FABIO PANETTA, MEMBRU AL COMITETULUI EXECUTIV AL BCE: ''BCE nu trebuie să accepte întârzieri suplimentare în privinţa ţintei de inflaţie''

G.U.
Bănci-Asigurări / 11 aprilie 2021

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să accepte întârzieri suplimentare în revenirea inflaţiei la ţinta sa pe termen mediu dacă actualele perspective nu sunt satisfăcătoare şi dificultăţile persistente riscă să afecteze economia, a afirmat astăzi Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De opt ani nu a fost îndeplinită ţinta de inflaţie de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu iar estimările indică că obiectivul nu va fi realizat nici în următorii ani, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei.

Cum măsurile de stimulare sunt deja aproape de limită, unii oficiali susţin că BCE trebuie pur şi simplu să accepte o creştere mai lentă a presiunilor asupra preţurilor în loc să adopte noi măsuri, dar Panetta a respins acest argument, avertizând că în acest caz costurile depăşesc beneficiile.

"Argumentul că am putea extinde orizontul de timp privind inflaţia pentru a ne îndeplini obiectivele nu este unul convingător. BCE nu a reuşit să-şi îndeplinească ţinta pe termen mediu de prea mulţi ani", a declarat oficialul BCE.

Acesta a adăugat: "Aşteptarea va fi şi mai costisitoare, va face mai dificilă reancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi riscă să provoace o reducere permanentă a potenţialului economic".

Banca Centrală Europeană a majorat în 11 martie previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, urmând ca rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde. Acest nivel al inflaţiei este apreciat ca nesatisfăcător de către Panetta, informează Agerpres.

Acesta a cerut guvernelor europene să majoreze stimulentele fiscale, avertizând că economia blocului comunitar va avea mai mult de suferit de pe urma pandemiei decât se estimează în acest moment.

Conform Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 1,3% în martie, în creştere de la 0,9% în februarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 16 aprilie.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb