EY: Creştere de aproape 5% prevăzută pentru acest an în pieţele emergente

G.S.
Internaţional / 4 februarie 2014

Pieţele emergente au întrunit, pe ansamblu, condiţiile pentru a recupera ritmul economic în cursul acestui an, cu o creştere de 4,7% preconizată pentru 2014 şi de peste 5% pentru 2015, se arată în studiul EY, Rapid-growth markets forecast (RGMF).

"Totuşi, riscul de ieşiri de capital şi cel de încetinire bruscă a creşterii au crescut. Conform prognozei, ieşirile de capital ar putea duce la o scădere a ritmului de creştere în pieţele emergente, până la o valoare de aproape 3% până în 2015, cu repercusiuni la nivel mondial", precizează analiştii EY România într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în timp ce creşterea economică este de aşteptat să se menţină constantă, pe parcursul următorilor doi ani, se estimează că se vor produce mai multe divergenţe în privinţa ritmului de creştere în rândul pieţelor emergente. Astfel, pe continentul american, pieţele emergente se luptă să-şi recâştige impulsul, în timp ce avansul constant al Chinei atrage după sine creşterea pieţelor emergente din Asia. Cu o producţie industrială surprinzător de puternică în Polonia şi în Republica Cehă, Europa emergentă câştigă tot mai multă putere, orientându-se tot mai mult către Vest, mai ales în condiţiile în care Germania conduce Zona Euro către ieşirea din recesiune, se mai arată în comunicat.

"Clasa mijlocie din pieţele emergente va ajunge la aproape 200 de milioane de gospodării până în 2022, în creştere de la 94 de milioane în 2012. Pe măsură ce această clasă de mijloc cumpără tot mai multe produse de larg consum şi servicii, producătorii şi furnizorii din pieţele emergente îşi concentrează atenţia către propriile pieţe pentru a profita de creşterea cererii. Pe termen mediu, pieţele emergente au multe cărţi valoroase de aruncat în joc", menţionează EY România.

Creşterea numărului de gospodării în segmentul clasei de mijloc atrage după sine şi o extindere semnificativă a cererii pentru servicii în educaţie şi sănătate, precum şi în formarea de competenţe pentru forţa de muncă. Cheltuielile cu servicii precum cele de comunicaţii, cultură sau recreare vor creşte de cel puţin două ori mai repede decât cheltuielile destinate alimentaţiei, potrivit sursei citate.

Prognoza menţionează apariţia câtorva tendinţe majore, implicând modificări radicale ale puterii de cumpărare, care se manifestă în unele dintre cele mai importante pieţe emergente. În China, numărul de gospodării care vor înregistra venituri de peste 35.000 de dolari în termeni reali se va tripla, ajungând la peste 80 de milioane până în 2022. Astfel, în 2022, China va avea mai multe gospodării cu acest nivel de venit decât Japonia.

Conform studiului citat, transformările cele mai dramatice vor avea loc în China, însă vor fi schimbări în toate pieţele emergente. Până în 2022, peste 15 milioane de gospodării vor înregistra venituri de peste 35.000 de dolari în Brazilia şi Rusia, în timp ce Mexicul, Turcia şi India vor număra fiecare câte 10 milioane de gospodării cu acest nivel de venituri.

În Nigeria, numărul de gospodării cu venituri de peste 10.000 de dolari aproape că se va dubla, de la 6 milioane, în 2012, la peste 11 milioane în 2022.

"Însă, ceea ce vor toţi aceşti consumatori poate fi foarte diferit faţă de cerinţele de consum înregistrate în perioada anterioară de dezvoltare economică rapidă. În China, de pildă, ritmul schimbărilor economice şi preocuparea în creştere în privinţa siguranţei alimentare şi a calităţii aerului au determinat declanşarea unei mişcări pentru o modalitate mai durabilă de consum. Companiile vor fi nevoite să-şi adapteze produsele oferite la toate aceste schimbări care au loc în cerinţele locale", se mai spune în comunicat.

Penetrarea de bunuri de consum de folosinţă îndelungată este încă relativ scăzută în multe dintre economiile emergente, arată studiul EY. Cu toate acestea, de îndată ce veniturile pe gospodărie încep să se apropie de 10.000 de USD, cererea pentru acest tip de bunuri intră pe creştere. Previziunile arată că, în următorii 10 ani, cheltuielile pentru bunuri de consum şi servicii vor creşte într-un ritm mai rapid decât cheltuielile de bază.

"Pentru a reuşi să capteze veniturile în creştere ale clasei de mijloc şi pentru a reuşi să echilibreze presiunile datorate resurselor limitate, multe dintre economiile emergente vor fi nevoite să investească în tehnologiile verzi şi în transportul public şi să îmbunătăţescă mediul de afaceri şi cel de reglementare", se mai arată în comunicat.

Chiar dacă studiul menţionează perspective mai slabe pentru domeniul serviciilor financiare şi de business, estimând o creştere de aproximativ 4% pentru acest an, şi prevede o creştere de 5% pentru sectoarele de producţie şi de utilităţi, o creştere robustă este de aşteptat în sectorul construcţiilor şi al distribuţiei, estimată la 6% în 2015. Această tendinţă este în linie cu dezvoltarea procesului de urbanizare şi creşterea cererii în sectorul de retail şi de servicii pentru consumatori.

Analiştii EY adaugă: "Am putea spune că prognoza de creştere din pieţele emergente este o veste bună pentru România unde principalul motor de creştere al economiei rămâne exportul, iar producătorii locali pot să se orienteze către aceste pieţe emergente în care clasa de mijloc are potenţial de consum în creştere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb