EY ROMÂNIA:  Conformarea voluntară - o preocupare prioritară a Fiscului din toată lumea

Stela Andrei, Andra Ciotic
Miscellanea / 26 septembrie 2022

Conformarea voluntară - o preocupare prioritară a Fiscului din toată lumea

Un buget sănătos al unui stat, care să acopere cea mai mare parte a poziţiilor de cheltuieli prevăzute, poate fi construit, printre altele, cu aportul corect şi prompt al contribuabililor, persoane fizice şi juridice deopotrivă. Încasarea impozitelor, care sunt stabilite cu reţinere la sursă ori prin impunere şi plată pe bază de declaraţii voluntare este un proces atent urmărit de autorităţile fiscale la nivel global.

Dar care sunt căile, modalităţile şi instrumentele prin care contribuabilii sunt anunţaţi şi îndemnaţi să se conformeze voluntar la plata datoriilor către stat? Creşterea gradului de colectare a impozitelor este prioritatea nr. 1 a autorităţilor fiscale din întreaga lume, nu doar a celor din România.

Nu este mai puţin adevărat că sunt ţări, şi vorbim aici mai ales despre economiile avansate, care înregistrează un grad foarte înalt al achitării/colectării dărilor care cad în sarcina persoanelor fizice comparativ cu statele mai puţin dezvoltate. Exemplele de notorietate sunt Germania, Austria, ţările nordice sau Marea Britanie.

Este vorba despre impozite pe veniturile realizate din diferite surse, care nu sunt reţinute la sursă, pentru care contribuabilii trebuie să se conformeze singuri, la scadenţele şi în cuantumurile prevăzute de legislaţie.

Pe de o parte, corectitudinea vine, în cazul unor popoare, din tradiţie, cultură şi educaţia timpurie, în sensul conştientizării faptului că de această atitudine depinde în bună parte rezolvarea problemelor comunităţii ori ale ţării, prin bugetul local sau naţional. Pe de altă parte, autorităţile fiscale s-au impus în timp şi prin programe educativ-preventive, legislaţia fiind clară şi suficient de drastică, încât să inhibe intenţiile de a evita, total sau parţial, plata impozitelor.

Cu toate acestea, peste tot în lume sunt contribuabili mai puţin dispuşi să fie prompţi în legătură cu datoriile de achitat la stat, astfel că autorităţile încearcă pe toate căile să motiveze contribuabilii pentru a fi la zi cu plăţile, să explice care sunt avantajele şi cum să se conformeze.

În acest sens, Fiscul fiecărei ţări caută metodele şi acţiunile potrivite prin care să crească cât de mult se poate gradul de conformare. Cu alte cuvinte, să îi determine pe contribuabili să se înscrie voluntar la plata impozitelor, declarându-şi corect toate sursele de venit. Unele state au optat pentru acţiuni de prevenţie, în timp ce altele au căutat soluţii pentru a interveni post-factum în cazul depistării contribuabililor incorecţi.

În Belgia, administraţia fiscală a optat pentru a trimite scrisori de reamintire, prin care contribuabilii sunt informaţi cu privire la obiectivele pentru care statul belgian va utiliza banii publici colectaţi prin plata taxelor şi impozitelor. Demersul autorităţilor s-a concretizat în creşterea plăţilor în avans a impozitelor, iar acţiunea în sine a avut un profit (a se citi venituri suplimentare la buget) de peste 50 de ori costul demersului în sine.

Un experiment din perspectiva comportamentală a avut loc în Polonia şi a vizat un număr de circa 150.000 de contribuabili persoane fizice, atât din zone urbane, cât şi rurale. Aceştia au primit, aleatoriu, fie o scrisoare informativă, de reamintire a datoriilor de plată, fie una dintre cele nouă modele de scrisori create cu rolul de a schimba comportamentul cetăţenilor în mod pozitiv. Au fost folosite mesaje cu tonuri blânde, care mizau pe responsabilitatea socială şi pe ce probleme concrete ar putea fi rezolvate de statul polonez din impozitele şi taxele colectate. Dar au fost trimise şi mesaje cu tonuri ceva mai dure, care evidenţiau sancţiunile pentru neplată.

Evident, contribuabilii au răspuns diferit aceluiaşi mod de abordare. De exemplu, la mesajul cu privire la ce anume poate face statul polonez din banii publici colectaţi din taxe şi impozite, reacţia pozitivă a venit mai ales din partea tinerilor, în rândul cărora a crescut rata de conformare, în timp ce în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, efectul a fost sub aşteptări.

În anul declanşării pandemiei, 2020, Estonia a introdus un serviciu electronic care oferă contribuabililor posibilitatea de a afla în ce categorie de risc sunt încadraţi de către autoritatea fiscală. Fiscul a introdus aici trei niveluri de risc: verde (în ordine din punct de vedere al administraţiei fiscale), galben (există unele deficienţe), roşu (cu deficienţe grave). Evaluările sunt realizate pe baza analizei declaraţiilor fiscale anterioare şi a constatărilor organelor de control, precum şi pe date primite de la terţi. Această modalitate a încadrării contribuabililor pe un anumit nivel de risc oferă contribuabililor posibilitatea de a-şi corecta deficienţele fiscale în mod voluntar.

Si alte state, mai proactive în măsuri şi acţiuni, au avut iniţiative importante de educaţie fiscală. Un bun exemplu este Italia, unde Fiscul a avut întâlniri cu peste 1.500 de studenţi anual, de asemenea Spania, cu programe la care au participat peste 45.000 de studenţi.

Cum este abordat acest subiect în România? Începând cu al doilea trimestru al acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a iniţiat o amplă campanie de informare care a vizat transmiterea unui mesaj simplu, pe o direcţie foarte clară: se doreşte creşterea gradului de conformare fiscală voluntară în rândul persoanelor fizice. ANAF mizează pe spiritul de responsabilitate civică al contribuabililor, dar şi pe campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor şi de plată a impozitelor. Toate aceste acţiuni au scopul de a ajuta contribuabilii şi vizează crearea unei relaţii de parteneriat Fisc - Contribuabil, întocmai cum se întâmplă în economiile avansate.

Ceea ce se doreşte să rămână în mintea contribuabililor, de la mari corporaţii, la mici antreprenori, până la persoane fizice, este că un grad de colectare cât mai mare se va translata într-un buget naţional sănătos, responsabilitatea socială însemnând, printre altele, şi conformarea fiscală din partea contribuabililor. Pe de altă parte, acest act al fiecărui cetăţean român ar putea reduce riscul unei potenţiale creşteri a taxelor, măsură la care autorităţile recurg uneori pentru a umple golurile de venituri la buget.

În paralel cu sprijinul oferit contribuabililor pentru înţelegerea şi conformarea cu privire la obligaţiile fiscale, ANAF intensifică şi activitatea de inspecţie fiscală, cu precădere în rândul persoanelor fizice. Ca urmare a analizelor de risc efectuate, ANAF a anunţat recent că un număr de peste 500.000 de contribuabili au fost identificaţi ca având risc crescut de neconformare. Aceştia au intrat deja într-o amplă operaţiune de control la nivel naţional, care a început la 1 iulie 2022.

În ceea ce priveşte creşterea conformării voluntare, au fost trimise scrisori de informare, s-au organizat webinarii pe tipuri de venit, inclusiv o campanie de informare şi educare.

Toate aceste măsuri fac parte din strategia ANAF de stimulare a conformării voluntare, concentrată, în primul rând pe educarea şi informarea contribuabililor. Sunt prevăzute însă şi acţiuni de control menite să oprească cât mai mult intenţia de neconformare.

Campaniile de informare derulate recent de ANAF au avut în vedere mai ales persoanele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere proprietăţi), pe cele care au venituri din prestarea activităţilor de înfrumuseţare şi întreţinere corporală, precum şi cadrele didactice, pentru venituri din meditaţii. Acţiunile ANAF au inclus, printre multe altele, transmiterea unor scrisori de informare cu privire la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, organizarea unor seminarii web cu participarea contribuabililor, au fost pregătite ghiduri de informare pe diverse arii de interes.

Până în prezent, în România, persoanele fizice nu au fost neapărat în centrul atenţiei Fiscului, dar lucrurile s-au schimbat, mai ales în contextul dificultăţilor economice la nivel regional şi global, care fac necesară şi obligatorie creşterea volumului impozitelor colectate, pentru realizarea cheltuielilor prevăzute în bugetul naţional.

Este probabil că ANAF va continua acţiunile de informare şi educare în vederea creşterii conformării fiscal voluntare la nivel naţional în rândul persoanelor fizice, dar să ne aşteptăm şi la controale mai intense. Dacă am ţine cont de proverbul "Prevenţia este mama înţelepciunii", indicat ar fi să ne conformăm preventiv, să nu aşteptăm să ne regăsim pe listele ANAF privind rezultatele controalelor şi ale obligaţiilor fiscale în plus.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu ai cum sa ai conformare voluntara intr-o tara cu sistem fiscal in care nu exista deductibilitati si compensari de taxe la persoana fizica.

    Luam cazul unui salariat care are venituri din salarii pentru care plateste impozit pe salariu si o caruta de contributii sociale. Acest salariat are si actiuni la bursa la care are pierderi in portofoliu... Pierderile marcate la sfarsit de an sunt deductibile la nivelul impozitului din ceea ce salariatul a platit ca si impozit pe salariu?Raspuns - NU.. pierderile din bursa sunt finale, neexistand nicio forma de compensare.  

    In plus - salariatul roman nu are niciun fel de deductibilitati fiscale pentru nimic - nu poate deduce o rata de scolarizare a unui copil, investitiile in renovarea casei sau altceva de acest gen.

    In acest context - confirmarea voluntara este redusa. 

    Zici ca e advertorial.

    > Toate aceste acţiuni au scopul de a ajuta contribuabilii şi vizează crearea unei relaţii de parteneriat Fisc - Contribuabil, întocmai cum se întâmplă în economiile avansate. 

    "Parteneriat" ca intre cal si calaret sau intre porc si om in aproprierea craciunului. Ma rog, la noi si asta ar fi cam mult. Un calaret chiar are grija de calul lui. 

    Ca sa te conformezi voluntar trebuie sa si exista o explicatie clara in ce ar consta chestia asta. La noi cea mai banala chestie e o "speta" complexa la care nu exista proceduri clare si nimeni oficial nu si-ar asuma ca ai primit un raspuns definitiv.

    1. De asemenea apreciez relatia de parteneriat prin care mai ciupesc ei cate ceva la inceput de an pe ghiseul. Ca doar nu s-o judeca nimeni cu ei pentru 100 de lei. Simti asa ca... e o relatie bine construita acolo. Scarba e putin spus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb