Exporturile de armament ale SUA ating un record în 2024

A.B.
Internaţional / 25 ianuarie

Exporturile de armament ale SUA ating un record în 2024

Vânzările de echipamente militare americane către guvernele străine au crescut cu 29% în 2024, atingând un nivel record de 318,7 miliarde de dolari, conform unui anunţ al Departamentului de Stat, făcut vineri, informează Reuters. Creşterea vine pe măsură ce ţările au căutat să îşi refacă stocurile de armament trimise în Ucraina şi să se pregătească pentru posibile conflicte majore.

Datele din ultimul an al administraţiei Biden susţin prognozele de vânzări mai mari pentru producătorii americani de armament, cum ar fi Lockheed Martin, General Dynamics şi Northrop Grumman, ale căror acţiuni sunt aşteptate să crească în contextul instabilităţii globale tot mai mari.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Donald Trump a declarat că aliaţii Statelor Unite ar trebui să investească mai mult în propria lor apărare. Trump a propus ca ţările NATO să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare, o creştere semnificativă faţă de obiectivul actual de 2%, pe care niciun stat membru NATO, inclusiv SUA, nu l-a atins până acum.

Contractorii din domeniul apărării se confruntă cu o cerere record, generată de invazia Rusiei în Ucraina. Ministerele apărării din întreaga lume au început să depună comenzi pentru a-şi reîntregi stocurile, în timp ce Statele Unite încearcă să îşi completeze rezerva de armament şi muniţii trimise la Kiev, scrie Reuters.

Vânzările de armament şi transferurile sunt considerate de Departamentul de Stat al SUA drept "instrumente esenţiale ale politicii externe", cu efecte pe termen lung asupra securităţii regionale şi globale.

Printre vânzările aprobate în 2024 se numără avioane F-16 şi modernizări pentru Turcia în valoare de 23 de miliarde de dolari, avioane F-15 pentru Israel în valoare de 18,8 miliarde de dolari şi tancuri M1A2 Abrams pentru România, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Comenzile aprobate în acest an sunt incluse în lista de aşteptare a producătorilor americani de armament, care se aşteaptă ca cererile pentru sute de mii de runde de artilerie, sute de interceptori de rachete Patriot şi o creştere a comenzilor pentru vehicule blindate să susţină performanţele acestora în trimestrele următoare.

Guvernele străine pot achiziţiona armament american în două moduri principale: prin vânzări comerciale directe negociate cu o companie sau prin vânzări militare externe, în care guvernul unui stat contactă un oficial al Departamentului de Apărare din cadrul ambasadei SUA. Ambele proceduri necesită aprobarea guvernului american, potrivit Reuters.

Vânzările directe ale armamentului de către companiile americane au crescut la 200,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2024, faţă de 157,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, iar vânzările organizate prin guvernul SUA au crescut la 117,9 miliarde de dolari în 2024, faţă de 80,9 miliarde de dolari în anul precedent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Administratia Trump a pus capat,

    drumul banilor si armelor catre Ucraina,

    pacea e ca si asigurata 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb