Expunerile SIF-urilor în străinătate, între 0 şi 355 milioane de lei

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2013

Expunerile SIF-urilor în străinătate, între 0 şi 355 milioane de lei

Reprezentanţii SIF-urilor spun că ţara noastră este piaţa unde vor să îşi menţină expunerea cea mai ridicată

SIF-urile au politici diferite privind investiţiile pe care le fac în străinătate, campioane după acest criteriu fiind SIF Banat Crişana şi SIF Moldova, cu expuneri pe pieţele externe de 350 de milioane de lei, respectiv de 269 milioane lei. La polul opus se află SIF Oltenia, care, potrivit preşedintelui Tudor Ciurezu are expunere zero în afara ţării, în contextul în care SIF5 este singura care nu a renunţat la participaţia la BCR.

Tudor Ciurezu ne-a declarat că obiectivul principal al SIF5 îl constituie expunerea la nivel local, în timp ce preşedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, consideră că expunerea pe pieţele străine a societăţii pe care o conduce, de 269 milioane lei, este una mică.

Reprezentanţii SIF1 Banat-Crişana ne-au transmis că SIF1 are ca obiectiv investiţional administrarea unui portofoliu diversificat de active de calitate, care să asigure atât generarea de venituri pe termen scurt cât şi creşterea pe termen mediu-lung a capitalului. Domniile lor ne-au precizat că strategia investiţională a SIF1 pe pieţele externe urmăreşte construirea unui portofoliu diversificat şi flexibil, format, în cea mai mare parte, din acţiuni agresive, ale unor companii cu capitalizare ridicată, cu poziţie de lider pe piaţă şi cu diversificare geografică la nivel global a afacerilor.

Oficialii SIF1 ne-au mai transmis: "Portofoliul de acţiuni pe pieţe externe al SIF Banat-Crişana este compus în majoritate din deţinerea în Erste Group Bank AG, ca urmare a finalizării tranzacţiei cu acţiuni BCR încheiată cu Erste în 2011. Portofoliul pe pieţele externe este completat de deţineri în alţi emitenţi, în selecţia acestora avându-se în vedere poziţia financiară şi indicatorii fundamentali solizi, ai unor companii din ţări cu ratinguri AA, şi anume Germania, Franţa, Olanda şi Finlanda. Au fost selectaţi în principal emitenţi a căror evoluţie versus benchmark-ul pieţei a avut caracter agresiv, acţiunile acestora fiind deţinute pe termen scurt şi tranzacţionate frecvent, realizând în acest an o rentabilitate din vânzări a capitalului investit de peste 15%. Un alt factor important în decizia de a investi pe pieţe externe îl reprezintă lichiditatea titlurilor, tranzacţionate în volume superioare celor de pe piaţa locală, care ne permite o mai mare flexibilitate tranzacţională. Au fost avute în vedere şi aspecte calitative, cum ar fi transparenţa emitenţilor şi rapiditatea cu care plătesc dividendele distribuite".

Preşedintele SIF2, Costel Ceocea, spune că plasamentele făcute în afara ţării sunt pe pieţe reglementate. Domnia sa a adăugat: "Noi ne propunem să menţinem expunerea ridicată pe piaţa din România. SIF Moldova a schimbat structura portofoliului, construind unul nou, în care am diminuat expunerea pe domeniul financiar bancar şi am majorat pe alte segmente, cum este, spre exemplu, energia".

Potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei, SIF4 Muntenia are o expunere în afara ţării de 164 milioane lei, iar la SIF3 Transilvania Erste reprezintă cea mai mare parte din investiţia pe pieţele străine.

Activele totale ale SIF-urilor au ajunsla 6,4 miliarde lei

Nivelul cumulat al activelor nete ale SIF-urilor a fost de 6,4 miliarde de lei, la finele lunii septembrie, ceea ce reprezintă o creştere cu 1,1% faţă de luna anterioară şi cu 6,2% în 2013, potrivit datelor transmise de Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

SIF1 Banat Crişana continuă să aibă cel mai mare activ din rândul celor cinci societăţi, de 2,8334 miliarde lei, fiind urmată de SIF2 Moldova, cu un activ de 2,2975 miliarde lei, arată datele AAF.

La finele lunii septembrie, SIF Moldova, avea cea mai mare expunere pe acţiuni cotate din categoria investiţii pe termen scurt (cu 69,8%), urmată de SIF Banat-Crişana cu 66,0%, SIF Oltenia cu 57,8%, SIF Muntenia cu 48,5% şi SIF Transilvania cu 52,5%, mai arată AAF.

Urmărind evoluţia activelor nete în luna septembrie, se observă creşteri la toate cele cinci SIF, nivelul acestora oscilând între 0,16% la SIF Muntenia şi 2,3% la SIF Banat - Crişana. Pe ansamblul anului 2013, doar SIF Transilvania mai înregistrează scădere de activ, de 7,3%, potrivit AAF.

Faţă de nivelul de 15,8 milioane lei al investiţiilor SIF în titlurile de stat înregistrat în luna anterioară, în luna septembrie se înregistrează o uşoară creştere până la 16,0 milioane lei, ponderea acestor instrumente în total active menţinându-se la 0,23%. Dintre toate SIF, doar Banat-Crişana deţine astfel de titluri în portofoliu, precizează AAF într-un raport.

Comparativ cu 515,6 milioane lei, cât era volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii anterioare, la finele celei de-a noua luni, volumul depozitelor a fost de 397,8 milioane lei, cu 22,8% sub nivelul din august, şi cu o pondere în total active SIF de 5,7%, mai arată AAF. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare în activ se regăseşte la SIF Muntenia, cu 15,5%, urmată de SIF Transilvania, cu 4,9%, SIF Moldova cu 4,3%, SIF Banat - Crişana cu 4,2% şi SIF Oltenia cu 1,7%, indică raportul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

În luna septembrie 2013, SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se, pe fiecare din ele, 9,98% şi respectiv 3,60% din capitalul lor social, în cuantumul a 3.163 tranzacţii realizate pe SIF Banat Crişana şi 1.611 tranzacţii pe SIF Muntenia. Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat, însă, cel mai mic interes pentru investitori, potrivit AAF.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. SIF2 a inceput sa se impiedice in propria transparenta si sufera acum de suprareglementarea interna.

    Rolul SIFurilor e sa SIFoneze banii actionarilor pentru prieteni si rude!!!Pe "societati tari "cum e constructii transilvania poti baga banii prostilor ,cu conditia sa ai "parandarat" de la prieteni.

    ALO DNA ,ne asculti,sau te "autosesizezi" doar injurat?? 

    Rolul SIFurilor e sa SIFoneze banii actionarilor pentru prieteni si rude!!!Pe "societati tari "cum e constructii transilvania poti baga banii prostilor ,cu conditia sa ai "parandarat" de la prieteni.

    ALO DNA ,ne asculti,sau te "autosesizezi" doar injurat?? 

    Rolul SIFurilor e sa SIFoneze banii actionarilor pentru prieteni si rude!!!Pe "societati tari "cum e constructii transilvania poti baga banii prostilor ,cu conditia sa ai "parandarat" de la prieteni.

    ALO DNA ,ne asculti,sau te "autosesizezi" doar injurat?? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb