Exporturile Germaniei au crescut cu 2,2% în trimestrul al doilea, fiind principalul motor al economiei, care a avansat cu 0,4%, potrivit datelor biroului federal de statistică, dar vânzările în străinătate riscă să încetinească din cauza problemelor economice din China, transmite Bloomberg.
Consumul privat a urcat cu 0,2% în perioada analizată, în timp ce investiţiile de capital au scăzut cu 0,4%.
Germania riscă o scădere a exporturilor ca efect a creşterii economice mai lente înregistrate de China, a doua mare economie a lumii. Potrivit estimărilor Bloomberg, avansul economiei chineze a încetinit în iulie la 6,6%.
Capitalizarea burselor la nivel mondial a scăzut cu peste 5.000 de miliarde de dolari de când autorităţile chineze au devalorizat yuanul, pe 11 august, luând prin surprindere pieţele. Decizia a alimentat temerile că încetinirea creşterii economice a Chinei va fi peste aşteptări.
"Dacă China va înregistra o încetinire de lungă durată a creşterii economice, exporturile germane vor resimţi acest lucru. Astea nu înseamnă că va avea loc o prăbuşire a exporturilor, dar va trebui să ne luăm la revedere de la ratele ridicate de creştere", a declarat Andreas Scheuerle, analist la Dekabank, în Frankfurt.
Exporturile germane ar putea fi susţinute de redresarea economiei zonei euro, care a urcat cu 0,3% în trimestrul al doilea. Zona euro beneficiază de scăderea preţurilor petrolului şi măsurile masive de stimulare ale Băncii Centrale Europene.
Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a depăşit aşteptările în luna august, în pofida incertitudinilor din China, potrivit datelor publicate marţi de institutul de cercetări Ifo.
Astfel, principalul indice de încredere calculat de Ifo a urcat în această lună la 108,3 puncte, peste aşteptările analiştilor, de 10,7,5 puncte.