Faceţi cunoştinţă cu adevăratul şef al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 - 30 ianuarie 2022

Faceţi cunoştinţă cu adevăratul şef al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)

În timp ce investitorii şi brokerii de la BVB spuneau că nu-i interesează mizeriile SIF-urilor, sifonarul şef Bogdan Drăgoi cucerea BVB

Ben Madadi

Am fost oarecum suprins să-l văd anul trecut pe Bogdan Drăgoi în mijlocul unei fotografii făcute în Parlamentul României în contextul unei propuneri legislative privind impozitarea câştigurilor din piaţa de capital, iar pe Adrian Tănase, directorul general al BVB, să-l găsesc la marginea imaginii.

Vă puteţi, pe bună dreptate, întreba cum a ajuns Bogdan Drăgoi în această poză şi, mai mult, ce semnificaţie să aibă fapul că stă în centru, în locul destinat de regulă celui mai important. Să fie doar o întâmplare? Până la urmă, în acte, Bogdan Drăgoi nu este nici cel mai mare investitor al bursei, nici vreun funcţionar al institutiei sau măcar conducătorul unei mari companii listate, cel puţin nu oficial. La BVB sunt cotate numeroase companii mult mai mari decât SIF Banat Crişana, unde Bogdan Drăgoi este preşedinte - director general: amintesc numai Petrom, Banca Transilvania, BRD sau Fondul Proprietatea.

Fără îndoială că ştiţi vorba românească cu baba care se pieptănă în timp ce ţara arde. La fel ca în zicală, participanţii de bună credinţă ai bursei românesti s-au tot pieptănat, în timp ce unii erau ocupaţi cu extinderea imperiului sifonării. Au făcut asta cu zeci de milioane de euro în fiecare an - banii acţionarilor SIF-urilor. Şi cum spuneam, în tot acest timp, investitorii şi brokerii de bună credinţă au stat departe de SIF-uri fără să-şi imagineze unde se poate ajunge.

Revenind la poză, poziţia centrală a lui Bogdan Dragoi nu este deloc întâmplătoare. În afară că este şef de SIF-uri, Bogdan Drăgoi a ajuns să fie şi adevăratul şef al BVB. Înainte să intru în detalii, aş dori să vă întreb dacă ştiţi cu ce deţinere controlează Jeff Bezos gigantul american Amazon!? Este vorba de numai 10% din acţiuni şi drepturi de vot ale Amazon. Iar Warren Buffett, celebrul investitor nonagenar, deţine doar 15% din conglomeratul Berkshire Hathaway şi este şeful incontestabil al acestuia. Avem astfel de cazuri la multe alte companii mari din lume unde un acţionar relativ mic (însă mai mare decât ceilalţi) deţine în realitate controlul.

În cazul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în acte, SIF Transilvania este cel mai mare acţionar, cu 7% din capital. În realitate însă, cel mai mare pachet de acţiuni aparţine "Cooperativei" conduse de Bogdan Drăgoi. Cooperativa este numele pe care MAKE l-a dat celor care, cu sprijinul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şi-au arogat dreptul să sifoneze şi să căpuşeze activele unor SIF-uri ce aparţin câtorva milioane de acţionari, marea lor majoritate cuponari.

După ce, spre sfârşitul anului 2020, a pus mâna pe SIF Oltenia, care atunci deţinea 5% din BVB, Bogdan Drăgoi, şeful Cooperativei, şi-a crescut semnificativ influenţa asupra operatorului bursier. Cătălin Buzdea, un acţionar nemulţumit de cele păţite la SIF Oltenia, scria în iulie anul trecut despre posibilitatea ca Bogdan Drăgoi să mai cumpere acţiuni BVB, prin SIF-urile controlate. O astfel de mişcare era previzibilă, iar Bogdan Drăgoi a procedat întocmai: a tot cumpărat acţiuni la BVB să-şi crească influenţa asupra întregii pieţe şi a instituţiilor care supraveghează piaţa de capital.

Să nu creadă cineva că aş fi împotriva ideii ca cineva să deţină o influenţă mai mare asupra BVB! Într-un sistem capitalist este firesc şi normal să investeşti într-o companie listată (inclusiv operatorul bursier) şi, prin urmare, să ai influenţa care ţi se cuvine. Dar acum, în piaţa de capital românească, cel care deţine această influenţă nu este nici capitalist (investitor) şi nici nu-i reprezintă pe alţi capitalişti (investitori sau acţionari). Cum de a fost posibil aşa ceva? De fapt, în spatele influenţei lui Bogdan Drăgoi stă exclusiv pasivitatea autorităţilor statului care nu-şi îndeplinesc obligaţia legală de apărare a drepturilor investitorilor.

În timp ce investitorii se pieptănau, iar autorităţile statului fie erau părtaşe, fie dădeau din umeri, operatorul bursei româneşti, BVB, a ajuns să fie acaparat de gruparea condusă de Bogdan Drăgoi. Acesta nu apare în registrul acţionarilor drept acţionar semnificativ, dar în realitate prin companiile pe care le controlează - SIF Banat Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) - este cel mai mare acţionar BVB. Mai precis, cele trei SIF-uri controlate de domnul Drăgoi au în prezent o deţinere totală de aproximativ 15% din capitalul BVB, iar Cooperativa a ajuns să aibă cea mai mare influenţă asupra bursei româneşti.

Având în vedere că autorităţile statului, mai ales ASF, refuză să recunoască o evidenţă - mai precis, faptul că domnul Drăgoi controlează SIF1, SIF4 şi SIF5 - nu văd nicio piedică în calea acestuia să mai cumpere acţiuni BVB prin companiile controlate şi să depăşească şi limita legală de 20% din capitalul BVB.

Mulţi au dat din umeri când MAKE a scris despre ameninţarea pe care o reprezintă Cooperativa. Au spus că nu-i interesează SIF-urile, că le e scârbă de mizeriile de la SIF-uri şi de aceea le ignoră. Aceşti investitori sau brokeri probabil nu prea s-au gândit că sifonarii pot ajunge atât de puternici încât să decidă calitatea şi direcţia întregii pieţe de capital româneşti. Dar suntem deja acolo şi nimeni nu mai poate să ignore Cooperativa!

Influenţa lui Bogdan Drăgoi asupra Bursei de Valori Bucureşti înseamnă mai mult decât pozele cu care se poate lăuda la prieteni şi colegi. BVB nu este o companie oarecare. Fiind unicul operator al pieţei de capital româneşti, BVB îi asigură influenţă asupra Parlamentului (drept dovadă poza amintită mai înainte), asupra ASF (drept dovadă tăcerea ASF în privinţa conflictelor de interese), şi chiar asupra guvernului. Recent, cei din conducerea bursei, Radu Hanga şi Adrian Tănase, au avut o întâlnire cu domnul Ciucă, prim-ministrul României. Sunt curios ce şi-ar putea dori domnul Drăgoi de la acesta în privinţa bursei: să fie vorba de creşterea transparenţei, de respectarea legilor pieţei de capital, spre exemplu, evitarea conflictelor de interese sau de protejarea drepturilor investitorilor?

Am bănuiala că astfel de subiecte sunt acum tabu pentru reprezentanţii pieţei de capital! Cât despre domnii Hanga şi Tănase, nu dânşii sunt adevăraţii decidenţi ai bursei. Acţionarii îi pot revoca oricând dacă nu sunt mulţumiţi de ei. Iar cel mai mare acţionar este Cooperativa condusă de Bogdan Drăgoi.

Şeful este în centru

Faceţi cunoştinţă cu adevăratul şef al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)

La dezbaterile din Parlament pe marginea iniţiativei legislative privind impozitarea câştigurilor la bursă (pentru modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal), care au avut loc în 13 octombrie 2021, au participat, conform fotografiei alăturate, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, Bogdan Drăgoi, preşedintele/director general al SIF1 (aceştia reprezentând piaţa de capital în discuţiile din Parlament), Gabriela Horga, deputat PNL, Sebastian Burduja, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor şi George Tuţă, deputat PNL (de la dreapta la stânga).

De observat că Bogdan Drăgoi este aşezat în centrul fotografiei, avându-i în partea stângă pe Adrian Tănase şi Horia Gustă, ceea ce semnifică statutul său superior la BVB.

Nu ştim în ce calitate a fost Bogdan Drăgoi în ocazie la Parlament.

Fotografia, însă, o spune: 15% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti ţin de hotărârile lui Boogdan Drăgoi, în măsura în care Drăgoi controlează pe proprietarii lor - SIF-urile 1, 4 şi 5.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Domnule Madadi, ne-ati convins: Dragoi este cel mai mare, tare, extraordinar din parcare, adica din piata de capital romaneasca! Este clar: mai bun si mai frumos decat el nu exista!

    P.S. cu cat va plateste sa-i faceti atata reclama? 

    1. Cati ani ai, puisor?

      Felicitari! Ai ratat un moment extraordinar sa taci, anonimule!

      ...

    Drăgoi este creația ASF care i-a oferit, nu știm în schimb la ce, active care aparțin câtorva milioane de români. Iar el în loc să le dividende cumpără acțiuni la BVB să-și extindă influența. Și cu acțiuni proprii cumpărate cu banii acționarilor se votează pe sine. Sper să meargă niște asefiști la pușcărie pentru crima pe care au comis-o împotriva milioanelor de cuponari.

    1. Dragoi e creatia serviciilor ca ei controleaza tot.

      Corect!

      Si Marcu. Marionete.

    Aceeași cooperativa are control și la TLV. Astia trântesc piața in 2 ore dacă libanezului i se pune pata. Și ASF doarme in papuci. Dascălu își drege vocea după o înjuratura groasa, gradinescu își repara freza după o ce ii sare bretonul auzind cum poate vorbi o doamna, Marcu își lustruiește ceasul ca i-a sărit un strop de ceai pe cadranul de cristal. Astia sunt funcționarii care ne apăra de hoți și ticăloși .

    1. Solutia e puscaria. Nu vad alta. In loc sa-ti faci treaba, sa protejezi drepturile cetatenilor, tu supraveghetorul pietei ii ajuti pe cei care ii fura pe cetateni? Abuz in serviciu! La puscarie!

      Astia toti sunt pe lista lui Dragoi. Inclusiv Marcu care a fost adus fiind deja pe lista lui Dragoi. Gradinescu este un [...] dar si el o [...]. Niste [...] platiti din banii nostri sa faca jocurile altora.

      Despre asta am scris cu ceva timp in urma pe GIP ca au peste 10% din TLV (Sif 1&4&5) ceea ce actul constitutiv de la TLV nu le da dreptul la nimeni sa detina mai mult de 10% din CS al TLV dar Ciorcila nu vrea sa inceapa razboiul si merg mana in mana se pare.

      Autoritatile dorm linistite ca FNI vegheaza.

      Uite asa sunt incalcate regulile,legile cu buna stiinta. 

      ce razboi sa inceapa ciorcila cind el a adus cooperativa in BT la tranzactia cu Bank of Cyprus. ciorcila area cooperativa lui bt,evergent,sif3 pe partea cealalta a strazii. hanga e al lui, se stie

      RAPORT CURENT Nr. 657 / 28.01.2022

      conform Legii nr. 24/2017 și Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018 

      Data raportului: 28.01.2022 

      Eveniment important de raportat: Soluţii judiciare 

      S.I.F. Transilvania aduce la cunoștința acționarilor și investitorilor faptul că, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, prin Decizia nr. 95/2022 din 26.01.2022 pronunțată de Curtea de Apel Brașov în Dosarul nr. 1880/62/2020 a admis apelurile din dosar cu consecinţa constatării nulităţii înscrisului denumit Hotărârea nr. 1 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor S.I.F. ”Transilvania” S.A. din 28.04.2020 şi a Raportului curent nr. 05/04.05.2020.”

      Hotărârea este definitivă. 

      Ce era hotărârea aia și de ce s-a anulat?

    Felicitări Ben. Sper ca acum le-ai atras atenția tuturor celor care ar trebui să facă ordine în mizeria asta pe care au facut-o Dragoi si Lakis.

    1. Atentia le-a fost atrasa de mult timp, dar degeaba.

      Dacă judecata este după o fotografie și vad atâtea comentarii aberante în sustinerea zicerilor marelui BEN, nu ar trebui sa ne mai întrebam de ce nu functioneaza România. De reguli ESMA s-a auzit? Ai ceva de turnat, "fii profesionist, ce dracu!". Exista instituții pt asta. Dar operațiunea "tzatza" va place...aici sunteti..

    Ben, se pare ca singura modalitate sa scapam de lepre ramane actiunea in justitie, dar si acolo...iti trebuie magistrati specializati, altfel ajung iar sa primeasca...cu suspendare ! Sunt ocoliti de cei din autoritatile de control si reglementare datorita haitei politice !!!

    Solutia tot de la Americani vine: votati cu picioarele.

    Bursa e destul de sus acum. Lichidati tot ce aveti pe BVB si marcati profitul. Are balta peste si in alte parti. 

    1. Într-adevăr, să ai investiții într-o bursă controlată, chiar la vedere, de grupuri infracționale, e o nebunie. Sunt multe alte piețe mai sigure și chiar cu evaluări mai bune.

      Daca toți renunță, li se împlinește dorința SIF, că ei asta doresc. Și se alege praful de BVB. Așa că trebuie luptat. Din principiu.

      Avem principii, macar atat. Eu sunt foarte tanar si sunt investit bine in BVB (80% din portofoliu). Cunosc si ma lovesc de problemele acestei piete, dar cum spuneai, trebuie sa luptam. Vine o generatie mai tanara, mai intreprinzatoare, dar si corupta (mosteniri de familie). Luptam, sau cel.putin, momentan, lupt.

      Daca toti renunta, ce? Isi vand unii altora sau cum?

      Marcati profitul oameni buni, ca nu o sa creasca bursa la nesfarsit. 

    Adaugati in cloaca pe Dragoi, Voicu, Gusta, Juravle si Pana, Beze (acest Pacalici mereu la ordin). Adaugat I si cloaca din ASF care sunt pusi sa vegheze la respectarea legii si ei sunt mai prosti si mai corupti decat toti Gradinescu, Marcu, Armeanu si Dascalu Elena trompeta Cooperativei care a ales-o ca e batrana si pare de incredere. Hai cu puscarie!

    1. ...

    În data de 27 ianuarie, EY România a organizat un webinar în care s-a discutat despre provocările pe care le întâmpină companiile în listarea la BVB și ce presupune să fii entitate listată la bursă. Invitatul special în cadrul evenimentului a fost Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

    Adrian Tănase, Directorul General al BVB: Piața locală de capital este una versatilă și oferă mecanisme de finanțare potrivite fiecărei companii.

    Nu spune nimic despre cooperativa? 

    1. Ca Drăgoi să-l dea afară? Normal că e cuminte să nu-l demită șeful suprem, maestrul sifonarul, ucenicul penalului suspendat. Am văzut mai de mult aici la BURSA un desen mișto cu desenele lor, căpușe așa cum sunt. Trebuie extirpați!

    Cineva la Sif 1 tocmai ce a pus un ordin de vanzare 500.000 actiuni la 2,50 lei.

    :))) 

    Operatorul nostru de piata este condus de ani și ani de oameni care nu au nicio viziune, au ajuns acolo prin manevrarea voturilor, executivul mănâncă sute de ii de euro pe fleacuri. Mai stie cineva de polonezul care venise să salveze piata? Nu, au venit altii și merg pe aceeasi linie, spre zero absolut

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb