EY: Bursele din India au atras cele mai multe listări din lume, în 2023

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2023

EY: Bursele din India au atras cele mai multe listări din lume, în 2023

IPO-urile de pe piaţa principală a Indiei au crescut cu 50% în trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului curent, însă au scăzut în ritm anual 32 de IPO-uri pe pieţele destinate IMM-urilor, faţă de 18 anul trecut

Bursele de valori indiene s-au clasat pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale (IPO) atrase de la începutul anului curent, respectiv pe locul al optulea în privinţa veniturilor din emisiunile de titluri, conform unui raport realizat de compania de consultanţă EY, care menţionează că în perioada analizată nu au existat tranzacţii transfrontaliere ale companiilor din ţara asiatică.

Principalele pieţe indiene - BSE şi NSE - au înregistrat şase IPO-uri în trimestrul al doilea din 2023, inclusiv o strângere de fonduri de către un trust de investiţii în infrastructură, comparativ cu 14 IPO-uri în al doilea trimes­tru din 2022 şi patru în primele trei luni din 2023. Dinamica reprezintă o scădere cu 57% în ritm anual, respectiv o creştere cu 50% faţă de primul trimestru din 2023.

Pe pieţele destinate IMM-urilor au fost lansate 32 de IPO-uri în intervalul aprilie - iunie 2023, comparativ cu 18 în perioada similară din 2022, respectiv 38 în primele trei luni din 2023. Această evoluţie reprezintă o creştere cu 78% faţă de al doilea trimestru din 2022 şi o scădere cu 16% faţă de primul trimestru din 2023.

Perspective pozitive pentru listările din India

Raportul EY indică o perspectivă pozitivă pentru activitatea IPO din India, aproximativ 13 companii depunându-şi prospectele de ofertă în trimestrul al doilea din 2023, aminteşte EY. Cele mai active sectoare pe piaţa IPO din India includ Ospitalitate şi Construcţii, Auto şi Transport, Produse Industriale Diversificate şi Imobiliare, conform sursei citate.

Adarsh Ranka, Partner, Financial Accounting Advisory Services Leader în cadrul EY Global, declară: "Tendinţa actuală a pieţei IPO din India arată potenţialul imens, înregistrând o creştere remarcabilă în ultimii ani. India trebuie să continue să se concentreze pe îmbunătăţirea cadrelor de reglementare, îmbunătăţirea practicilor de guvernanţă corporativă şi încurajarea educaţiei investitorilor. În lunile următoare, anticipăm un impuls major pe piaţa indiană a IPO-urilor, cuprinzând atât segmentul de piaţă principală, cât şi cel pentru IMM-uri".

Modificări ale normelor pieţei de capital indiene, în vederea sporirii transparenţei

SEBI, autoritatea de reglementare a pieţei de capital din India, a introdus diverse amendamente pentru sporirea transparenţei şi a practicilor din domeniu. Acestea includ modificări ale preţului emisiunii, dezvăluirea indicatorilor cheie de performanţă (KPI), introducerea depunerii prealabile a proiectelor documentelor de ofertă (depunere confidenţială), înfiinţarea Bursei de Valori Sociale, schimbări în funcţiile agenţiei de monitorizare şi a definiţiei SMP (Securities Markets Programme).

Veenit Surana, partener EY India, a remarcat: "Recentele amendamente introduse de SEBI demonstrează angajamentul faţă de îmbunătăţirea transparenţei pieţei şi a guvernanţei. Aceste schimbări pun o bază solidă pentru viitoarea activitate IPO şi motivează companiile să se alinieze la cele mai bune practici, consolidând încrederea investitorilor pe pieţele de capital din India".

Investitorii instituţionali străini alocă fluxuri susţinute Indiei datorită perspectivei macroeconomice stabile a ţării, stabilităţii politice şi rezultatelor financiare impresionante, ceea ce a dus la o creştere a pieţei cu 8% din aprilie 2023. Creşterea constantă a PIB-ului Indiei cu circa 7% consolidează perspectivele pozitive ale pieţei de capital, subliniază EY.

Cube Highways Trust - cea mai mare ofertă de pe piaţa Indiei, în al doilea trimestru din 2023

Sectorul Ospitalitate şi Construcţii a generat două IPO-uri pe pieţele principale ale Indiei, în al doilea trimestru din 2023. Totodată, pe baza cifrelor anuale, domeniile Auto şi Transport, Produse Industriale Diversificate şi Imobiliare au înregistrat, fiecare, câte două IPO-uri pe pieţele principale.

Cube Highways Trust, companie cu un portofoliu diversificat, care realizează investiţii în infrastructură, a atras venituri de 637,5 milioane de dolari în cea mai mare IPO desfăşurată în India, în al doilea trimestru din 2023, în ceea ce priveşte dimensiunea emisiunii, potrivit EY.

La 30 iunie 2023, indicii bursieri de referinţă în India, Nifty şi Sensex, au atins maxime istorice, notează sursa citată. Volumul remarcabil al IPO-urilor din India, care acoperă o gamă variată de sectoare şi industrii, demonstrează rezistenţa economică a ţării şi atractivitatea sa ca centru de investiţii, conchide raportul EY.

Banca centrală îşi menţine prognoza pentru evoluţia PIB-ului Indiei în exerciţiul financiar curent

Reserve Bank of India (RBI), banca centrală a Indiei, şi-a menţinut ieri proiecţia de creştere a PIB-ului ţării în anul fiscal curent (2023/2024), anunţă www.thehindu.com. Conform RBI, economia Indiei va avea un avans de 6,5% în acest an fiscal, iar inflaţia va fi de 5,4%, din cauza creşterii preţurilor legumelor.

Guvernatorul RBI, Shaktikanta Das, a declarat că activitatea economică internă îşi menţine rezistenţa, iar India contribuie cu aproximativ 15% la creşterea economică globală, potrivit livemint.com.

RBI a decis să menţină dobânda de politică monetară neschimbată, la 6,5%, acordând o atenţie sporită inflaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. normal!

    bursa din india creste in pret bani reali ca fat frumos.. si afuce randamente bune pentru toti exprimate ca forma de exit / dividende in bani reali. 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb