FAO: Preţurile alimentelor au stagnat în martie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2012

Preţurile mondiale ale alimentelor au stagnat, în martie, după două luni de creştere, conform FAO.

Preţurile mondiale ale alimentelor au stagnat, în martie, după două luni de creştere, conform FAO.

Preţurile mondiale ale produselor alimentare au stagnat luna trecută, dar se menţin la un nivel ridicat, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele Food Price, care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de mărfuri alimentare, precum cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr, a ajuns la de 216 puncte în martie 2012, de la 215,4 în februarie. Conform FAO, doar preţurile uleiurilor au înregis-trat o creştere semnificativă, însă aceasta a fost compensată de scăderea preţurilor produselor lactate. Preţurile cerealelor, zahărului şi cărnii au rămas aproape neschimbate faţă de nivelul din luna februarie.

În martie anul acesta, indicele FAO privind dinamica preţurilor cerealelor a fost de 227 puncte, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară. Preţul porumbului a consemnat nişte câştiguri, susţinut de nivelul redus al stocurilor, însă cotaţia grâului nu a suferit modificări semnificative, date fiind livrările solide. După câteva luni de declin, preţul orezului s-a redresat în martie, stimulat de achiziţiile de profil din China şi Nigeria.

Indicele FAO privind preţurile uleiurilor a crescut cu 6 puncte în martie, la 245 de puncte, iar cel privind preţul lactatelor a scăzut cu 5 puncte, la 197.

FAO subliniază că preţul lactatelor a scăzut cu 12% în primul trimes-tru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, pe măsură ce a crescut oferta din unele regiuni.

Stocurile de cereale din UE vor atinge nivelul minim al ultimilor patru ani la finele anului agricol 2011-2012, perspectivele pesimis-te privind recolta ameninţând să se prelungeas-că şi sezonul viitor, potrivit traderilor şi analiştilor contactaţi de Reuters, conform Mediafax.

Stocurile de cereale au scăzut puternic în sezonul 2010-2011, în urma interdicţiei impuse de Rusia pe exporturi, şi vor coborî în anul agricol 2011-2012 într-un ritm mai atenuat, potrivit analiştilor. Consiliul Internaţional al Cerealelor estimează că stocurile de cereale din UE vor scădea la 28,2 milioane tone până la finalul sezonului agricol 2011-2012, de la 31,7 milioane tone cu un an înainte. La finele anului agricol 2009-2010, stocurile UE erau de 47 milioane tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb