sancţiunilor internaţionale. A fost făcută, de asemenea, o sinteză a ultimelor modificări legislative în materia sancţiunilor internaţionale şi a fost adusă în atenţie clauza de interzicere prin contract a reexportului în Rusia şi a interzicerii reexportului în vederea utilizării în Rusia.
"Participarea experţilor din cadrul autorităţii vamale la astfel de evenimente cu reprezentaţi ai mediului de afaceri este extrem de benefică pentru ambele părţi. Pe de o parte, operatorii economici primesc informaţii actualizate direct de la sursă, iar pe de altă parte noi putem să le clarificăm în timp real diverse aspecte legate de reglementările vamale actuale. Faptul că participanţii s-au arătat interesaţi şi au adresat o serie de întrebări privind, în special, partea practică a utilizării noilor sisteme de declarare la export şi tranzit, inclusiv cu privire la modul de completare a declaraţiilor vamale în noile condiţii este o dovadă în acest sens.", a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu, se precizează în comunicat.