Exporturile Germaniei - la nivel record în 2005

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2006

Cea mai mare economie din Europa nu se va mai baza prea mult, în 2006, pe livrările către exterior

Exporturile Germaniei, principalul factor de creştere a celei mai mari economii din Europa, au crescut în decembrie 2005 pentru prima oară în ultimele trei luni, ceea ce a făcut ca vînzările externe ale ţării să ajungă, anul trecut, la un nivel record. Exporturile germane au sporit cu 0,8% în decembrie faţă de noiembrie 2005, lună în care s-au redus cu 1,6%, potrivit cifrelor Biroului Federal de Statistică. Economiştii aşteptau o creştere de 1,6% pentru ultima lună a anului trecut. Pe întreg anul 2005, exporturile au crescut cu 7,5%, pînă la recordul de 786 miliarde de euro.

Marii exportatori germani beneficiază de pe urma creşterii mai rapide a economiilor mondiale, în condiţiile în care consumul este mai încet pe plan intern. Dat fiind că exporturile Germaniei cresc din nou, iar investiţiile au o dinamică rapidă, economia acestei ţări ar putea înregistra, în 2006, cel mai rapid ritm de expansiune de după 2000. "Produsele fabricate în Germania sînt mai binevăzute decît cele din SUA, Europa de Est şi Asia", declară Stefan Bielmeier, economist la "Deutsche Bank" AG, din Frankfurt. Aces-ta menţionează că, deşi Germania este, încă, dependentă de vînzările în exterior, redresarea se face din ce în ce mai simţită. Economiştii sînt de părere că exporturile nu vor contribui prea mult la expansiunea din 2006, iar acest lucru de datorează faptului că importurile vor creşte, iar companiile investesc mai mult. Totuşi, nu trebuie trecut cu vederea faptul că în Germania, rata şomajului a crescut, luna trecută, pînă la 11,3%. În 2005, şomajul a atins chiar 12%, acesta fiind cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Excedentul comercial al Germaniei a scăzut la 9,2 miliarde de euro în decembrie 2005, de la 13,3 miliarde de euro în noiembrie. Pe întreg anul trecut, excedentul a fost de 160 miliarde de euro, faţă de 156 miliarde în 2004.

Consumatorii şi reprezentanţii companiilor sînt optimişti în privinţa evoluţiei pe anul în curs. Acum, încrederea cumpărătorilor se află la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. Încrederea întreprinzătorilor se află, de asemenea, la nivelul maxim al ultimilor cinci ani. În plus, specialiştii consideră că în 2006, în Germania, ar putea să crească vînzările pentru prima oară în ultimii cinci ani.

Deprecierea euro, sprijin pentru exportatori

Deprecierea cu 13% a monedei unice europene (euro) în raport cu dolarul, în 2005, i-a ajutat pe exportatori, în sensul că produsele lor au fost mai ieftine în exterior. Moneda împărţită de 12 state din Uniunea Europeană a fost tranzacţionată la 1,1983 dolari în 7 februarie, faţă de nivelul maxim istoric, de 1,3666 dolari, atins la data de 30 decembrie 2004.

Amintim că Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, săptămîna trecută, să-şi menţină dobînda la nivelul actual, de 2,25%, însă oficialii pieţei spun că aşteptările pieţei privind majorarea dobînzii luna viitoare sînt "rezonabile", dată fiind accelerarea creşterii economice în cele 12 state din zona euro. BCE şi-a majorat dobînda de referinţă în luna decembrie 2005, măsură luată pentru prima oară în ultimii cinci ani. Pînă la acel moment, dobînda BCE s-a situat la nivelul minim al ultimilor şase decenii (2%). Investitorii aşteaptă ca BCE să-şi majoreze dobînda la 2,50% în reuniunea sa din 2 martie, respectiv la 3% pînă la finele anului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb